Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πληροφορίες ότι η τουρκία θα «καθίσει» στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ... Να ετοιμάζει την Εθνική Φρουρά και όχι επιστολές ο Αναστασιάδης!

Οι τούρκοι ούτε από επιστολές καταλαβαίνουν ούτε από διαβήματα.... Να ετοιμάσει την Εθνική Φρουρά ο Αναστασιάδης και να απαιτήσει από το Εθν...

Οι τούρκοι ούτε από επιστολές καταλαβαίνουν ούτε από διαβήματα.... Να ετοιμάσει την Εθνική Φρουρά ο Αναστασιάδης και να απαιτήσει από το Εθνικό Κέντρο η στρατιωτική αντιμετώπιση της τουρκικής πρόκλησης επί της Κυπριακής ΑΟΖ να είναι ακριβώς ίδια με την πρόκληση επί Ελλαδικής ΑΟΖ... Τίποτα λιγότερο από Αθήνα και Λευκωσία! Μεταφέρουμε: 

Η εικόνα που παρουσίασε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Εθνικό Συμβούλιο δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας σ’ ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα η Τουρκία να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Λευκωσία δεν αποκλείει τουρκικές κινήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με στόχο το τεμάχιο 6. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ετοιμάζεται να στείλει νέες επιστολές ευθύς μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του πρωτοκόλλου Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος.

Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ
ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Το Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις και τα ενεργειακά, ήταν οι τρεις πυλώνες συζήτησης κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου (το δεύτερο μέρος αφορούσε τα θέματα οικονομίας, περισσότερα στις σελίδες του Οικονομικού Φ).

ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ: Αναλύοντας στην πολιτική ηγεσία την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άφησε να φανεί ότι τα πάντα επηρεάζονται από τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Τουρκίας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Μέχρι της επόμενες εκλογές στην Τουρκία στα μέσα του 2023 η εκτίμηση της Λευκωσίας είναι πως «δεν υπάρχει διάθεση από τον Ερντογάν» για να προχωρήσουν θέματα όπως το Κυπριακό. Η κατάσταση στην οικονομία της Τουρκίας οδηγεί τον Ερντογάν στην καλλιέργεια εθνικισμού.

Σ’ ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ δεν αποκλείεται να σταλεί και τέταρτο ερευνητικό σκάφος. Αυτό που εκτιμά η Λευκωσία είναι πως στόχος των τουρκικών ενεργειών το επόμενο διάστημα θα είναι το τεμάχιο 6. Σημειώνεται πως οι ενέργειες της Τουρκίας γίνονται κατά τρόπον ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα με τις χώρες των οποίων εταιρείες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως σημείωσε και ο ΠτΔ, οι Τούρκοι «δεν παρενόχλησαν την ExxonMobil» και αυτό δεν θεωρείται τυχαίο.

Σε σχέση με την Ελλάδα και τις τουρκικές προκλήσεις από την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου προκύπτει ότι καταβάλλονται προσπάθειες τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από την ΕΕ για να πέσουν οι τόνοι. Ο ΠτΔ υπογράμμισε περαιτέρω πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσπαθεί να αποφύγει την όποια πρόκληση.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΥΡΩΣΕΩΝ: Από την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκύπτει επίσης πως, παρ’ όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε η Κύπρος προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται πως είναι αδύνατη η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε στην αρχή της παρέμβασής του πως «καταβλήθηκαν προσπάθειες για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία αλλά αυτές δεν πέτυχαν».

Όπως εξήγησε, ο λόγος είναι γιατί «οι ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν τα συμφέροντα που έχουν στην τουρκική οικονομία, την εξάρτηση των βιομηχανιών τους και τα συμφέροντα τραπεζών στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως στη συνάντηση που είχε με τον Ζοζέπ Μπορέλ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ του ξεκαθάρισε πως η Κύπρος δεν έχει να περιμένει κάτι στο θέμα των κυρώσεων. Και γι’ αυτό ο ΠτΔ προχώρησε προτάσσοντας θετική ατζέντα και προτείνοντας δέσμη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ: Ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι είχε ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο ίδιος προχώρησε σε κατοπινό στάδιο και έστειλε την επιστολή του προς τον Ερσίν Τατάρ, στην οποία του υπογράμμιζε πως έφτασε η ώρα να βρουν λύση στο Κυπριακό. Δύο μέρες μετά την αποστολή της επιστολής «προχώρησαν σε περαιτέρω επεμβάσεις στην παραλία της Αμμοχώστου» υπογράμμισε ο Ν. Αναστασιάδης.

Ενημερώνοντας το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ ανέφερε πως στην επιστολή του πρότεινε «να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος από τον ΓΓ του ΟΗΕ για να βοηθηθεί η διαδικασία και να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά το 2017». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως εμμένει «στη θέση να διοριστεί προσωπικός απεσταλμένος με την προϋπόθεση οι όροι εντολής του να μην ξεφεύγουν από τους όρους εντολής του ΓΓ». Σημείωσε την αποστολή του Βοηθού ΓΓ με στόχο τον διορισμό απεσταλμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.