Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τρέχουμε τώρα... τρέχουμε... Ενημέρωση Ελλήνων επιτελών για γαλλικά UAV και anti-UAV

Από Σάββας Δ. Βλάσσης Για τις γαλλικές πρωτοβουλίες επιχειρησιακής χρησιμοποίησης στον τομέα των συστημάτων Unmanned Aerial Vehicles (UAV) ...







Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Για τις γαλλικές πρωτοβουλίες επιχειρησιακής χρησιμοποίησης στον τομέα των συστημάτων Unmanned Aerial Vehicles (UAV) και anti-UAV, ενημερώθηκαν Έλληνες επιτελείς στο πλαίσιο δράσεων του ΓΕΕΘΑ. Στις 13 Απριλίου, βάσει των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν από τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard πραγματοποιήθηκε παρουσίαση συστημάτων UAV και anti-UAV των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών της Χώρας (Direction Générale de l’ Armement – DGA), παρουσία του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν επίσης επιτελείς των αρμοδίων φορέων του ΓΕΕΘΑ και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις σκοπεύουν μέχρι το 2025 να έχουν θέσει σε ευρεία χρήση συστήματα UAV, με τα μικρότερης κατηγορίας να αριθμούν σε πολλές εκατοντάδες. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Γαλλικός Στρατός μόνο, έχει προβεί σε ανάθεση σύμβασης για προμήθεια μερικών εκατοντάδων mini drone τύπου Anafi, της εταιρείας Parrot ενώ ήδη χρησιμοποιείται το ανάλογο Spyranger της Thales SMDR και σε τακτικό επίπεδο έχει επιλεγεί το Patroller της Safran.


Παραλλήλως, δοκιμάζονται συστήματα αντί drone, για την εξουδετέρωση τέτοιου τύπου απειλών, εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Παρίσι το 2024. Για τον σκοπό αυτό, τον Ιούλιο του 2021, με κρατική χρηματοδότηση αναπτύσσεται το σύστημα Helma-P, της Cilas, θυγατρική της Ariane Group. Πρόκειται για σύστημα τεχνολογίας λέιζερ και προβάλλεται από τους Γάλλους ως το πρώτο γνήσιο ευρωπαϊκό σύστημα της κατηγορίας, που αναπτύσσεται. Το σύστημα περιλαμβάνει μικρό ραντάρ που εξασφαλίζει εντοπισμό drone σε απόσταση μέχρι 3 χλμ. ενώ την εξουδετέρωσή του αναλαμβάνει εκπεμπόμενη ακτίνα λέιζερ σε απόσταση 1.000 μέτρων. Από την ακτίνα, είτε αναφλέγεται το drone είτε επηρεάζεται η λειτουργία του και χάνεται ο έλεγχός του.



Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, έχουν προκηρυχθεί ήδη διαγωνισμοί για την ανάπτυξη πυροβόλων ηλεκτρομαγνητικής ενεργείας και αναχαιτιστικών drone για την αντιμετώπιση της αναδυομένης απειλής από επιθέσεις σμηνών drone.

Καθώς η εξέλιξη αποκαλύπτει ένα δυναμικό πεδίο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, είναι εύλογο να αναζητηθούν προεκτάσεις ευρύτερης συνεργασίας σε αναπτυξιακά προγράμματα του είδους, μεταξύ εταιρειών των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών. Ελληνικές εταιρείες αναπτύσσουν αξιόλογη δραστηριότητα στον τομέα και οι όποιες ευκαιρίες συνεργασίας πρέπει να τύχουν εκμεταλλεύσεως.https://doureios.com


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.