Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΕΔΟΥΣΑ 12: To «θανατηφόρο βλέμμα» της Μεσογείου που… παγώνει τον εχθρό! Ξεκίνησε ο σχεδιασμός της μεγάλης άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου

Ξεκίνησε ο σχεδιασμός της μεγάλης άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου «ΜΕΔΟΥΣΑ 12», που θα διεξαχθεί ανοιχτά της Αλεξάνδρειας. Του Χρήστου ...





Ξεκίνησε ο σχεδιασμός της μεγάλης άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου «ΜΕΔΟΥΣΑ 12», που θα διεξαχθεί ανοιχτά της Αλεξάνδρειας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

12 χρόνια μετά το πρώτο δειλό βήμα αμυντικής προσέγγισης, Ελλάδα και Αίγυπτος δηλώνουν πιο ενωμένες από ποτέ, με την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 12» να αποτελεί το απαύγασμα της ισχυρής στρατιωτικής και στρατηγικής συμμαχίας.

Την Τρίτη 7 Ιουνίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Διμερούς Διακλαδικής Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 12», πραγματοποιήθηκε η Αρχική Σύσκεψη Σχεδίασης στις εγκαταστάσεις της Ναυτικής Βάσης Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.



Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, της Ελλάδας καθώς και της Κύπρου ως προσκεκλημένης χώρας. Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο καθορισμός του προγράμματος δραστηριοτήτων της Άσκησης, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από 19 έως 25 Νοεμβρίου 2022 στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας.

Ήταν το 2010 όταν για πρώτη φορά Ελλάδα και Αίγυπτος άρχισαν να κάνουν τα πρώτα δειλά βήματα προσέγγισης, με ορίζοντα μιας πιο θερμής στρατιωτικής συνεργασίας. Η άσκηση «Αλεξανδρούπολη 10» πραγματοποιήθηκε το διάστημα 22 έως 26 Νοεμβρίου 2010 βορειοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου.

Η άσκηση, τότε, περιλάμβανε εν όρμω εκπαίδευση από 22 έως 23 Νοεμβρίου με την συγκέντρωση των ναυτικών μονάδων στην Ναυτική Βάση της Σούδας, και διεξαγωγή εκπαίδευσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής σε σενάρια επιχειρήσεων ναυτικής αποτροπής.


Η πρώτη προσέγγιση…

Τουρκία και Αίγυπτος, το 2010, έδειχναν να έχουν κοινό βηματισμό στην Μεσόγειο, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ξεδιπλώνει αργά αλλά μεθοδικά την στρατηγική του έναντι της Ελλάδας, η οποία εκείνη την περίοδο ήταν βυθισμένη στην αρχή της δίνης της οικονομικής κρίσης.

Η αραβική άνοιξη, που ακολούθησε της εξέγερσης στην πλατεία Ταχρίρ και η άνοδος των «Αδελφών Μουσουλμάνων» υπό τον πρόεδρο Μόρσι, έφερε τον Ερντογάν πολύ κοντά με το καθεστώς του Καΐρου και τα ακραία ισλαμικά στοιχεία, που είχαν αναλάβει δια της βίας τα ηνία της χώρας. Ο Αραβικός κόσμος βρισκόταν σε αναβρασμό, με τους αιμοσταγούς τρομοκράτες του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) να βρίσκονται σε άνοδο και την Τουρκία να προσπαθεί να πλασαριστεί ως η χώρα υπό την σκέπη της οποίας όλοι οι ισλαμιστές μπορούν να συσπειρωθούν, προσβλέποντας στην αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Alexandroupolis 14

Το 2014 ήταν η τελευταία χρονιά που Ελλάδα και Αίγυπτος συνέχιζαν σε μία κοινή πορεία διμερών στρατιωτικών ασκήσεων υπό την ονομασία «Αλεξανδρούπολη». Παρά τις δυσκολίες στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου, υπήρξε ένας άνθρωπος που φρόντισε όχι να μην διαρραγούν αλλά υπογείως πρόκρινε την συνεργασία με την Ελλάδα παρά με την Τουρκία. Ήταν ο αρχηγός των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και υπουργός Άμυνας και Στρατιωτικής Παραγωγής, από τις 12 Αυγούστου 2012 ως το 2014, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Ήταν αυτός που πρωταγωνίστησε μεταξύ άλλων του πραξικοπήματος εναντίον του πρόεδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στις 3 Ιουλίου 2013.

