Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ελληνοκυπριακή Ομογένεια τίμησε στη Νέα Υόρκη τον αγώνα της ΕΟΚΑ

ekirikas.com _ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω συναισθηματικά φορτισμένου κλίματος, με μηνύματα έντονου συμβολισμού και ένα ιδιαίτερα συγκινητικό καλλιτ...







ekirikas.com_ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω συναισθηματικά φορτισμένου κλίματος, με μηνύματα έντονου συμβολισμού και ένα ιδιαίτερα συγκινητικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τα κυπριακά σωματεία τίμησαν με τον τρόπο που αρμόζει την 67η επέτειο από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ για την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Απόντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, παρά το γεγονός ότι το όνομά του αναφερόταν στο πρόγραμμα, αλλά παρόντων σύσσωμων των διπλωματικών και προξενικών Αρχών, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μνημονεύσουν, να τιμήσουν αλλά και να επιμορφωθούν για τα γεγονότα από το 1955 έως και το 1959, όπου η ελληνοκυπριακή νεολαία όρθωσε ανάστημα ενάντια στην πανίσχυρη δύναμη της Βρετανίας, παλεύοντας για το ιδανικό της ελευθερίας.

«Πώς μπορεί ένας σημερινός ομιλητής να σταθεί στο ύψος ενός τέτοιου αγώνα και τόσων αδικαίωτων θυσιών;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Σωματείων, Κυριάκος Παπαστυλιανού, αποτυπώνοντας τα συναισθήματα της ημέρας και αναγνωρίζοντας, μεταξύ των παρόντων, τον αγωνιστή της εποχής, Ανδρέα Καρακώστα.


Κυπριακά σωματεία τίμησαν στην Νέα Υόρκη την 67η επέτειο από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ για την ανεξαρτησία της Κύπρου, 3 Απριλίου 2022. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Χ. Αθανασάτος

«Σε χειροκροτάμε Ανδρέα Καρακώστα και την ίδια ώρα στο πρόσωπό σου χειροκροτάμε όλους τους αγωνιστές και όλους αυτούς που έχουν απαγχονιστεί, θυσιαστεί και φυλακιστεί κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα. Εναν αγώνα που οι Βρετανοί πίστευαν ότι δεν πρόκειται ποτέ να εξεγερθούν για την ελευθερία τους. Δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι το όνειρο των αγωνιστών ήταν η αρετή, το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο, η ελπίδα, ο αλτρουισμός», τόνισε ο κ. Παπαστυλιανού.

Από την πλευρά του, ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ανέγνωσε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου, το οποίο ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο αγώνας αυτός δεν έχει τελειώσει».

«Η Κύπρος υποφέρει από την εισβολή, παρότι στρεφόμαστε στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη μακρά κατοχή της Κύπρου από μια αδικαιολόγητη εισβολή», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Στη δική του ομιλία, ο κ. Απόστολος έπλεξε το εγκώμιο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, ενθυμούμενος πόσο είχε συγκλονιστεί ο ίδιος όταν, σε μια παλαιότερη εκδήλωση, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής, είχαν αναγνωστεί επιστολές των αγωνιστών προς τις οικογένειές τους.

«Από τις επικοινωνίες που είχαν με τις οικογένειές τους, θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι μάρτυρες της πίστεως. Συγκινήθηκα όταν έγινε η εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής, αρκετά χρόνια πριν, όπου και διαβάσαμε τα γράμματα αυτών των νέων ανθρώπων που θυσιάστηκαν, αλλά και το πόσο γενναία αντιμετώπισαν τη θυσία τους», είπε ο κ. Απόστολος.

Στη δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, έκανε τον παραλληλισμό της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι το δράμα των προσφύγων που ξεριζώθηκαν είναι ταυτόσημο.


Κυπριακά σωματεία τίμησαν στην Νέα Υόρκη την 67η επέτειο από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ για την ανεξαρτησία της Κύπρου, 3 Απριλίου 2022. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Χ. Αθανασάτος

«Σήμερα βλέπουμε στην τηλεόραση την εισβολή στην Ουκρανία. Η Μαριούπολη θα μπορούσε να είναι η Αμμόχωστος, η Οδησσός η Κυρήνεια και οι πρόσφυγες αυτοί όπως εκείνοι που περιμένουν να επιστρέφουν στην Κυρήνεια, την Μόρφου και την Αμμόχωστο. Εάν η Τουρκία είχε τεθεί υπό των ευθυνών της το 1974, δεν θα γινόταν σήμερα η εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο κ. Κρίστοφερ.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Φυρίλλας, αναφέρθηκε στο προσωπικό του βίωμα και τον τρόπο που το σπίτι του τιμούσε τους αγωνιστές, με δεδομένο ότι ο θείος του ήταν σύντροφος στον αγώνα με τον Μάρκο Δράκο, που εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους Βρετανούς.

«Το μνημόσυνο του Μάρκου Δράκου το κάναμε στο σπίτι το δικό μου, με πρόσφυγες γείτονες. Ετσι το ιστορικό έπος της ΕΟΚΑ στο σπίτι μας ήταν πολύ έντονο», είπε, μεταξύ άλλων, καλώντας την ελληνοκυπριακή ομογένεια να συνεισφέρει με τις παρεμβάσεις της στα κέντρα αποφάσεων.

Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, αναφέρθηκε στο δέος που ένοιωσε κατά τις επανειλημμένες επισκέψεις του στα «Φυλακισμένα Μνήματα» και έδωσε το στίγμα της ευθύνης των νεοτέρων γενεών όχι μόνο να διατηρήσουν τα κεκτημένα, αλλά και να διδάσκονται από το παράδειγμα των αγωνιστών.

«Με την άνεση της ευμάρειας δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε πόσο περίσσευμα ανδρείας είχαν αυτά τα παιδιά. Για αυτό σήμερα είναι μια μέρα μνήμης αναδρομής, απότισης φόρου τιμής στους νεκρούς ήρωες. Οι ήρωες είναι άνθρωποι που γεννιούνται ελεύθεροι ακόμη και στη σκλαβιά», είπε ο Δρ Κούτρας.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η προβολή επιμορφωτικού ντοκιμαντέρ, το οποίο περιελάμβανε μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία από την εποχή του αγώνα της ΕΟΚΑ, πριν αρχίσει το κυρίως πρόγραμμα, που επιμελήθηκε καλλιτεχνικά και μουσικά ο Φύτος Στρατής, αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές του κοινού.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν οι Αγγελική Ψώνη, Αριάδνη Άννα, Δημήτρης Μιχαήλ, Λούις Παναγιώτου και τα μέλη της Χορωδίας του Παγκυπρίου. Ειδική συμμετοχή είχαν ο μαθητής Νικόλας Πολυδώρου, τα παιδιά της Β’ Τάξης του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, υπό τον συντονισμό της εκπαιδευτικού Δρ. Ειρήνης Γράψια.

Παρόντες ήταν επίσης οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας, Μαρία Θεοφίλη και Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, αντίστοιχα, ο ιερατικός προϊστάμενος της ενορίας Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Βασίλειος Τσουρλής, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιωάννου και άλλοι γνωστοί ομογενείς.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Κυπρο-Αμερικανικών Σωματείων, σε συνεργασία με την ΠΣΕΚΑ και το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.