Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σαν σήμερα 28 Μαΐου του '97 οι αριστεροί δαίμονες της «17Ν» δολοφονούν στον Πειραιά τον 42χρονο εφοπλιστή Κωστή Περατικό

Την Τετάρτη 28 Μαΐου 1997, στις 17.15, δολοφονείται ο εφοπλιστής Κωστής Περατικός, 42 ετών. Στη συμβολή των οδών Φίλωνος και Φιλελλήνων,...Την Τετάρτη 28 Μαΐου 1997, στις 17.15, δολοφονείται ο εφοπλιστής Κωστής Περατικός, 42 ετών. Στη συμβολή των οδών Φίλωνος και Φιλελλήνων, κοντά στο λιμάνι του Πειραιά, τρεις ένοπλοι περικύκλωσαν και πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση τον εφοπλιστή που περπατούσε για να πάει στο αυτοκίνητό του. Ο Κ. Περατικός εξέπνευσε στο Τζάνειο Νοσοκομείο όπου διεκομίσθη. Στο σημείο της δολοφονίας βρέθηκαν τέσσερις κάλυκες και δύο βολίδες από σφαίρες των 45 χιλιοστών. Οι δράστες χρησιμοποίησαν τρία κλεμμένα αυτοκίνητα για να διαφύγουν, μεταξύ αυτών και ένα ταξί.
Τι έλεγε η Αστυνομία
Αμέσως η Αστυνομία έκανε την εκτίμηση ότι επρόκειτο για επίθεση από τη 17Ν. «Η 17 Νοέμβρη ζει...» είπαν αμέσως ανώτεροι αξιωματικοί της Ασφάλειας, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ. Η παρατεταμένη απουσία της 17Ν είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπήρχε μια φθορά στην οργάνωση και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εκτιμούσε ότι «η 17Ν έπνεε τα επαναστατικά λοίσθια». Μετά τη δολοφονία και τη δημοσίευση της προκήρυξης (με πολλά συντακτικά και ορθογραφικά λάθη και με την οργάνωση να... ξεχνά ένα υστερόγραφο και να το στέλνει μία ημέρα μετά στην «Ελευθεροτυπία») η Αστυνομία διέρρεε ότι «διαβλέπει μια προσπάθεια της οργάνωσης να πείσει ότι όλα στο εσωτερικό της δουλεύουν κανονικά και ότι τα δύο τελευταία χρόνια δεν παρέμεινε αδρανής, αλλά προσπάθησε άλλες δύο φορές να χτυπήσει τον προκαθορισμένο στόχο της, που ήταν ο Κ. Περατικός». Επίσης, τα ρεπορτάζ συμφωνούσαν ότι αστυνομικοί «διαβλέπουν μια δυσκολία στην επικοινωνία των ατόμων που συνθέτουν την πυραμίδα της 17Ν».


