Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Φοβούνται εισβολή στη Μικρά Ασία! Τι ισχυρίζονται οι Τούρκοι για τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου και τα «καραμπινάτα» ψέμματα που λένε!

Ακόμη και σε απλές αναφορές οι τούρκοι "ξεχνάνε" γεγονότα και δεδομένα έτσι ώστε να φέρουν τα πράγματα υποτίθεται στα μέτρα τους.....




Ακόμη και σε απλές αναφορές οι τούρκοι "ξεχνάνε" γεγονότα και δεδομένα έτσι ώστε να φέρουν τα πράγματα υποτίθεται στα μέτρα τους... Βέβαια το πρώτο που αγνοούν πάντα είναι η "Στρατιά του Αιγαίου" που απειλεί τα ελληνικά νησιά και που ακριβώς για αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε...

Άγκυρα.

Η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το «μη στρατιωτικό καθεστώς» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ισχυριζόμενη ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή για τον εαυτό της στο Αιγαίο, παρά τις αντίθετες διατάξεις των διεθνών συνθηκών στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, (δεν είναι όμως η τουρκία)  γράφει το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, χωρίς να αμφισβητεί την τουρκική απειλή, στην οποία δεν αναφέρεται, επικαλούμενο στο άρθρο, απλά, σε "διεθνείς συνθήκες".

Η Αθήνα, που δεν αρνείται ότι εξοπλίζει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, υποστηρίζει ότι είναι «δικαίωμα αυτοάμυνας», όπως σημειώνεται.

Το πρακτορείο Anadolu- συνεχίζει το δημοσίευμα, συγκέντρωσε την κατάσταση σχετικά με τη δεσμευτικότητα των διεθνών συμφωνιών για το μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, την πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας στα νησιά και τις κινήσεις της Τουρκίας ως προς αυτό, σε 5 θέματα.

Ποια είναι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου;


Τα νησιά Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Χίος, Ψαρά, Σάμος και Ικαρία υπάγονται στην ελληνική κυριαρχία, υπό την προϋπόθεση ότι παραμένουν σε μη στρατιωτικό καθεστώς σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923.

Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία δόθηκε στην Ελλάδα από την Ιταλία με τον όρο να αφοπλιστούν σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947, ονομάζονται Δωδεκάνησα. (Ξεχνάνε οι τούρκοι ότι δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος και πως η απαίτηση για αποστρατικοποιημένα νησιά εντάχθηκε μετά από σφοδρές μάχες που έδωαν για αυτό η Ρωσία και άλλα Σλαβικά κράτη)

Τα Δωδεκάνησα αποτελούνται από 14 νησιά, όχι 12 όπως υποδηλώνει το όνομα. Αυτά τα νησιά αναφέρονται ως Πάτμος, Λειψοί, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Νίσυρος, Αστυπάλαια, Τήλος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Σύμη, Ρόδος και Καστελλόριζο.

Η εγγύτητα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την ηπειρωτική Τουρκία και η απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα είναι άξιο προσοχής. Το Καστελλόριζο, όπου αυτή η διαφορά είναι πιο εμφανής, απέχει 2,1 χιλιόμετρα από την περιοχή Κας της Αττάλειας και 582 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Με αυτό το χαρακτηριστικό, το νησί βρίσκεται στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου, το οποίο είναι το πιο κοντινό στην ηπειρωτική χώρα της Τουρκίας και το πιο απομακρυσμένο από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ομοίως, η απόσταση μεγάλων νησιών όπως η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος από τις τουρκικές ακτές κυμαίνεται μεταξύ 2 και 10 χιλιομέτρων. Το γεγονός ότι τα νησιά είναι τόσο κοντά στις ακτές της Ανατολίας (Μικράς Ασίας) είναι ο κύριος λόγος για το μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών. Η απειλή που ενδέχεται να αποτελούν τα νησιά για την ασφάλεια της Τουρκίας λόγω της θέσης τους τονίζεται ιδιαίτερα. (Αν περιμένουν εισβολή στην Μικρα Ασία καλά κάνουν και την περιμένουν και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να την αποτρέψουν. Δεν είναι θέμα της Ελλάδος μόνο αυτό)

Πώς κυριάρχησε η Ελλάδα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου;

Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που εκτείνονται από τη Θάσο έως την Ικαρία, καταλήφθηκαν από την Ελλάδα κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. (Εδώ οι τούρκοι σκόπιμα ξεχνάνε να αναφέρουν τις δύο νικηφόρες Ναυμαχίες)

Με τη Συμφωνία του Λονδίνου του 1913 που υπογράφηκε στο τέλος του Α' Βαλκανικού Πολέμου, τα «Έξι Κράτη», δηλαδή η Αυστροουγγαρία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Ιταλία και η Γερμανία, αποφάσισαν το μέλλον των νησιών του Αιγαίου.

Στην απόφαση των «Έξι Κρατών», που κοινοποιήθηκε στην τουρκική και την ελληνική κυβέρνηση το 1914, αναφερόταν ότι τα νησιά αυτά θα περνούσαν στην ελληνική κυριαρχία.

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, η απόφαση των «Έξι Κρατών» εγκρίθηκε με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης που υπογράφηκε το 1923 και τα νησιά παρέμειναν υπό την ελληνική κυριαρχία.

Κατά τον πόλεμο της Τρίπολης το 1912, η ​​Ιταλία κατέλαβε τα Δωδεκάνησα. Με τη συνθήκη του Ushi που υπογράφηκε μετά τον πόλεμο, αποφασίστηκε η αποχώρηση της Ιταλίας από τα νησιά.

Ωστόσο, με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιταλία δεν αποχώρησε από τα νησιά και τα Δωδεκάνησα παρέμειναν υπό ιταλική κυριαρχία μέχρι τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων που υπογράφηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λόγω του γεγονότος ότι η Ιταλία ήταν στην πλευρά των ηττημένων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα νησιά αυτά μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού που υπογράφηκε μεταξύ των συμμάχων χωρών και της Ιταλίας στις 10 Φεβρουαρίου 1947.

Στα σχετικά άρθρα της Συνθήκης των Παρισίων συμπεριλήφθηκε η αναφορά ότι «Αυτά τα νησιά θα αποστρατικοποιηθούν και θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα», σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα. (που ξεχνάει για ακόμη μια φορά πως αυτό ήταν απαίτηση της Ρωσίας και των υπόλοιπων Σλαβικών κρατών)

aa.com.tr



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.