Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μενίδι: Τι είπε ο αστυνομικός για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 44χρονου διαρρήκτη - «Ήμουν σε νόμιμη άμυνα»

Ολόκληρη η κατάθεση του αστυνομικού που ενεπλάκη στον θανάσιμο ξυλοδαρμό του «διαρρήκτη με τη φαλτσέτα» στυο Μενίδι, την προηγούμενη εβδομ...









Ολόκληρη η κατάθεση του αστυνομικού που ενεπλάκη στον θανάσιμο ξυλοδαρμό του «διαρρήκτη με τη φαλτσέτα» στυο Μενίδι, την προηγούμενη εβδομάδα - Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή

Το τραγικό συμβάν του «διαρρήκτη με τη φαλτσέτα» που πήγε να «ξηλώσει» ένα air condition στο Μενίδι και έπεσε νεκρός μετά από ξυλοδαρμό και καταδίωξη απο αστυνομικό, ξεδιπλώνεται μέσα απο τη δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr.

Το συμβαν εχει καταγραφεί και απο κάμερες, ενώ ο ένστολος συνελήφθη και μετά την απολογία του στον ανακριτή, αφέθη ελεύθερος. Ο δικηγόρος του, κ. Χαράλαμπος Λυκούδης τονίζει στο protothema.gr πως «ο εντολέας μου αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος. Οι ισχυρισμοί μας ότι αφενός έδρασε στα πλαίσια του υπηρεσιακού του καθήκοντος και αφετέρου ότι διέτρεξε κατάσταση νόμιμης άμυνας, ήταν βάσιμοι και αληθείς. Επιρρωνύεται δε η θέση μας αυτή από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού και κυρίως από την ανασκόπηση του βίντεο που έχει καταγράψει το επεισόδιο. Πρωταρχικό και μοναδικό μέλημα του εντολέα μου ήταν η σύλληψη και ο αφοπλισμός. Είναι βεβαιως συγκλονισμένος από το θάνατο ενός νέου ανθρώπου και συλλυπείται ειλικρινά την οικογένεια του θανόντος».

Όλη η κατάθεση του Αστυνομικού

Στην κατάθεση που έδωσε ο 38χρονος αστυνομικος στις 15 Φεβρουαρίου αναφέρει τα εξής:

«Το μεσημέρι τις 13 – 02 – 2022, βρισκόμουν στην οικία της πεθεράς μου μαζί με έναν γείτονα, όπου λόγω γήρατος με βοηθά να την φροντίζω. Περί ώρα 17:10 της ίδιας, η σύζυγος του γείτονα, τον πήρε τηλέφωνο, ότι κάποιος προσπαθεί να πηδήξει τη μάντρα της οικίας του και αμέσως πήγαμε προς τα εκεί. Όταν φτάσαμε, μας ενημέρωσε η σύζυγος του, ότι το άτομο αυτό δεν κατάφερε να μπει και στη συνέχεια πήγε σε κάποια διπλανή οικία. Συνεχίζοντας, φτάσαμε στην οδό Απόλλωνος, όπου βρήκα το άτομο μέσα από την περίφραξη και διαπίστωσα ότι έχει κατεβάσει μια εξωτερική μονάδα κλιματιστικού στο έδαφος. Τον ρώτησα τι κάνει εκεί και μου είπε ότι θέλει να πάρει το aircondition, ενώ είδα ότι στα χέρια του κρατούσε μια φαλτσέτα και προσπαθούσε να κόψει τα καλώδια.

Αμέσως του γνωστοποίησα την ιδιότητά μου, του είπα να πετάξει την φαλτσέτα προς το μέρος μου και να βγει έξω. Εκείνος σκαρφάλωσε τη μάντρα για να κατέβει από τη μεριά που είχε έναν μετρητή της Δ.Ε.Η. όπου και σκόνταψε, χτύπησα στην πλάτη και τα χέρια χωρίς να έχει αφήσει την φαλτσέτα. Στη συνέχεια όταν τον πλησίασα και του φώναξα καθαρά και δυνατά να την αφήσει, την έστρεψε προς το μέρος μου και με απείλησε, λέγοντας μου ότι αν δεν τον αφήσω να φύγει θα με σφάξει. Μετά από αυτά, άρχισε να τρέχει και τον ακολουθούσα, ενώ αυτός φώναζε συνεχώς «βοήθα Παναγιά μου!».

Περάσαμε κάθετα στην οδό Παλιγγενεσίας και ήρθαμε σε ένα στενάκι, όπου είχε σκαλάκια που κατέβαιναν και στην αριστερή πλευρά συρμάτινη περίφραξη. Εκεί σκόνταψε, έπεσε πάνω στον φράκτη και γυρνώντας προς εμένα, προσπάθησε να με χτυπήσει με την φαλτσέτα στο σώμα μου, εγώ προσπάθησα να το αποτρέψω, όμως κατάφερε να με τραυματίσει στο δείκτη του αριστερού χεριού. Θέλω να προσθέσω ότι σε όλα αυτά, σε απόσταση 5 μέτρων περίπου, βρισκόταν ο γείτονας, ο όποιος είδε τα παραπάνω που σας αναφέρω.

