Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Η Κύπρος το πιο ευάλωτο σημείο σε ότι αφορά το σύνολο των απειλών Τουρκίας» ανέφερε ο Κασουλίδης στους ΥΠΕΞ ΕΕ

Χώρα κλειδί για τη περιφερειακή σταθερότητα η Αίγυπτος – ευάλωτη η Κύπρος στη συμπεριφορά της Τουρκίας, ανέφερε ο Κασουλίδης στους ΥΠΕΞ ΕΕ...





Χώρα κλειδί για τη περιφερειακή σταθερότητα η Αίγυπτος – ευάλωτη η Κύπρος στη συμπεριφορά της Τουρκίας, ανέφερε ο Κασουλίδης στους ΥΠΕΞ ΕΕ

Ειδική μνεία στην Αίγυπτο και στο πώς επηρεάζεται από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τον ρόλο της σε θέματα ενέργειας και μετανάστευσης, έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στο πλαίσιο της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε επίσης τη στήριξη της Κύπρου στα όσα ανέφερε ενώπιον των ΥΠΕΞ ο Έλληνας ομόλογός του για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, και αναφέρθηκε στο πώς επηρεάζεται η Κύπρος από τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο της συζήτησης των τρεχόντων θεμάτων ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους ΥΠΕΞ «σε σχέση με τη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, κάνοντας, μεταξύ άλλων, αναφορά στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας, τις στρατιωτικές ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας, τις διεκδικήσεις ελληνικών νησιών, την εργαλειοποίηση μεταναστών και γενικότερα τις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων».

Από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης «εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του προς την Ελλάδα και υπογράμμισε τη μεγάλη ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο γιατί, όπως επεσήμανε, αυτά μεταφέρονται και στην Κύπρο με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα, τις παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και γενικότερα το τοξικό περιβάλλον που συντηρείται από την τουρκοκυπριακή ηγεσία».

Αυτή η ανησυχία, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης, «έγκειται στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι το πιο ευάλωτο σημείο σε ότι αφορά το σύνολο των απειλών της Τουρκίας» προστίθεται. Όπως σημειώνεται, εξέφρασαν στήριξη στη θέση Ελλάδας και Κύπρου και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και «σημαντικός αριθμός κρατών μελών».

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ουκρανία, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις «σοβαρές δευτερογενείς επιπτώσεις» της Ρωσικής εισβολής, και τόνισε πως «η επισιτιστική κρίση αποτελεί μία τεράστια πρόκληση για την ΕΕ, η οποία μέσα από μια ρεαλιστική προσέγγιση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες, αρχίζοντας βεβαίως πρώτα από τη γειτονιά μας».

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε ειδικά στην Αίγυπτο την οποία χαρακτήρισε χώρα κλειδί για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. «Δεδομένου ότι το 90% των εισαγωγών σιτηρών της Αιγύπτου προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Αίγυπτο είναι αδιαμφισβήτητα τεράστιες», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, επισημαίνοντας ότι για μία χώρα όπως η Αίγυπτος με πληθυσμό 100 εκατομμυρίων ανθρώπων, το ζήτημα της διασφάλισης της επάρκειας των τροφίμων είναι απαραίτητο στοιχείο για την κοινωνική σταθερότητα στη χώρα.

Ειδικότερα για την Αίγυπτο, ο κ. Κασουλίδης τόνισε πως η Κύπρος, καθώς αποτελεί «κράτος-μέλος αναπόσπαστα ενσωματωμένο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», στηρίζει τη στρατηγική ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο, κάνοντας «ειδική μνεία και στο ρόλο της Αιγύπτου στο μεταναστευτικό αλλά και στο ζήτημα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΥΠΕΞ ανέδειξε «το ρόλο της Αιγύπτου στις πτυχές της ενεργειακής διαφοροποίησης και διασυνδεσιμότητας, καλωσορίζοντας την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης ΕΕ-Αιγύπτου-Ισραήλ» ως ενός σημαντικού βήματος «προς την υλοποίηση του στόχου για δημιουργία ενός αξιόπιστου εναλλακτικού ενεργειακού διαδρόμου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε, εντάσσονται οι πρωτοβουλίες της Κύπρου μέσω των τριμερών και του East Mediterranean Gas Forum.

Αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία «νοουμένου ότι ακολουθηθεί μια αξιοκρατική προσέγγιση χωρίς να δίδονται υποσχέσεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε».

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε τη θέση της Κύπρου για τη σημασία σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης της ΕΕ με το Ισραήλ στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.