Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Αμφίρροπη αναμέτρηση ανάμεσα σε Μακρόν και Λε Πεν

Ο προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ξεκινούν αύριο Κυριακή 10 Απριλίου με τον πρώτο γύρο και η μάχη προβλέπεται αμφίρροπη ανάμεσα στον Εμάνουελ...









Ο προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ξεκινούν αύριο Κυριακή 10 Απριλίου με τον πρώτο γύρο και η μάχη προβλέπεται αμφίρροπη ανάμεσα στον Εμάνουελ Μακρόν και την Μαρίν Λε Πεν.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, Μακρόν και Λε Πεν, που είχαν περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, εξασφαλίζουν τις πρώτες θέσεις στις αυριανές εκλογές, μολονότι ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ποντάρει και αυτός σε μια θετική δυναμική.

Στην περίπτωση επανάληψης του σεναρίου του 2017 με τον Μακρόν και την Λε Πεν να περνούν στην τελική αναμέτρηση για την προεδρία, πέντε δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες, Παρασκευή, δίνουν μια πολύ οριακή νίκη στον απερχόμενο πρόεδρο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου, με ποσοστά που κυμαίνονται από 51 ως 54%.

Οι άλλοι δέκα υποψήφιοι φαίνεται να παραγκωνίζονται, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει, κυρίως επειδή, όπως προβλέπει ο πολιτικός αναλυτής Πασκάλ Περινό, “είναι οι πρώτες εκλογές στις οποίες υπάρχει τέτοιο ποσοστό ανθρώπων που είναι αναποφάσιστοι, που άλλαξαν γνώμη, σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους”.

“Είναι κάπως αόριστο, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, στην κάλπη”, σημείωσε χθες σε μια παρισινή αγορά η Ζαν Ντι Μασιό, μια 38χρονη καθηγήτρια μουσικής.

Άγνωστο παραμένει επίσης στις εκλογές αυτές -το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ευρώπη, αλλά και πέραν αυτής- ποιο θα είναι το ποσοστό αποχής.

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι το ρεκόρ της 21ης Απριλίου του 2002 (28,4%), που ήταν το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών, μπορεί να καταρριφθεί, ή το ποσοστό αποχής να ξεπεράσει αυτό του 2017 (22,2%), το οποίο ήταν επίσης υψηλό.

“Από τους ανθρώπους γύρω μου, κανένας δεν ψηφίζει και όλοι γκρινιάζουν”, σημείωνε σε παρισινή αγορά η Κριστίν Μαζό, μια 75χρονη συνταξιούχος.

Μετά την ακινητοποίησή της από την σύγκρουση στην Ουκρανία, η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία ξανακέρδισε ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες από την ώρα που έλαβε σάρκα και οστά η υπόθεση μιας νίκης της Μαρίν Λε Πεν, η οποία στην περίπτωση αυτή θα είναι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη υποψήφια της ακροδεξιάς που θα ανέβει στον προεδρικό θώκο.

Η κόρη του Ζαν-Μαρί Λε Πεν,ηγέτη της γαλλικής ακροδεξιάς για δεκαετίες, κατάφερε να αλλάξει την εικόνα του κόμματός της, κάνοντας προεκλογική εκστρατεία για την αγοραστική δύναμη, που είναι πρώτη προτεραιότητα του πληθυσμού την ώρα που ο πληθωρισμός αυξάνεται, ενισχυμένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εν αναμονή των πρώτων αποτελεσμάτων αύριο στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδος), οι δημόσιες συγκεντρώσεις, η διανομή φυλλαδίων και η προώθηση των θέσεων υποψηφίων σε ψηφιακά μέσα απαγορεύονται από χθες, Παρασκευή, τα μεσάνυχτα.

Ωστόσο κάποιοι υποψήφιοι θα μπορούσαν να εμφανιστούν δημοσίως σήμερα σε διαδηλώσεις. “Πορείες για το μέλλον” αναμένεται να γίνουν παντού στη Γαλλία κατόπιν πρωτοβουλίας οργανώσεων της αριστεράς.

Χθες οι υποψήφιοι επιδόθηκαν σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης ή μικρές μετακινήσεις σε μια προσπάθεια να πείσουν τους περίπου 48,7 εκατομμύρια Γάλλους που καλούνται αύριο στις κάλπες.

Ο Μακρόν έκανε ως εκ τούτου χθες το πρωί μια σύντομη επίσκεψη σε αγορά στο Νεγί-συρ-Σεν, στις πύλες του Παρισιού. Για 45 λεπτά ο απερχόμενος πρόεδρος μιλούσε με εμπόρους, πελάτες και δημοτικούς υπαλλήλους.

Η Μαρίν Λε Πεν ν πήγε στην Ναρμπόν, στη νότια Γαλλία, επίσης σε αγορά, όπου παρουσίασε τον εαυτό της ως την υποψήφια “της Γαλλίας που είναι ήσυχη”.

Με ένα ποτήρι ροζέ κρασί στο χέρι δήλωσε ότι δεν έχει “ζαλιστεί” από μια πιθανή νίκη και πρόσθεσε: “η αγκινάρα τρώγεται φύλλο το φύλλο, πρώτα ο πρώτος γύρος και μετά ο δεύτερος”.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν αύριο στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος) και καμία συνέντευξη, δημοσκόπηση ή εκτίμηση δεν θα μπορεί να δημοσιευτεί πριν από τα αποτελέσματα.

Λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά ώρας, ορισμένα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα θα ψηφίσουν ήδη από σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.