Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Όρμησε μόνος του πάνω στους Τούρκους για να πεθάνει πολεμώντας, όταν 4.700 άνδρες παραδόθηκαν στον Κεμάλ. Αντισυνταγματάρχης Αθανάσιος Σακκέτας. Ο ήρωας της Μικρασίας ...

Μία από τις θρυλικές, όσο και εμβληματικές μορφές του Ελληνοτουρκικού Πολέμου (Μικρασιατική Εκστρατεία), που έλαβε χώρα κατά την περίοδο 19...





Μία από τις θρυλικές, όσο και εμβληματικές μορφές του Ελληνοτουρκικού Πολέμου (Μικρασιατική Εκστρατεία), που έλαβε χώρα κατά την περίοδο 1919-1922, ήταν ο Σπαρτιάτης Αντισυνταγματάρχης Αθανάσιος Σακέτας.

Ο Σακέτας «έπεσε» μαχόμενος ηρωικά κατά των Τούρκων τον Αύγουστο του 1922, αρνούμενος να παραδοθεί στο Μουστάφ Κεμάλ Ατατούρκ, παρά την αντίθετη απόφαση του διοικητή του, Αντιστρατήγου Νικολάου Τρικούπη.

Σημειώνεται ότι το όνομα του Αθανασίου Σακέτα, ο οποίος ήταν θείος του πρώην αντιδημάρχου Σπάρτης Αθανάσιου (Σούλη) Σακέτα, έχει δοθεί σε Στρατόπεδο στο Βύρωνα Αττικής, όπου εδρεύει το Ειδικό Κέντρο Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού (ΕΚΕΜΣ).

Τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τέτοιες μέρες τον Αύγουστο του 1922 στη Μικρά Ασία, περιγράφονται στο παρακάτω δημοσίευμα του Συνδέσμου «Η Αμάλθεια»:

«Αύγουστος του 1922. Τρία Σώματα Ελληνικού Στρατού έχουν στρατοπεδεύσει στην περιοχή του Σαγγάριου ποταμού, στη Μικρά Ασία. Απέναντί τους έχουν παραταχθεί τουρκικά στρατεύματα, με επικεφαλής τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Έχουν πολύ καλά προετοιμασθεί για να αντιμετωπίσουν ελληνικές επιθέσεις. Τούτη τη φορά ο Κεμάλ πιστεύει στη νίκη. Κι ακόμη, έκρινε πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Γι’ αυτό και σχεδίασε με τον καλύτερο τρόπο, μια γενική επίθεση κατά των ελληνικών δυνάμεων.

Την πραγματοποίησε αιφνιδιαστικά το πρωί της 13ης Αυγούστου 1922. Επακολουθήσαν σκληρές μάχες. Την τρίτη ημέρα, τα ελληνικά στρατεύματα κάμπτονται και αρχίσουν να οπισθοχωρούν συντεταγμένα. Την έκτη ημέρα, κατά την οπισθοχώρηση, το A’ Σώμα του Ελληνικού Στρατού, με Διοικητή τον Αντιστράτηγο Νικόλαο Τρικούπη, εγκλωβίζεται από τουρκικές δυνάμεις. Το δίλημμα του Στρατηγού: ή να πολεμήσει μέχρις εσχάτων, για να αποφύγει την αιχμαλωσία, ή να παραδοθεί. Προτίμησε το δεύτερο.

Την παράδοση! Έπρεπε, όμως, την απόφαση του αυτή. να ανακοινώσει στους Αξιωματικούς του, τους οποίους κάλεσε σε έκτακτη συγκέντρωση.

Στο άκουσμα της λέξης “παράδοση”, οι Αξιωματικοί έμειναν άφωνοι. Έγιναν κατάχλωμοι, λες και είχε στραγγίσει το αίμα από τις φλέβες τους. Κι όταν στη συνέχεια ο Σωματάρχης είπε: “Οιαδήποτε άμυνα θα αποτελούσε άσκοπη θυσία”, έσκυψαν τα κεφάλια τους όλοι και άρχισαν να κλαίνε σαν μικρά παιδιά. Έσκυψαν τα κεφάλια τους όλοι, πλην ενός! Ο Αντισυνταγματάρχης από τη Σπάρτη Α. Σακέτας, μόλις άκουσε τα παραπάνω λόγια του Διοικητή του, έγινε έξω φρενών. Αφήνει βαριές κουβέντες να ξεφύγουν από τα χείλη του και προτού προλάβει κανείς να τον σταματήσει, ορμά έξω και καβαλικεύει το άλογο του. Και ορμά μόνος τους κατά των Τούρκων σε μια έξοδο χωρίς ελπίδα. Προτιμά να σκοτωθεί παρά να παραδοθεί, πιστός στις παραδόσεις της πατρίδας του, της Σπάρτης!

Είχε τραγικό μεγαλείο η επίθεση εκείνη. Οι Τούρκοι, βλέποντας τον να ορμά κατ' αυτών κραυγάζοντας, τα χάνουν. Δειλιάζουν προς στιγμή. Αλλά, όταν βλέπουν ότι είναι μόνος του, συγκεντρώνουν τα πυρά εναντίον του. Κι ο Αντισυνταγματάρχης ΣΑΚΕΤΑΣ, ο γενναίος αυτός Έλληνας Αξιωματικός, πέφτει από το άλογο του, με το κορμί του διάτρητο από σφαίρες!!!

Επίλογος:
1. Ο Αντιστράτηγος Ν. Τρικούπης παραδόθηκε. Μαζί του ο Στρατηγός Διγενής, 100 Αξιωματικοί και 4.400 στρατιώτες.
2. Στο Πολεμικό Μουσείο της Άγκυρας εκτίθεται, ως λάφυρο, η επίσημη στολή του Ν. Τρικούπη (Μαρκεζίνης).
3. Το ευρισκόμενο στην περιοχή της ΚΑΡΕΑΣ Στρατόπεδο, φέρει το όνομα του ήρωα Αξιωματικού ΣΑΚΕΤΑ.

Εργασία: Β.Ι.Γ.»

Ἀθανάσιος Σακκέτας
Ἀλὶ Βερὰν
Αὔγουστος 1922

1. Τὴν ὑπέρτατην θυσίαν εἰς τὸ ἔθνος αὐτοπροαιρέτως προσέφερες.
2. Μόνος τὴν τιμὴν τῶν ὅπλων διέσωσες.
3. Τὴν ὑπεροψίαν τῶν τυράννων κατερράκωσες.
4. Τὴν μανίαν τῶν ἐχθρῶν ἀπτόητος ἀντιμετώπισες.
5. Τὰς παραδόσεις τῶν Σπαρτιατῶν: «ἤ τάν ἤ ἐπὶ τᾶς» ἠξίωσες.
6. Τήν πόλιν τῆς Σπάρτης «ἐς ἀεὶ» τιμημένην διεφύλαξες.

Ἀρχισυνταγματάρχα
Ἀθανάσιε Σακκέτα
Χαῖρε!!!
https://lakonikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.