Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μας ταιριάζουν γάντι! Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παραχωρήσουν τα παράκτια πολεμικά σκάφη LCS σε τρίτες χώρες

Πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα από την απόκτησή τους από το Πολεμικό Ναυτικό μας "Το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να μεταφέρει τα μαχητικ...





Πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα από την απόκτησή τους από το Πολεμικό Ναυτικό μας

"Το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να μεταφέρει τα μαχητικά πλοία Littoral κατηγορίας Freedom που σχεδιάζει να παροπλίσει σε άλλες χώρες, δήλωσε σήμερα στους γερουσιαστές ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων, Ναύαρχος Μάικ Γκίλντεϊ", είναι η εισαγωγή άρθρου έγκριτου αμερικανικού ΜΜΕ.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό την Ελλάδα θα την ενδιέφερε ενδεχομένως μια τέτοια παραχώρηση πολεμικών πλοίων από τις ΗΠΑ και για τον λόγο αυτό στη συνέχεια παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία του εν λόγω άρθρου, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

"Καταθέτοντας ενώπιον της υποεπιτροπής άμυνας της Επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας, ο Gilday πρότεινε στην επιτροπή να αξιολογήσει τη δυνατότητα μεταφοράς των πλοίων σε χώρες της Νότιας Αμερικής, όπου το LCS θα μπορούσε να εκτελέσει επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών.

«Τώρα, όσον αφορά τις επιλογές που θα προκύψουν με αυτά τα πλοία, θα πρότεινα στην υποεπιτροπή να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προσφέρουμε αυτά τα πλοία σε άλλες χώρες που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά. Υπάρχουν χώρες στο νότο, στη Νότια Αμερική, για παράδειγμα όπως επισημάνατε, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα πλοία που έχουν μικρά πληρώματα. Και έτσι, αντί να εξετάζουμε απλώς τη διάλυση ως τη μοναδική επιλογή, νομίζω ότι υπάρχουν άλλες που μπορούμε να δούμε, κύριε», είπε ο Gilday στον γερουσιαστή Jerry Moran (R-Kan.).

Άλλες χώρες έχουν λάβει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ μόλις αποχωρήσουν από την υπηρεσία. Για παράδειγμα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μετέφερε πολλές φρεγάτες κλάσης Oliver Hazard Perry σε άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, του Μπαχρέιν, της Πολωνίας και του Πακιστάν.

Το Πολεμικό Ναυτικό επιδιώκει να παροπλίσει εννέα LCS κλάσης Freedom ως μέρος της πρότασης προϋπολογισμού του για το οικονομικό έτος 2023, αλλά το σχέδιο έχει δεχτεί κριτική από τους γερουσιαστές, καθώς κανένα από τα πλοία δεν έχει φτάσει την αναμενόμενη διάρκεια ζωής του.

Ο Gilday την Πέμπτη υποστήριξε στο Κογκρέσο ότι το Πολεμικό Ναυτικό θέλει να παροπλίσει τα πλοία επειδή δεν θα τα πήγαιναν καλά σε μια πιθανή σύγκρουση εναντίον της Κίνας, την οποία αξιωματούχοι του Πενταγώνου περιγράφουν ως «επιταχυνόμενη απειλή» για τον στρατό.

«Δυστυχώς τα Littoral Combat Ships που έχουμε παρουσιάζουν μηχανικά ζητήματα γεγονός που είναι ένας αρνητικός παράγοντας, ενώ μεγαλύτερος είναι η έλλειψη επαρκούς πολεμικής ικανότητας εναντίον ενός ομότιμου ανταγωνιστικού σκάφους της Κίνας.

Ένας βασικός παράγοντας στην απόφασή μας ήταν το πακέτο ανθυποβρυχιακού πολέμου που αναπτύχθηκε για το κύτος της κατηγορίας Freedom που απλώς ήταν αναποτελεσματικό. Και έτσι αρνηθήκαμε να βάλουμε ένα επιπλέον δολάριο σε αυτό το σύστημα που δεν θα ταίριαζε με την κινεζική υποθαλάσσια απειλή. Αυτός ήταν ο κύριος οδηγός, κύριε, που μας οδήγησε να προσδιορίσουμε ότι αυτά τα πλοία σε σχέση με άλλα, απλώς δεν έφεραν την επιζητούμενη αύξηση της μαχητικής ισχύος μας στην μάχη», είπε ο Gilday.

Τα LCS κλάσης Freedom αντιμετώπισαν πρόσφατα δύο σημαντικά προβλήματα:

Το ένα πρόβλημα σε όλη την κατηγορία είχε να κάνει με τον συνδυασμό εργαλείων που συνδυάζει τους αεριοστρόβιλους του πλοίου με τους κινητήρες ντίζελ και το δεύτερο με την δυσκολία στην τοποθέτηση του προβλεπόμενου πακέτου ανθυποβρυχιακού πολέμου για το πρόγραμμα της μονάδας αποστολής LCS.

