Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πάτρα: Οι δύο φορές που έγινε τεστ αλήθειας στην Ελλάδα – Η υπόθεση δολοφονίας Νικολαΐδη-Καλαθάκη και οι «σατανικοί εραστές»

Ολόκληρη η Ελλάδα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην υπόθεση των τριών νεκρών κοριτσιών στην Πάτρα, τη στιγμή που η μητέρ...







Ολόκληρη η Ελλάδα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην υπόθεση των τριών νεκρών κοριτσιών στην Πάτρα, τη στιγμή που η μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου κατηγορείται για τη δολοφονία της μεγαλύτερης κόρης της, της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου τις προηγούμενες ημέρες, φέρεται να ζήτησε να περάσει από ανιχνευτή ψεύδους αίτημα που επαναφέρει στο προσκήνιο τις δύο υποθέσεις που έγινε τεστ αλήθειας στην Ελλάδα. Η πρώτη ήταν η υπόθεση δολοφονίας Νικολαΐδη και Καλαθάκη και η δεύτερη η υπόθεση του Δημήτρη Παλιμάρκου. Και στις δύο περιπτώσεις το αίτημα υπέβαλε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, και δεν ήταν αίτημα της εισαγγελικής αρχής.

Ο επονομαζόμενος πολυγράφος ή «ανιχνευτής ψεύδους» είναι μια συσκευή που σχεδιάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα με στόχο να εντοπίζει φυσιολογικές αλλαγές του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτό γινόταν μέσω καταγραφής της αύξησης της εφίδρωσης, του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης, με σκοπό την αναγνώριση του ψεύδους και εφαρμογή σε τομείς όπως, η δικαιοσύνη, ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ακρίβεια αυτών των μηχανών και το κατά πόσο είναι δυνατόν κάποιος να τα “κοροϊδέψει”. Έτσι, ερευνητές και εταιρείες τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο εργάζονται για την ανάπτυξη περισσότερων πολυγραφικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας.

Υπόθεση δολοφονίας Νικολαΐδη-Καλαθάκη

Ήταν τον Νοέμβριο του 1997 που εξαφανίστηκαν ο 46χρονος επιχειρηματίας Γιώργος Νικολαΐδης και η 32χρονη Σούλα Καλαθάκη. Τον Μάιο του 1998 ένας βοσκός βρήκε διαμελισμένη τη γυναίκα και τρεις μέρες αργότερα το πτώμα του επιχειρηματία. Έπειτα από έρευνες διαπιστώθηκε ότι ο Παναγιώτης Κράμπης, φίλος του Νικολαΐδη, είχε σχέση με την εξαφάνιση του ζευγαριού. Εννιά άτομα παραπέμφθηκαν σε δίκη, ενώ ο Κράμπης καταδικάστηκε σε ισόβια.



Υπόθεση Δημήτρη Παπαμάρκου: Οι σατανικοί εραστές

Το 1989 ο Δημήτρης Παπαμάρκος μαζί με την ερωμένη του αποφάσισαν να σκοτώσουν τη σύζυγό του. Αφού την έπεισε να μεταβεί σε μία συγκεκριμένη ορεινή περιοχή πάνω από το Λιτόχωρο, με την πρόθεση αγοραπωλησίας βυζαντινών εικόνων, την έσπρωξαν στον γκρεμό και μετά δήλωσαν την εξαφάνισή της.

Δώδεκα μέρες μετά τη δολοφονία το πτώμα βρέθηκε από ορειβάτες στη χαράδρα του Ενιπέα και το ζευγάρι των “σατανικών εραστών”, όπως ο Τύπος τους χαρακτήρισε, συνελήφθη.
“Καταμετρώνται η εφίδρωση, οι παλμοί και η αναπνοή του ατόμου”

Η νευροψυχολόγος και διδάκτωρ νευρολογίας, δρ. Νιόνια Βαλλιανάτου, μιλώντας στη “Super Katerina”, αναφέρθηκε στο τεστ αλήθειας. Πρόκειται για την καθηγήτρια που έχει κάνει στην Ελλάδα δύο φορές τον “ορό της αλήθειας”. Όπως τόνισε η δρ. Βαλλιανάτου, “δύο φορές το εφαρμόσαμε στην Ελλάδα, σε αντίθεση με αυτό που ακούγεται, δεν είναι “ορός αλήθειας”, αυτό αναφέρεται σε φαρμακευτικό σκεύασμα και παραπέμπει στις δεκαετίες ’50 – ’60.