Τι έλεγε η 17Ν

Με μία οκτασέλιδη προκήρυξη, γραμμένη σε τρεις «δόσεις», η 17Ν ανέλαβε την ευθύνη για την εκτέλεση. Αποκάλυψε ότι ήταν προγραμματισμένη από τον Ιούνιο του 1995, αλλά το σχέδιο ναυάγησε τότε, όπως και το 1996, όταν η επιχείρηση επανελήφθη χωρίς επιτυχία. Το πρώτο τμήμα φέρεται να έχει γραφεί τον Ιούνιο του '95, περίοδο που είχε προγραμματιστεί για πρώτη φορά η εκτέλεση του Περατικού.Το δεύτερο τμήμα, σύμφωνα με την οργάνωση, έχει γραφεί τον Μάιο του 1996. Το τρίτο τμήμα χαρακτηρίζεται ως υστερόγραφο με ημερομηνία συγγραφής τον Μάρτιο του 1997 και δεν αφορά τη δολοφονία Περατικού, αλλά την κρίση στα Ιμια και τη στάση Σημίτη σε αυτήν.
«Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον εφοπλιστή Κώστα Περατικό, από τους κυριότερους υπεύθυνους για την απάτη της "ιδιωτικοποίησης" των ναυπηγείων Ελευσίνας.Ο κύριος αυτός αφού πήρε τα ναυπηγεία χωρίς να πληρώσει φράγκο από την τσέπη του,αφού τα λειτούργησε επί τρία χρόνια, αφού εισέπραξε τα δεκάδες δισεκατομμύρια κρατικά δάνεια, τα εγκατέλειψε πέρσι αφήνοντας χρέη 18 δισεκατομμυρίων, ενώ σήμερα απαιτεί άλλα 17 δισεκατομμύρια από το Δημόσιο. Ο κάθε εφοπλιστής κύριος Περατικός που επαίρεται για τη φιλοπατρία του θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία.Μπορεί οι θεσμοί της, πολιτικός κόσμος, Δικαιοσύνη, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να 'ναι θεσμοί κράτους μπανανίας, ο ελληνικός λαός όμως δεν πρόκειται να επιτρέψει στους εφοπλιστές να τον εξαπατούν και να τον κλέβουν κατ' εξακολούθηση κι ατιμώρητα με δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ απ' την άλλη πλευρά μικροί, βιοπαλαιστές κλείνονται στη φυλακή για μικροχρέη στο Δημόσιο μερικών εκατοντάδων χιλιάδων δραχμών» (το απόσπασμα αυτό προέρχεται από το δεύτερο τμήμα της προκήρυξης, που συντάχθηκε στην Αθήνα στις 20.5.96).


Τι έλεγαν οι εφημερίδες

«Το μυστικό κρύβεται στα Ναυπηγεία» σχολίαζαν την επομένη της δολοφονίας (29.5.2002)«Τα Νέα». «Ο Δαίμων της 17Ν» έγραφε στον πρωτοσέλιδο τίτλο της η «Ελευθεροτυπία»στις 31.5.1997, σχολιάζοντας την... αποστολή υστερόγραφου προκήρυξης της οργάνωσης, με το οποίο έκανε γνωστό ότι «εκ παραδοχής στην προηγούμενη προκήρυξή της δεν είχε αναλάβει την ευθύνη και για τη ρουκέτα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στις 15 Φεβρουαρίου του '96». Η αφηρημάδα αυτή της οργάνωσης σχολιάστηκε περισσότερο και από την επιστροφή της. Σήμερα
Η Αστυνομία διαθέτει την ομολογία του Βασίλη Ξηρού, ο οποίος στην προανακριτική του κατάθεση ομολόγησε ότι συμμετείχε στη συγκεκριμένη ενέργεια. Από την κατάθεση του Βασίλη Ξηρού προκύπτει ότι συμμετείχαν και οι Σάββας Ξηρός, Δημήτρης Κουφοντίνας και ένας ακόμη με το ψευδώνυμο «Τάκης». «Ο "Λουκάς" και ο αδερφός μουμού έκαναν γνωστό ότι η επόμενη ενέργεια ήταν να σκοτώσουμε τον εφοπλιστή Περατικό στον Πειραιά».

Επίσης, η Αστυνομία διαθέτει δακτυλικό αποτύπωμα του Σάββα Ξηρού: «Δακτυλικά αποτυπώματα που είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες της 17Ν στη δολοφονία του Κωστή Περατικού ταυτίζονται με αποτυπώματα του Σάββα Ξηρού» (ανακοίνωση Φώτη Νασιάκου, 4.7.2002).
Τέλος, η Αστυνομία διαθέτει το 38άρι περίστροφο τύπου Smith & Wesson με τον αύξοντα αριθμό 971379, το οποίο βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Πάτμου 84, στα Κάτω Πατήσια, που χρησιμοποιήθηκε στην προσπάθεια διαφυγής μετά τη δολοφονία. 100, 101. Βόμβες στα MacDonald's
Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.