Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πολεμικό Μήνυμα Α/ΓΕΕΘΑ στα Επιτελεία... «Δεν θα υπάρξει σημειακή κρίση... Θα απαντήσουμε ΠΑΝΤΟΥ.. Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά»...!!!

Το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, προς τους Αρχηγούς των επιτελείων για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων...





Το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, προς τους Αρχηγούς των επιτελείων για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων

Θα περίμενε κανείς ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και των υπόλοιπων αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης θα προκαλούσαν οξεία -αν όχι ανάλογη- αντίδραση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Όμως στο ΓΕΕΘΑ έχουν επιλέξει να αντιμετωπίζουν τα εθνικά ζητήματα με ψυχραιμία και επαγγελματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, με φόντο τη διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική ρητορική, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος φέρεται, στο πλαίσιο των οδηγιών που έδωσε στους Αρχηγούς των επιτελείων, να είπε: «Δεν έχει αλλάξει τίποτα από το '20 ως προς την αποφασιστικότητα και τη θέληση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για κάθε πρόκληση που θα εμφανιστεί. Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, θα απαντήσουμε».

Στην Οχρίδα

Έχοντας στις αποσκευές του την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε, την εβδομάδα που μας πέρασε, τριήμερο ταξίδι στην Οχρίδα, την παραλίμνια πόλη των Σκοπίων προκειμένου να παραστεί στη Σύνοδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας των Βαλκανικών Χωρών για το έτος 2022 (15th Balkan Chiefs of Defence Conference). Εκεί ήταν και ο Τούρκος ομόλογός του, Γιασάρ Γκιουλέρ. Οι δύο Αρχηγοί, αν και έχουν βρεθεί σε αρκετές Συνόδους δεν είχαν ποτέ διμερή συνάντηση στο περιθώριο. Ούτε καν στη Σύνοδο των Αρχηγών του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, πριν από έναν χρόνο.

Στην Οχρίδα ήταν σαν «δύο ξένοι στην ίδια πόλη». Κι αυτό γιατί οι δύο άνδρες δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα, παρά μόνο μια χειραψία αβροφροσύνης - κι αυτή για καθαρά τυπικούς λόγους. Αυτόπτης μάρτυρας εξομολογείτο στην «R» ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδινε την εντύπωση πως αν μπορούσε, θα απέφευγε ακόμη και αυτή τη χειραψία. Όσοι τον γνωρίζουν καλά θεωρούν ότι πίσω από το ανέκφραστο βλέμμα του υπήρχαν πολλά που θα μπορούσε να πει.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «R», ο τούρκος Αρχηγός έχει σπάσει κάθε ρεκόρ προκατόχου του, αφού είναι ο μοναδικός που δεν έχει επικοινωνήσει ούτε μία φορά τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογό του. Θα περίμενε κάποιος αυτό να είχε συμβεί τον Ιανουάριο του 2020, όταν ο Κ. Φλώρος ανέλαβε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Όμως ο Τούρκος -πρώην Αρχηγός της περιβόητης τουρκικής Στρατοχωροφυλακής- δεν έχει κρατήσει ούτε τα προσχήματα.

«Καμία σημειακή κρίση»

Κοινή διαπίστωση στο ελληνικό Πεντάγωνο είναι ότι -μέχρι στιγμής- η προκλητική τουρκική ρητορική δεν έχει ανάλογη ακολουθία στο πεδίο. Αν εξαιρέσει κανείς τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου κυρίως από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), που και αυτές αγγίζουν τα όρια του υβριδικού πολέμου και της δημιουργίας εντυπώσεων, σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει η κατάσταση αυτή το 2020, με τα οπλισμένα μαχητικά, τους Στόλους να έχουν βγει έξω, τις υβριδικές απειλές με την εργαλειοποίηση μεταναστών και, βέβαια, την πολιτική των γεωτρύπανων.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισχύουν οι οδηγίες που σε ανύποπτο χρόνο είχε δώσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη είναι ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει σημειακή κρίση». Δηλαδή, για κάθε πρόκληση θα κινητοποιείται το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες θα βρίσκονται σε θέση καθολικής απάντησης - και όχι μόνο στο σημείο κρίσης. Με απλά λόγια, κρίση τύπου Ιμίων δεν πρόκειται να επαναληφθεί, κάτι που έχει αποτυπωθεί ανάγλυφα με την παλαιότερη δήλωση του Στρατηγού σε συνάντηση με τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Άμυνας ότι, αν πατήσει κάποιος σε ελληνικό βράχο, «πρώτα θα τους κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιοι ήταν».

Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις -υπό τις οδηγίες της ηγεσίας- ακολουθούν τους κανόνες των «παγωμένων» Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η χώρα είναι αξιόπιστος σύμμαχος σοβαρός συνομιλητής και -το κυριότερο- εφαρμόζει εμπράκτως τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες. Μπορεί, λοιπόν, οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ να έχουν «παγώσει», όμως, με βάση το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ του 1987, οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει να απέχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση το διάστημα από 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου. Έτσι, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν προγραμματίσει -ούτε πρόκειται να εξαγγείλουν- καμία άσκηση για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αρκεί να μην υπάρξει πρόκληση. «Δεν θα παραβιάσουμε εμείς τα ΜΟΕ, αλλά ταυτόχρονα έχουμε τα αυτιά και τα μάτια μας ανοιχτά. Αξιολογούμε και επαναπροσδιορίζουμε την τακτική», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το ελληνικό Πεντάγωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.