Κατά την αποκάλυψη του αιτήματός του για τον προϋπολογισμό του 2023 τον Μάρτιο, το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι θα καταργούσε το πακέτο ASW για το πρόγραμμα μονάδας αποστολής LCS, αφού δυσκολεύτηκε να τοποθετήσει το σόναρ μεταβλητού βάθους Raytheon AN/SQS-62 (VDS) στο κύτος της κατηγορίας Freedom.

Αντίθετα, το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει το πρόγραμμα φρεγάτας κλάσης Constellation (FFG-62) που θα φιλοξενεί την κύρια ικανότητα ανθυποβρυχιακού πολέμου της υπηρεσίας, η οποία θα περιλαμβάνει το CAPTAS-4 του Thales.

Ο Gilday κατά την ακρόαση της Πέμπτης είπε ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει άλλα πλεονεκτήματα ,όπως τα αντιτορπιλικά και τα αεροσκάφη P-8A Poseidon ,που μπορούν να εκτελέσουν την αποστολή ASW.

«Η νέα κατηγορία φρεγάτας που κατασκευάζουμε θα φέρει βελτιωμένη ικανότητα ανθυποβρυχιακού πολέμου. Τα αντιτορπιλικά που έχουμε αυτή τη στιγμή έχουν πολύ ικανές δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου», είπε.

«Όσον αφορά τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, έχουμε όντως άλλα ικανά συστήματα στον στόλο, όχι μόνο στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά και στο βυθό αυτής χάρη στα τα πιο αποτελεσματικά υποβρύχια στον κόσμο που διαθέτουμε καθώς και τα αεροσκάφη μας P-8 για επιτήρηση ASW μεγάλης περιοχής.

Η Fincantieri Marinette Marine, η οποία κατασκευάζει τις φρεγάτες κλάσης Constellation, έχει ξεκινήσει από νωρίς τις εργασίες, αλλά δεν έχει ακόμη θέσει την καρίνα για το πρώτο πλοίο.

Όταν το Ναυτικό εξέδωσε το αρχικό συμβόλαιο στη Fincantieri για την κατασκευή της πρώτης φρεγάτας, περιλάμβανε την επιλογή για εννέα ακόμη πλοία, αλλά διατήρησε επίσης τη δυνατότητα ανάθεσης συμβάσεων σε ένα δεύτερο ναυπηγείο για επιπλέον πλοία μετά τα πρώτα δέκα.

Η Fincantieri επένδυσε 180 εκατομμύρια δολάρια στο ναυπηγείο της πριν λάβει το αρχική ανάθεση κατασκευής φρεγάτας και είπε πριν από αυτό ότι θα επένδυε άλλα 80 έως 100 εκατομμύρια δολάρια εάν κέρδιζε τον διαγωνισμό, ώστε το ναυπηγείο να κατασκευάζει δύο φρεγάτες ετησίως για το Πολεμικό Ναυτικό, ανέφερε προηγουμένως το USNI News .

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Πέμπτης, η γερουσιαστής Tammy Baldwin (D-Wis.) είπε ότι θέλει να διαθέσει περισσότερα χρήματα για την ανάπτυξη της βιομηχανικής βάσης για το πρόγραμμα φρεγάτας. Η πολιτεία του Baldwin φιλοξενεί το ναυπηγείο Fincantieri's Wisconsin. Η Baldwin είπε ότι θα υποστήριζε το Πολεμικό Ναυτικό να αγοράζει τρεις ή τέσσερις φρεγάτες ετησίως, αλλά αναγνώρισε ότι αυτό πιθανότατα θα απαιτούσε να θέσει σε λειτουργία η ένα δεύτερο ναυπηγείο.

Ο Υπουργός Ναυτικού Carlos Del Toro είπε στον Baldwin ότι πιστεύει ότι το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να ολοκληρώσει την κατασκευή του πρώτου πλοίου στην κατηγορία για να επιλύσει τυχόν αρχικά προβλήματα πριν προχωρήσει για ένα δεύτερο ναυπηγείο.

«Θα ήμουν υπέρ της προσθήκης ενός δεύτερου ναυπηγείου την κατάλληλη στιγμή, αλλά νομίζω ότι πριν λάβουμε αυτήν την απόφαση είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε στη φρεγάτα και η επένδυσή μας βαίνουν καλώς», δήλωσε ο Del Toro.

«Και επομένως πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το πλοίο θα παραμείνει εντός του χρονοδιαγράμματος, στο κόστος, στην ώρα του και αυτές οι επενδύσεις θα πρέπει να έρθουν πρώτα πριν σκεφτούμε πραγματικά ένα δεύτερο ναυπηγείο για αυτό».

Ο κορυφαίος πολιτικός του Πολεμικού Ναυτικού είπε ότι είναι «πιθανόν» η αγορά δύο πλοίων ετησίως πως δεν θα δικαιολογούσε ένα δεύτερο ναυπηγείο.