Άμεσα, προσπάθησε να ξαναπιάσει την φαλτσετα που του είχε πέσει από τότε που με χτύπησε και με σκοπό να τον αφοπλίσω, διότι αφενός ήμουν μόνος μου, αφετέρου ήμουνα αοπλος και διέκρινα οτι το άτομο αυτό δεν έχει πρόθεση να σταματήσει την επίθεση εναντίον μου, και πιθανόν και σε βάρος άλλων πολιτών, τον κλότσησα στο πίσω μέρος του σώματος του. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και να πέσει χωρίς πάλι να αφήσει την φαλτσέτα που κρατούσε στο δεξιό το χέρι, γεγονός που με έκανε να πιστεύω ότι απέναντι μου είναι ένας πολύ αποφασισμένος άντρας.

Όταν έπεσε, αμέσως κινήθηκα προς αυτόν, πιάνοντάς του το οπλισμένο χέρι και χρησιμοποιώντας το αριστερό μου χέρι τον χτύπησα στο νόμο και στο μπράτσο για να χαλαρώσω τη λαβή και να του αποσπάσω τη φαλτσέτα. Εκείνος, αντιστεκόταν σθεναρά και μετά από συνεχείς προσπάθειες τελικά το κατάφερα. Ενώ θεώρησα ότι θα εγκατέλειπε τις ενέργειές του, αντιλήφθηκα ότι προσπαθούσε να βρει και να ανοίξει μια σακούλα σκουπιδιών που είχε μαζί του, το περιεχόμενο της οποίας δεν γνώριζα και δεδομένου ότι με είχε ήδη τραυματίσει μια φορά, δεν θα δίσταζε να το ξανακάνει, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε αντικείμενο που μπορεί να έβρισκε εκείνη την ώρα.

Έτσι, γύρισα προς το μέρος του και με δυο λακτίσματα τον χτύπησα στοχεύοντας τα χέρια του, με αποτέλεσμα να αφήσει τη σακούλα. Ακολούθως και αφού ούτε εγώ, ούτε κάποιος άλλος διέτρεχε κίνδυνο, απομακρύνθηκα λίγο και αντιλήφθηκα ότι ο τραυματισμός μου δεν ήταν επιφανειακός, διότι έχασα αρκετό αίμα. Το άτομο βρήκε την ευκαιρία και διέφυγε πεζό. Εκείνη τη στιγμή αντιλήφθηκα δίπλα του το γείτονα και με ενημέρωσε ότι στη συμβολή των οδών Παλιγγενεσίας και Ανεξαρτησίας βρίσκονταν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ.

Πλησίασα για να τους γνωστοποιήσω ότι είμαι συνάδελφος και αφού τους ενημέρωσα για το περιστατικό, επιβιβάστηκα σε ένα από τα δύο οχήματα τους και από κοινού διενεργήσαμε αναζητήσεις για τον εντοπισμό του ατόμου, χωρίς αποτέλεσμα. Ύστερα από λίγη ώρα, αποβιβάστηκα, συνεχίζοντας μόνος μου τις αναζητήσεις έως την οδό Παλιγγενεσίας, όπου συνάντησα εκ νέου τους αστυνομικούς της ΟΠΚΕ και τους έδωσα την διεύθυνση της κατοικίας μου, προκειμένου να με ενημερώσουν αν βρουν κάτι.

Στη συνέχεια, πήρα την φαλτσέτα που είχα αφήσει στο πεζοδρόμιο πριν μπω στο όχημα, την οποία και πήγα στην οικία μου. Όταν άφησα την φαλτσέτα, έδωσα εντολή στο γείτονα που βρισκόταν εκεί, να την προσέχει για να μη χαθεί. Επίσης, λόγω του ότι στην περιοχή των Αχαρνών όπου έχω μεγαλώσει, τα φαινόμενα κλοπών αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας όλων των πολιτών, θεώρησα ότι οι αστυνομικοί θα με ενημέρωναν εάν προέκυπτε κάποιο χρήσιμο στοιχείο, για το οποίο άμεσα θα κατέθετά σχετικά.