Ο Αλ Σίσι προήχθη στο βαθμό του πρώτου αναπληρωτή πρωθυπουργού, ενώ παρέμεινε υπουργός Άμυνας, μετά το πραξικόπημα, ως το 2014, οπότε και κατήλθε στις εκλογές ως υποψήφιος για την προεδρία. Στις εκλογές του Μαΐου ανακηρύχθηκε ο 6ος Πρόεδρος της χώρας με το εμφατικό 97%!

Η «Alexandroupolis 14» πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 και αφορούσε, κυρίως, τη συγκέντρωση ναυτικών μονάδων στο Ναύσταθμο Κρήτης, στην Σούδα, και τη διεξαγωγή εκπαίδευσης σε σενάρια επιχειρήσεων ναυτικής αποτροπής στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής.


Η αρχή της ΜΕΔΟΥΣΑΣ

Το 2015 αποφασίστηκε το τέλος της «Αλεξανδρούπολης» και η Αρχή της Άσκησης «Μέδουσα». Η άσκηση ήταν διμερής μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου. Η οργάνωση από ελληνικής πλευράς ανατέθηκε στον άγνωστο – τότε – για το ευρύ κοινό, Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος μόλις είχε προαχθεί στον βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στο ΓΕΕΘΑ, ως Διευθυντής του Α΄ Κλάδου (Επιχειρήσεις). Ως «Κλαδάρχης» ο Κωνσταντίνος Φλώρος συντόνισε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην πρώτη «Μέδουσα» με τις προσδοκίες να είναι πολλές και βεβαίως η πίεση αυξημένη.

Τα αποτελέσματα από την «ΜΕΔΟΥΣΑ 1» ήταν εντυπωσιακά. Το ίδιο και στις επόμενες «Μέδουσες». Ο Κωνσταντίνος Φλώρος εισέπραξε τα εύσημα κι ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που το ΚΥΣΕΑ τον επέλεξε ως Επιτελάρχη του ΓΕΕΘΑ, πλαισιώνοντας ως υπαρχηγός τον επόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος πίστεψε και προώθησε ακόμη παραπέρα την ελληνοαιγυπτιακή φιλία.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που στην θητεία του μετέπειτα ως υπουργός Εθνικής Άμυνας η Αίγυπτος ήταν στο επίκεντρο πολυήμερης επίσκεψής του.


Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, αφού τα τελευταία χρόνια η συμμαχία των «τριών» γίνεται όλο και πιο ισχυρή, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε αγαστή συνεργασία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του να κλείνουν συμφωνίες για την ένταξη κι άλλων χωρών στο «σχήμα».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μία από αυτές της χώρες, που στηρίζουν τον Συνασπισμό της Μεσογείου, το βλέμμα του οποίου «παγώνει τους εχθρούς» όπως άλλωστε γινόταν με την «Μέδουσα» από την αρχαία μυθολογία, απ’ όπου κι αντλήθηκε η έμπνευση της ονοματοδοσίας της άσκησης.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι από την εντυπωσιακή «ΜΕΔΟΥΣΑ 11», που πραγματοποιήθηκε στον περασμένο Νοέμβριο στην Κρήτη, Mε τη συμμετοχή παρατηρητών από την Γαλλία, την Ινδία, την Ιορδανία, το Μαρόκο, την Πορτογαλία και την Σαουδική Αραβία. Σκοπός της ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών Χωρών, καθώς και η διεξαγωγή προκεχωρημένης διακλαδικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.


Η σειρά ασκήσεων «ΜΕΔΟΥΣΑ» εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΕΔ της Αιγύπτου στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των δύο Χωρών και της διεύρυνσης των συμμετεχόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2018 και το 2020 αντίστοιχα, με την συγκρότηση πολυεθνικής Task Force για τη διεξαγωγή αυξημένης δυσκολίας διακλαδικών επιχειρησιακών σεναρίων, να την καθιστούν μία από τις σημαντικότερες διακλαδικές ασκήσεις που διεξάγονται στην Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας στην σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.