Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αυτός είναι ο πύραυλος «Ποσειδών» που βύθισε την ρωσική ναυαρχίδα...

Τις τελευταίες ώρες εξελίχθηκε ένα πολύ σημαντικό γεγονός στον εν εξελίξει Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Το ρωσικό καταδρομικό της κλάσης Slava φα...







Τις τελευταίες ώρες εξελίχθηκε ένα πολύ σημαντικό γεγονός στον εν εξελίξει Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Το ρωσικό καταδρομικό της κλάσης Slava φαίνεται να χτυπήθηκε από ουκρανικό αντιπλοϊκό πύραυλο την ώρα που έπλεε στην Μαύρη Θάλασσα.

Έτσι τουλάχιστον αναφέρουν οι Ουκρανοί, με τους αντίπαλούς τους στον πόλεμο να διαψεύδουν αυτές τις πληροφορίες. Η Μόσχα δήλωσε πως στο πλοίο ξέσπασε φωτιά σε αποθήκη πυρομαχικών.

Ποιος Είναι Ο Ουκρανικός Αντιπλοϊκός Πύραυλος Neptun;

Το RC-640MC Neptun (στα αγγλικά Neptune, δηλαδή Ποσειδώνας) είναι ένα ουκρανικό πυραυλικό αντιπλοϊκό σύστημα, το οποίο αναπτύχθηκε από την Luch Design Bureau. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί τους R-360 αντιπλοϊκούς πυραύλους cruise, οι οποίοι φαίνεται πως αποτελούν μία ουκρανική εκδοχή των ρωσικών Kh-35U. Ο ουκρανικός πύραυλος είναι γενικά παρόμοιος με τον Kh-35 της Μόσχας, αλλά διαθέτει μεγαλύτερο σώμα με περισσότερο καύσιμο, μεγαλύτερο κινητήρα προώθησης και κάποιες άλλες τροποποιήσεις. Ο πύραυλος ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2013, ενώ τα πρώτα πρωτότυπα αναφέρεται πως ολοκληρώθηκαν και δοκιμάστηκαν το 2016. Εκείνη την χρονική περίοδο λέγεται πως ο πύραυλος δεν διέθετε κανένα σύστημα πλοήγησης. Σήμερα, τα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν μέγιστη εμβέλεια 280 χιλιομέτρων, ενώ γνωρίζουμε πως μπορεί να εκτοξευτεί από ναυτικές και εναέριες πλατφόρμες και φυσικά από εκτοξευτές εδάφους. Η ανάπτυξη του πυραυλικού αντιπλοϊκού συστήματος εδάφους Neptun ολοκληρώθηκε το 2019. Ο ουκρανικός στρατός τελείωσε τις δοκιμές το 2020. Το 2021 το ουκρανικό υπουργείο άμυνας χρηματοδότησε την παραγωγή μίας παρτίδας παράκτιων αμυντικών συστημάτων Neptun. Σκοπεύονταν πως 18 με 19 οχήματα εκτόξευσης θα παραδινόντουσαν το 2022. Συνολικά, τα σχέδια τις χώρας περιλάμβαναν 54 με 90 Neptun οχήματα εκτόξευσης εξοπλισμένα με πυραύλους.

Εθεάθη Στην Βόρεια Κορέα;

Ο πύραυλος αυτός έχει ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: ένα ακριβές αντίγραφο του Neptun παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2014 στην Βόρεια Κορέα! Στην περιοχή είναι γνωστός ως Kumsong 3 (δηλαδή Αφροδίτη 3). Βέβαια, είναι άγνωστο πως ένας πύραυλος που αναπτύχθηκε στην Ουκρανία κατέληξε να χρησιμοποιείται σε δοκιμές στην Β. Κορέα. Πιθανώς, το Κίεβο να συνέδραμε στην ανάπτυξη του Kumsong 3 αντιπλοϊκού πυραύλου.

Απόδοση

Σε θέμα απόδοσης, ο Neptun είναι αρκετά παρόμοιος με τον ρωσικό Kh-35U. Ο πύραυλος έχει σχεδιασμένη εμβέλεια 200 χιλιομέτρων, αν και το 2019 έφτασε σε απόσταση 250 χιλιομέτρων για πρώτη φορά κατά την διάρκεια δοκιμής. Ο πύραυλος μεταφέρει μία ισχυρά εκρηκτική κεφαλή (HEAT), η οποία ζυγίζει περίπου 145 κιλά. Ο πύραυλος θεωρητικά είναι αποτελεσματικός εναντίων σκαφών με εκτόπισμα έως 5.000 τόνων, δηλαδή φρεγάτες και μικρά αντιτορπιλικά (τα καταδρομικά της κλάσης Slava έχουν διπλάσιο).

Ο Neptun διαθέτει αδρανειακό σύστημα πλοήγησης με ενεργή καθοδήγηση ραντάρ στο τερματικό στάδιο της πτήσης του. Ο πύραυλος πετάει 10 με 15 μέτρα πάνω από την επιφάνεια. Στο τερματικό στάδιο της πτήσης του, ο Ποσειδώνας πετάει στα 3 με 10 μέτρα υψόμετρο έτσι ώστε να ΄ξεφύγει' από τα εχθρικά αμυντικά συστήματα.

Ο πύραυλος ταξιδεύει με υποηχητικές ταχύτητες. Δεδομένου αυτού, πιστεύεται πως ο Neptun αναχαιτίζεται αρκετά εύκολα, ειδικά από εξελιγμένα αμυντικά συστήματα.

Ραντάρ

Το 2021 παρουσιάστηκε ένα νέο Mineral-U ραντάρ, το οποίο αναπτύχθηκε ειδικά για το σύστημα Neptun. Το ραντάρ μπορεί να ανιχνεύσει πλοία σε απόσταση έως 500-600 χιλιομέτρων. Αρχικά, το Mineral-U θα βασίζονταν στο σασί του KrAZ-7634.NE, αλλά η εταιρεία KrAZ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί έγκαιρα στην απαιτήσεις του ουκρανικού στρατού και ως αποτέλεσμα επιλέχθηκε άλλη βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.