Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Αίγυπτος θα αυξήσει τη συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ για εξαγωγή υγροποιημένου αερίου στην Ευρώπη

Η Αίγυπτος σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές της σε υγροποιημένο αέριο τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ανα...









Η Αίγυπτος σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές της σε υγροποιημένο αέριο τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με επίσημη πηγή του Υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, δημοσιεύει το «Masrawy».

Η πηγή - που προτίμησε να μην κατονομαστεί - είπε: «Το Υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων έχει σχέδιο να αυξήσει τις εξαγωγές του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου που εκπροσωπούνται από το Ισραήλ και την Κύπρο, εισάγοντας τις ποσότητες φυσικού αερίου που εξορύσσονται στις χώρες αυτές, υγροποιώντας τις και επιστρέφοντάς τες σε εξαγωγές στην Ευρώπη.

Χθες, η ισραηλινή υπουργός Ενέργειας Κάρεν Αλ-Χαρ ανακοίνωσε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας μεταξύ Ισραήλ - Αιγύπτου και Ευρώπης για την προμήθεια φυσικού αερίου στη γηραιά ήπειρο, σύμφωνα με το Reuters.

Αυτό είναι σύμφωνο με όσα ανέφερε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να εισάγει ισραηλινό αέριο μέσω της Αιγύπτου, με το μπλοκ να κινείται για να μειώσει την εξάρτησή του από τις ρωσικές προμήθειες, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το φυσικό αέριο θα μετατρέπεται σε υγροποιημένο αέριο σε εργοστάσια υγροποίησης της Αιγύπτου πριν αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η συμφωνία θα ανοίξει μια νέα αγορά για το Ισραήλ, όπου οι τοπικές τιμές του φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλότερες από τις τιμές που χρεώνονται στην Ευρώπη.

Στην Αίγυπτο, υπάρχουν δύο μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου, η πρώτη είναι η μονάδα Idku, η οποία ανήκει στην Egyptian Liquefied Natural Gas Company, και περιλαμβάνει δύο μονάδες υγροποίησης και η άλλη είναι στη Damietta, που συνδέεται με την Ισπανοϊταλική Ένωση Fenosa, η οποία εταιρεία περιλαμβάνει μόνο μία μονάδα.

Η λειτουργία αυτών των μονάδων είναι να μετατρέπουν το φυσικό αέριο από την αέρια κατάσταση σε υγρή μορφή, έτσι ώστε να μπορεί να φορτωθεί σε πλοία και να εξαχθεί, αντί να αντληθεί σε αγωγούς.

Ως μέρος ενός πιθανού μνημονίου κατανόησης η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ και η Αίγυπτος θα αυξήσουν τη συνεργασία σε έργα καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό θεωρείται γενικά ως μια πιο βιώσιμη επιλογή για την πλούσια σε φυσικό αέριο Ανατολική Μεσόγειο από τους νέους αγωγούς που θα ήταν ακριβοί και θα χρειαστούν χρόνια για να κατασκευαστούν.

Η Αίγυπτος θα αρχίσει να αυξάνει τις εξαγωγές υγροποιημένου αερίου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μετά το τέλος της τρέχουσας καλοκαιρινής αιχμής, σύμφωνα με την πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή, οι εξαγωγές υγροποιημένου αερίου ανέρχονται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα και σχεδιάζεται να μειωθούν αυτές οι ποσότητες κατά τους επόμενους τρεις μήνες ως αποτέλεσμα της αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην τοπική αγορά.




Η αξία των εξαγωγών φυσικού και υγροποιημένου αερίου της Αιγύπτου κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022 αυξήθηκε κατά 98%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φτάνοντας τα 3,892 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πετρελαίου.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι «Al-Sharq Bloomberg», στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ του Νταβός, ο ελ Μόλα πρόσθεσε ότι η παραγωγή φυσικού αερίου της Αιγύπτου κυμαίνεται μεταξύ 6,6 και 6,7 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών την ημέρα, από τα οποία εξάγει ένα δισεκατομμύριο κυβικά πόδια ημερησίως, αναμένοντας αύξηση των εξαγόμενων ποσοτήτων στα 1,5 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως για τα επόμενα δύο χρόνια.

Σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia, ο ελ Μόλα ανέμενε ότι η μέγιστη δυναμικότητα εξαγωγών αιγυπτιακού φυσικού αερίου θα έφτανε τους 12 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέσα σε 3 χρόνια, σημειώνοντας ότι το υπουργείο του στοχεύει φέτος να εξάγει 7 έως 8 εκατομμύρια τόνους φυσικού αερίου.

masrawy.com
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.