Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ορεστιάδα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου «για ευνόητους εθνικούς λόγους»

Αντιτίθεται η δημοτική αρχή και εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Ορεστιάδας στο σχεδιασμό αναβάθμισης και επέκτασης της Υπηρεσίας Υποδοχής και...









Αντιτίθεται η δημοτική αρχή και εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Ορεστιάδας στο σχεδιασμό αναβάθμισης και επέκτασης της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) στο δημοτικό διαμέρισμα Φυλακίου Έβρου «για ευνόητους εθνικούς λόγους».

Ειδικότερα, κατά τις ομιλίες που εκφωνήθηκαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12:00 στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας, με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβουλίου, επισημάνθηκε ότι η τοπική κοινωνία αντιτίθεται στο σχεδιασμό αναβάθμισης και επέκτασης της εν λόγω δομής «για ευνόητους εθνικούς λόγους».

Οι ομιλητές επικαλέστηκαν, μεταξύ άλλων, την εν εξελίξει ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, με την επέκταση του φράχτη και την πρόσληψη νέων συνοριοφυλάκων, η αποτελεσματικότητα των οποίων εκτιμούν ότι δεν καθιστά αναγκαία την επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Ο σχεδιασμός επέκτασης

Σημειώνεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2020, οπότε και εκφράστηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του ΚΥΤ, ακολούθησε μία περίοδος διαβούλευσης διαδικτυακής, αλλά και διά ζώσης με την τοπική κοινωνία, με την πραγματοποίηση στην περιοχή συναντήσεων του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων, βουλευτές και την εκκλησιαστική κοινότητα της περιοχής.

Αποτέλεσμα του διαλόγου του υπουργείου, όπως αναφέρουν πηγές, με την τοπική κοινωνία, ήταν η διαφοροποίηση του αρχικού σχεδιασμού ως προς την αύξηση της χωρητικότητας του υφιστάμενου ΠΡΟΚΕΚΑ. Ειδικότερα, σημειώνουν ότι η αρχική ανακοίνωση, βάσει και του ύψους των ροών που είχε να αντιμετωπίσει ο νομός Έβρου, προέβλεπε την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου με συνολική χωρητικότητα 1.500 θέσεων, οι 750 εκ των οποίων θα αφορούσαν το ΚΥΤ και οι 750 θέσεις το ΠΡΟΚΕΚΑ.

Ο νέος σχεδιασμός που ανακοινώθηκε την 1η Μαρτίου 2021, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προέβλεπε μηδενική αύξηση χωρητικότητας στο ΚΥΤ, τη δημιουργία 20 θέσεων υγειονομικής καραντίνας και 240 νέες θέσεις ΠΡΟΚΕΚΑ, σε υφιστάμενες 370, δηλαδή σύνολο 610 θέσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, έχει γίνει μείωση χωρητικότητας του υφιστάμενου ΠΡΟΚΕΚΑ από 370 σε 232 θέσεις – λόγω αναδιάταξης χώρου βάσει των νέων οδηγιών της Ε.Ε. – και ως εκ τούτου το ΠΡΟΚΕΚΑ θα είναι χωρητικότητας 232 θέσεων συν 240 νέων, σύνολο 472 θέσεις.

Η συγκεκριμένη αύξηση κατά 102 θέσεις του ΠΡΟΚΕΚΑ δεν εγείρει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές του υπουργείου, «λόγους ανησυχίας και δεν αποτελεί πρόσφορο έδαφος για κινητοποιήσεις». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, οι επιπλέον θέσεις (σ.σ. των 370 ) δεν θα χρησιμοποιούνται σταθερά, αλλά θα είναι διαθέσιμες για έκτακτα περιστατικά.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι βάσει του σχεδιασμού επέκτασης του ΚΥΤ, όπως αυτός ανακοινώθηκε την 1η Μαρτίου του 2021, σε συνεργασία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Μετανάστευσης και Ασύλου:

«-Δεν αλλάζει η εθνική στρατηγική για τον Έβρο και τη Θράκη.

-Πρωταρχικός στόχος παραμένει η μείωση των ροών και γι’ αυτό επεκτείνεται και αναβαθμίζεται ο φράχτης, προσλαμβάνονται εκατοντάδες συνοριοφύλακες και αναβαθμίζεται το ΚΥΤ Φυλακίου (αποτρεπτικά για τους λαθροδιακινητές).

-Διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία μόνιμη παραμονή στο ΚΥΤ Φυλακίου, όπως ήδη ισχύει από το 2013. Στο ΚΥΤ θα γίνεται μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση όσων εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα, με όριο διαμονής τις 24 ημέρες, στις οποίες προβλέπεται στέρηση εξόδου.

-Ο χαρακτήρας της δομής θα παραμείνει κλειστή (όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, καθώς το διάστημα που θέτει ο νόμος επαρκεί για την καταγραφή και ταυτοποίηση και την υγειονομική καραντίνα νέων αφίξεων). Δεν γίνεται καμία αύξηση χωρητικότητας στο ΚΥΤ.

-Δημιουργία χώρου διαμονής 20 θέσεων, για λόγους καραντίνας. Αύξηση χωρητικότητας στο ΠΡΟΚΕΚΑ κατά 240 θέσεις, πλήρως κλειστού τύπου, για την κράτηση παράτυπων μεταναστών, ώστε να μην κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του Νομού. Αναβάθμιση εγκαταστάσεων και δημιουργία χώρων που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως κτίρια διοίκησης και ως κοινόχρηστοι χώροι.

-Δημιουργία μονάδος επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός).

-Δημιουργία μονάδος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με σκοπό την αποσυμφόρηση των τοπικών μονάδων υγείας.

-Ουσιαστική αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας

-Ενίσχυση περίφραξης με τοίχο 3 μέτρων.-Εκπόνηση νέας Μελέτης για τον απαιτούμενο χώρο των υπό αναβάθμιση υποδομών».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.