Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ένοπλες Δυνάμεις: Ετοιμάζουν «χουνέρι» στον Ερντογάν αν προκαλέσει «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο

Να κλιμακώσει με κάθε τρόπο την ένταση με την Ελλάδα επιχειρεί το καθεστώς Ερντογάν, θέτοντας στην κορυφή της ατζέντας των προκλητικών ενε...









Να κλιμακώσει με κάθε τρόπο την ένταση με την Ελλάδα επιχειρεί το καθεστώς Ερντογάν, θέτοντας στην κορυφή της ατζέντας των προκλητικών ενεργειών το παράλογο από κάθε άποψη αίτημα για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο.


Μπορεί στην Αθήνα η πολιτική ηγεσία να αποδίδει την τουρκική προκλητικότητα και τις απειλές εναντίον της Ελλάδας στα εσωτερικά προβλήματα της γείτονος, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι ο «σουλτάνος» προαναγγέλλει την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας που, όπως τόνισε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φτάνει μέχρι την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Προσέξτε, οι Τούρκοι δεν μιλούν πλέον για αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά, για αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας, αναζητώντας στοιχεία ελληνικής «παραβατικότητας» σε ζητήματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Ουσιαστικά, επιχειρεί μεθοδικά να ανατρέψει τα πάντα στο Αρχιπέλαγος, παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως παραβάτη.

Απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι να διευρύνει τις «γκρίζες ζώνες», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές ακόμη και τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, για τα οποία υπήρχε η πρόβλεψη περί αποστρατικοποίησης ή περιορισμένης στρατιωτικής παρουσίας επ’ αυτών. Ο λόγος; Για να προβάλει σε μια μελλοντική διαπραγμάτευση τη θέση της και για περιορισμένη επήρεια των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, που δεν θα εκτείνονται πέραν των χωρικών υδάτων τους. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχαινε την πάγια επιδίωξη της για διαμοιρασμό της υφαλοκρηπίδας στο μέσο του Αιγαίου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι θαλάσσιες ζώνες των ελληνικών νησιών.

Η Ελλάδα από την πλευρά της απαντά με συνεχή διπλωματική κινητικότητα, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει στην Αμερικανίδα αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις κατά την συνάντησή τους στο Μόναχο την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας των αναθεωρητικών βλέψεων της Τουρκίας. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας φροντίζει να γνωστοποιεί με κάθε ευκαιρία σε εταίρους και συμμάχους την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας, τις επιθετικές της ενέργειες και τις απαράδεκτες απαιτήσεις περί αποστρατικοποίησης, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια σε περίπτωση που η Τουρκία περάσει την «κόκκινη γραμμή». Στην ίδια τακτική και ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο απαίτησε από τον Τούρκο ομόλογό του – κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες – να σταματήσει να κάνει δηλώσεις περί αποστρατικοποίησης.

Στο ΓΕΕΘΑ από την πλευρά τους δεν εφησυχάζουν με τη διπλωματική κινητικότητα, με τον Αρχηγό, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να θέτει σε ετοιμότητα τους τρεις Κλάδους από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει Μονάδες επιφανείας και υποβρύχια σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους, με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη να έχει δώσει εντολή για πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Παράλληλα, δεν σταματά λεπτό την απαιτητική εκπαίδευση, με τα πλοία και τα υποβρύχια να πραγματοποιούν συνεχείς ασκήσεις από το Ιόνιο και το Μυρτώο, μέχρι το βόρειο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τουλάχιστον 25 μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται καθημερινά εν πλω, ενώ σε ασκήσεις ο αριθμός σχεδόν διπλασιάζεται.

Ο Στρατός Ξηράς από την πλευρά του, παραμένει σε κατάσταση μόνιμης επαγρύπνησης, με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να είναι «αστακοί», ενώ άνδρες των Ειδικών της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ εκπαιδεύονται συνεχώς ακόμα και στις πιο μικρές βραχονησίδες. Ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαούσης έχει διαμηνύσει προς όλους να μην υπάρξει η παραμικρή αδράνεια και κάθε κίνηση της απέναντι πλευράς να καταγράφεται και να γνωστοποιείται άμεσα.

Όσο για την Πολεμική Αεροπορία, δεν χρειάζεται να πούμε κάτι για την ετοιμότητα, την αποφασιστικότητα και τις δυναμικές τους απαντήσεις. Είναι ορατές καθημερινά και είναι επίσης αυτές που προκαλούν εφιάλτες στην άλλη πλευρά του Αρχιπελάγους. Το πρώτο «γεράκι» της χώρας, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς διαμηνύει στους Έλληνες πιλότους να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί, τονίζοντας και τον κίνδυνο προβοκάτσιας από τους Τούρκους.

«Όποια ενέργεια κι αν επιχειρήσουν οι Τούρκοι έχουμε άμεσες απαντήσεις. Είμαστε πανέτοιμοι για κάθε σενάριο, με πολλαπλές επιλογές αντίδρασης σε κάθε πεδίο», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού «Πεντάγώνου», επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να μην αφήσουν καμία κίνηση της Τουρκίας αναπάντητη. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται συνεχώς, αυτό που απαιτείται πάντα όταν εξελίσσονται κρίσιμες καταστάσεις είναι ψυχραιμία, και απόλυτη γνώση της αποστολής.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.