Την επόμενη δηλαδή στις 14 Φεβρουαρίου 2022, μόλις ενημερώθηκα για το γεγονός ότι ένα άτομο είχε βρεθεί νεκρό κοντά στο σημείο του περιστατικού, ετοιμάστηκα να μεταβώ στο εκεί Αστυνομικό Τμήμα, έχοντας μαζί μου την φαλτσέτα. Όταν βγήκα από την οικία μου, αναγνώρισα ένα υπηρεσιακό όχημα με συμβατικές πινακίδες, που ανέμενε πλησίον της οικίας μου, πλησίασα να τους ενημερώσω ότι είμαστε νομικός, τους εξήγησα για το περιστατικό που σου προανέφερα και στη συνέχεια τους ακολούθησα στην υπηρεσία σας. Εντός αυτής, ενημερώθηκα ότι το άτομο το οποίο αποπειράθηκε αρχικά να παραβιάσει την οικία και στη συνέχεια να αφαιρέσει κλιματιστική μονάδα και στην προσπάθεια μου να τον αφοπλίσω και να το συλλάβω με τραυμάτισε, είναι ο θανών, τα αίτια θανάτου του οποίου έρευνα η υπηρεσία σας.

Ερώτηση: Στο υλικό που καταγράφηκε το περιστατικό, υπάρχει και ένα τρίτο άτομο. Το γνωρίζεις; Επίσης, αφού έχεις αφοπλίσει το άτομο από την φαλτσέτα που κρατούσε, γυρνάς και απευθύνεσαι σε κάποιο άτομο. Ποιο είναι το άτομο αυτό και τι του λες;

Απόκριση: Καθόλη τη διάρκεια του περιστατικού, δεν αντιλήφθηκα κανένα άλλο άτομο, πέραν του γείτονα, ενώ παρατηρώντας τον στο βίντεο, δεν το γνωρίζω καθόλου και θεωρώ ότι εξαιτίας της έντασης της στιγμής, δεν αντιλήφθηκα την παρουσία του. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερωτησης, αφού τον έχω αφοπλίσει ακούω μια γυναικεία φωνή να μου λέει: «τι έγινε και τσακώνεστε;». Και της απάντησα δείχνοντας την φαλτσέτα λέγοντας: «θες να με σφάξει;».

Τελος, θέλω να σας αναφέρω ότι όλες οι ενέργειες αφορούσαν καθαρά και μόνο στην προσπάθεια μου να τον αφοπλίσω, κινούμενος στα πλαίσια της νόμιμης άμυνας, διότι η επίθεση σε βάρος μου ήταν συνεχής με σκοπό τουλάχιστον τον τραυματισμό μου, καθώς επίσης και να τον αποτρέψω από οποιαδήποτε ενέργεια σε βάρος μου ή οποιουδήποτε άλλου πολίτη και σε καμιά περίπτωση δεν είχα σκοπό να τον βλάψω. Επίσης όσον αφορά τον τραυματισμό μου, αστυνομικοί της υπηρεσίας σας, με μετέφεραν στο νοσοκομείο ΚΑΤ όπου μου έκαναν ράμματα, ενώ συνεχίζω να ανησυχώ για τυχόν μολυσματικές ασθένειες, διότι όπως ενημερώθηκα το άτομο ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών».

Τι απεφάνθη ο ιατροδικαστής

Στη δικογραφία, παρατίθενται και τα πρώτα συμπερασματα του ιατροδικαστή κ. Σωτήρη Μπουζιάνη για τα αίτια θανάτου του 44χρονου, ο οποίος όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό «Στη συμβολή των οδών Απόλλωνος Αγυιέως, με ανώνυμο πεζόδρομο που ενώνει την εν λόγω οδό με την οδό Αχαρναίων Ιππέων, κείτονταν πτώμα ανδρός σε ύπτια θέση. Το πτώμα δεν έφερε εμφανή τραύματα, ούτε υπήρχαν γύρω από αυτό ίχνη αίματος. Φορούσε κανονικά τα ρούχα του. Κάτω από το δεξιό το χέρι υπάρχουν κενά δελτία ΚΙΝΟ τα οποία κατασχέθηκαν. Σε απόσταση 2 μέτρων απο το πτώμα, επί της οδού Απόλλωνος, βρέθηκε νάιλον διάφανη σακούλα, περιέχουσα μια φιάλη με την επιγραφή Μαλαματίνα, περιέχουν τα τεμάχια που πλαστικά καλαμάκια τα οποία χρησιμεύουν σε χρήση ναρκωτικών ουσιών (γιούφια), τμήμα καρτέλας δισκίων STEDON άνευ περιεχομένου και χαρτομάντηλα».

Στις επόμενες γραμμές επισημαίνεται «για την ανεύρεση και τις συνθήκες εντοπισμού της σορού, ενημερώθηκε σχετικά ο ιατροδικαστής υπηρεσίας κ. Μπουζιάνης, διενεργών την σχετική ιατροδικαστική εξέταση, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη σύμφωνα με τηλεφωνική ενημέρωση που είχαμε πρωινή ώρα. Από τα πρώτα δείγματα της εξέτασης, δεν εντοπίστηκαν κακώσεις, εξωτερικά της σορού, ενώ ο θάνατος που επήλθε είναι καρδιολογικής αιτιολογίας. Αναμένονται τοξικολογικές – ιστολογικές εξετάσεις προς επιβεβαίωση των προρρηθέντων».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.