Σύμφωνα με το πενταετές πρόγραμμα προϋπολογισμού του 2023 του Ναυτικού, η υπηρεσία θέλει να αγοράσει μία φρεγάτα το 2023, δύο το 2024, μία το 2025, δύο το 2026 και μία το 2027.

Το Κογκρέσο εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι το Πολεμικό Ναυτικό εισήγαγε ένα δεύτερο ναυπηγείο πολύ νωρίς στην κοινή αιτιολογική δήλωση που συνοδεύει το νομοσχέδιο για τις πιστώσεις FY 2022.

«Υπάρχει ανησυχία ότι η πρόωρη προσθήκη ενός δεύτερου ναυπηγείου CCF προτού το πρώτο ναυπηγείο εντοπίσει και διορθώσει τεχνικά ζητήματα και ζητήματα παραγωγής θα εγχύσει περιττό κίνδυνο και πολυπλοκότητα στο πρόγραμμα», αναφέρει η δήλωση.

Ο επικεφαλής προϋπολογισμού του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Τζον Γκάμπλτον, δήλωσε κατά τη διάρκεια της διάθεσης του προϋπολογισμού του Μαρτίου ότι το πενταετές σχέδιο προϋπολογισμού για τη φρεγάτα αντικατοπτρίζει το τι θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα ναυπηγείο"

Το παράκτιο πολεμικό πλοίο LCS

Το παράκτιο μαχητικό πλοίο (LCS) είναι ένα σύνολο δύο κλάσεων σχετικά μικρών σκαφών επιφανείας που έχουν σχεδιαστεί για επιχειρήσεις κοντά στην ακτή, από το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μιλάμε για πολεμικά πλοία επιφανείας ικανά να αντιμετωπίσουν τις εχθρικές απειλές αρνούμενα την πρόσβαση σε φίλιες παράκτιες περιοχές και να καταπολεμήσουν τυχόν ασύμμετρες απειλές στα παράλια.

Η κατηγορία Freedom και η κατηγορία Independence είναι οι δύο πρώτες παραλλαγές LCS. Κάθε μία είναι ελαφρώς μικρότερη από τη φρεγάτα κλάσης Oliver Hazard Perry του Ναυτικού των ΗΠΑ, αλλά μεγαλύτερη από τα περιπολικά πλοία της κλάσης Cyclone.

Καθένα έχει τις δυνατότητες μιας μικρής επιθετικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου ενός θαλάμου πτήσης και υπόστεγο για τη στέγαση δύο ελικοπτέρων SH-60 ή MH-60 Seahawk, μια ράμπα πρύμνης για χειρισμό μικρών σκαφών και τον όγκο και το ωφέλιμο φορτίο για την παροχή μιας μικρής δύναμης επίθεσης με μαχητικά οχήματα σε λιμενική εγκατάσταση roll-on/roll-off.

Ο τυπικός οπλισμός περιλαμβάνει πυροβόλα Mk 110 57 mm και πυραύλους RIM-116 Rolling Airframe. Είναι επίσης εξοπλισμένα με αυτόνομα αεροσκάφη, επιφανειακά και υποβρύχια οχήματα. Διαθέτοντας χαμηλότερες δυνατότητες αεράμυνας και επιφανειακού πολέμου από τα αντιτορπιλικά, η ιδέα LCS δίνει έμφαση στην ταχύτητα, στις ευέλικτες μονάδες αποστολής και στο ρηχό βύθισμα.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται εκ πρώτης όψεως και με βάση την αποστολή τους ,ότι τα υπόψιν παράκτια πολεμικά πλοία LCS, "ταιριάζουν" στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου.

Κατά συνέπεια εκτίμησή μας, είναι ότι το πολεμικό ναυτικό μας θα πρέπει να εξετάσει με γνώμονα τα ήδη υπάρχοντα μέσα που διαθέτει, τις αναφυόμενες τουρκικές απειλές αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα εν λόγω σκάφη, τυχόν ένταξη και αξιοποίηση τους, προκειμένου να κινηθεί ανάλογα το ΥΠΕΘΑ προς τις ΗΠΑ , εφόσον κριθεί αναγκαίο, για τη δωρεάν παραχώρησή τους προς τη χώρα μας.




Πάντως το γεγονός ότι η Τουρκία στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου, σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με τη χώρα μας, αναμένεται να κάνει χρήση μη επανδρωμένων σκαφών θαλάσσης,UAV Bayraktar, πάνοπλων με ηλεκτρονικά μέσα πλοίων ακτοφυλακής και λοιπών μέσων που συνιστούν ασύμμετρες απειλές, μας δημιουργεί την αίσθηση ότι το ΠΝ μας θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά την απόκτηση των εν λόγω αμερικανικών σκαφών.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.