Το τεστ αλήθειας παραπέμπει στον περίφημο παλμογράφο, που σημαίνει ότι συνδέονται και καταμετρώνται η εφίδρωση, οι παλμοί και η αναπνοή του ατόμου. Αυτό το οποίο εφαρμόστηκε από τον καθηγητή Νέστωρος και από εμένα, το 2002, ήταν σε μια πολύ γνωστή δικαστική υπόθεση εκείνης της εποχής, ήταν η υπόθεση Νικολαΐδη-Καλαθάκη. Αξιολογήθηκαν τρεις από τους κατηγορουμένους, και μάλιστα τότε συμβολή μεγάλη και επιστημονική, όχι μόνο νομική, ήταν του αείμνηστου Φραγκίσκου Ραγκούση, αυτός το είχε ξεκινήσει, και μετά ο δεύτερος δικηγόρος που το είχε ζητήσει ήταν ο κ. Λυκουρέζος. Στην πρώτη υπόθεση ποιο ήταν το πολύ ενδιαφέρον; Με προτροπή δύο δικαστών της έδρας είχαν ουσιαστικά παροτρύνει και τους υπόλοιπους κατηγορουμένους να ακολουθήσουν την ίδια μέθοδο ανίχνευσης αλήθειας-ψεύδους. Συμπεριέλαβαν τα αποτελέσματα που τους δώσαμε και μετά την κατάθεσή μας στα αναγνωστέα έγγραφα της δίκης και τότε έγινε αποδεκτό ως μέσο απόδειξης στην ποινική δίκη. Ενώ επρόκειτο να περάσει ως επίσημο νομοσχέδιο δυστυχώς δεν μπόρεσε να προχωρήσει” είπε.

“Εφαρμόστηκε και σε μια άλλη περίπτωση, στην περίπτωση του Παλιμάρκου, πάλι με δικαστήρια και εκεί είχαμε θεαματικά αποτελέσματα, και δεν θεωρώ απαραίτητα αθωωτικά, αλλά με την έννοια της επιστημονικής αντίληψης ότι πραγματικά αυτή η μέθοδος αποτελεί παράθυρο στον εγκέφαλο, μπορείς να βλέπεις πότε λέει αλήθεια πότε λέει ψέματα” τόνισε η δρ. Βαλλιανάτου.

Δεν ξεγελιέται ο “ορός της αλήθειας” – Ο εγκέφαλος δε μπορεί να πει ψέματα

Η καθηγήτρια πρόσθεσε σχετικά ότι “και τις δύο φορές μας είχε ζητηθεί από τους δικηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Θα ήταν ιδιαίτερα επιστημονικό ενδιαφέρον να ζητηθεί και από την ανακρίτρια. Το συγκεκριμένο τεστ δεν έχει καμία διάθεση να αντικαταστήσει τη γνώμη του Έλληνα δικαστή και δεν γίνεται από μόνο του. Γίνεται σε συνδυασμό με πλήρη ψυχιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση με νευροψυχολογική αξιολόγηση, με διάφορα τεστ προσωπικότητας, δεν είναι πανάκεια” τόνισε και σημείωσε ότι “δεν μπορεί κανείς να ξεγελάσει το τεστ αλήθειας. Όσο και να θέλει να πει ψέματα, ο εγκέφαλός του δεν μπορεί. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με αποτέλεσμα μιας μαγνητικής εγκεφάλου… Υπήρξαν κάποιες μικρές αγκυλώσεις και δεν χρησιμοποιείται πιο συχνά… Όταν ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα ψυχοπαθολογίας, τα λαμβάνουμε υπόψιν μας” τόνισε και ξεκαθάρισε πως δεν τους έχει ζητηθεί ακόμη για τη Ρούλα Πισπιρίγκου.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.