Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πρόγραμμα αντιαεροπορικών Patriot της ΠΑ με κέρδη άνω του μισού δις δολάρια για την Ελλάδα!

Στο πλαίσιο της επιτακτικής ανάγκης αναβάθμισης της ελληνικής αεράμυνας, το 1998, η τότε ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την προμήθεια, μέσω δ...









Στο πλαίσιο της επιτακτικής ανάγκης αναβάθμισης της ελληνικής αεράμυνας, το 1998, η τότε ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την προμήθεια, μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, του κορυφαίου αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος μακρού βεληνεκούς Patriot, το οποίο είναι ικανό να αντιμετωπίζει απειλές σε όλα τα ύψη και έως σήμερα αποτελεί τον κορμό της ελληνικής αντιαεροπορικής ασπίδας. Το σχετικό πρόγραμμα όμως έγινε και πηγή πολύ σημαντικών οικονομικών οφελών για τη χώρα μας, το ύψος των οποίων ξεπερνά πλέον το μισό δισεκατομμύριο δολάρια, μια άγνωστη ιστορία επιτυχίας!

Τα ελληνικά συστήματα Patriot αφορούν σε έξι πυροβολαρχίες με έξι τετραπλούς εκτοξευτές εκάστη, συνολικά δηλαδή 36 εκτοξευτές. Η σύμβαση ύψους $887 εκατ. για την αγορά των τεσσάρων πρώτων πυροβολαρχιών υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 1999. Ακολούθησε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς η ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης ύψους $222 εκατ. για την προμήθεια άλλων δύο πυροβολαρχιών. Οι παραδόσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2002 και ολοκληρώθηκαν εντός του 2004.

Η σύμβαση προμήθειας προέβλεπε τη σημαντική συμμετοχή της έλληνικής αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΒΙ). Στο πλαίσιο αυτό, η Intracom Defense (IDE) σε συνεργασία με την αμερικανική Raytheon και με άλλες ελληνικές εταιρείες ανέλαβε και εκτέλεσε με επιτυχία ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού προγράμματος Patriot. Έχοντας την ευθύνη για την κατασκευή των ηλεκτρονικών συστημάτων, καθώς και την ολοκλήρωση των κύριων τελικών συγκροτημάτων του, όπως τα κέντρα ελέγχου, συντονισμού και επικοινωνιών, αναμετάδοσης και εκτόξευσης (ECS, ICC, CRG, AMG, DLTM).

Μέσω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα αυτό η IDE επένδυσε σημαντικούς πόρους στην ανάπτυξη άρτιας υλικοτεχνικής υποδομής, υψηλού επίπεδου τεχνογνωσίας και διευρυμένης εγχώριας κατασκευαστικής βάσης και συνεργασιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ανάγκες τού προγράμματος κατασκευάστηκαν στις εγκαταστάσεις της πλέον των 1.300 μοναδιαίων κωδικών για τροφοδοτικές διατάξεις, ηλεκτρονικές κάρτες και ηλεκτρομηχανικές κατασκευές.

Η εταιρεία ανέλαβε ακόμα την ανάπτυξη και πιστοποίηση οκτώ πρωτοποριακών σταθμών ελέγχου των συστημάτων και πλήρους βιβλιογραφίας (κατασκευής και ελέγχων). Η επιτυχημένη εκτέλεση του έργου την καθιέρωσε ως έναν από τους κυριότερους –εκτός HΠA- υποκατασκευαστές κύριων υποσυστημάτων του Patriot , δίνοντάς της τη δυνατότητα περαιτέρω συμμετοχής στην παραγωγή αυτών των συστημάτων για άλλες χώρες, στο πλαίσιο αντίστοιχων διακρατικών προγραμμάτων με ανάδοχο τη Raytheon.

Έτσι, από το 2009 μέχρι σήμερα η IDE συμμετέχει με επιτυχία στην κατασκευή και υποστήριξη του συστήματος Patriot διεθνώς, αναλαμβάνοντας συμβάσεις κατασκευής και ελέγχου υποσυστημάτων του φορέα του σταθμού εκτόξευσης σε συνεργασία με το εργοστάσιο μεταλλικών κατασκευών ΜΕΤΚΑ της Mυτιληναίος ΑΕ, καθώς και με άλλες ελληνικές εταιρείες. Για τις ανάγκες αυτών των συμβάσεων επένδυσε στην περαιτέρω ανάπτυξη και πιστοποίηση νέων υποδομών, όπως της καινοτόμου γραμμής παραγωγής και των σταθμών ελέγχου για την κατασκευή των κρίσιμων υποσυστημάτων του σταθμού εκτόξευσης (Linear & Rotary Actuators). Τα υποσυστήματα αυτά υποστηρίζονται και παραδίδονται σήμερα απευθείας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και σε άλλους φορείς που συμμετέχουν σε προγράμματα αναβάθμισης των συστημάτων Patriot τρίτων χωρών, όπως της Νοτίου Κορέας μέσω σύμβασης με τον Γερμανικό οίκο MBDA Deutschland GmbH και της Ολλανδίας μέσω της NSPA (NATO Support & Procurement Agency).

Ένα ακόμη επίτευγμα της IDE είναι η υπογραφή συμβάσεων με τη Raytheon έπειτα από συμμετοχή σε διεθνή διαδικασία επιλογής για την κατασκευή ολοκληρωμένων κεραιοσυστήματων-AMG (Antenna Mast Group) για τις ανάγκες τρίτων χωρών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την πλήρη κατασκευή και έλεγχο των συστημάτων και των κύριων απαρτίων τους στην Ελλάδα, όπως επίσης και την παροχή τεχνικών υπηρεσιών ανασχεδίασης και υπηρεσιών πιστοποίησης.  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.