Ο ιδιωτικός στρατός του Πούτιν θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για να μπορέσει η Μόσχα να πάρει τον έλεγχο της Ουκρανίας Περισσότεροι από 4...
Ο ιδιωτικός στρατός του Πούτιν θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για να μπορέσει η Μόσχα να πάρει τον έλεγχο της Ουκρανίας
Περισσότεροι από 400 Ρώσοι μισθοφόροι «Wagner» βρίκονται καθ' οδόν για το Κίεβο έπειτα από εντολές του Κρεμλίνου να δολοφονήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την κυβέρνησή του και να προετοιμάσουν το έδαφος για να μπορέσει η Μόσχα να πάρει τον έλεγχο της χώρας, σύμφωνα με τους Times.
Ποιοι είναι οι μισθοφόροι «Wagner»
Πρόκειται για τον ιδιωτικό στρατό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που αποτελείται από δέκα χιλιάδες επίλεκτους Ρώσους μισθοφόρους, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε πολεμικές συγκρούσεις. Επικεφαλής της οργάνωσης είναι ο Ντμίτρι Ούτκιν και χρηματοδότης ο έμπιστος του Πούτιν, Ρώσος ολιγάρχης Γεβγένι Πριγκοτσίν.
O Ρώσος επιχειρηματίας ξεκίνησε την καριέρα του ως χονδρέμπορος λουκάνικων τη δεκαετία του 1990 στην Αγία Πετρούπολη. Στα τέλη εκείνης της δεκαετίας άνοιξε ένα εστιατόριο όπου σύχναζε ο Πούτιν στην αρχή της προεδρικής του θητείας, πηγαίνοντας ακόμη και επίσημους καλεσμένους του, όπως τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Μετά επεκτάθηκε στο catering, κερδίζοντας επικερδέστατες συμβάσεις για να τροφοδοτεί το Κρεμλίνο, σχολεία και τον στρατό, αποκομίζοντας τον τίτλο του «σεφ του Πούτιν» και διατηρώντας στενότατες σχέσεις μαζί του και με τον κρατικό μηχανισμό.
Για τον ύπατο εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, πρόκειται για μία παραστρατιωτική ομάδα με την δράση της οποίας η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει διάφορες χώρες.
«Ο Όμιλος Wagner έχει στρατολογήσει, εκπαιδεύσει και στείλει ιδιωτικές στρατιωτικές μονάδες σε ζώνες συρράξεων σε όλο τον κόσμο για να τροφοδοτήσουν τη βία, να λεηλατήσουν φυσικούς πόρους και να εκφοβίσουν τον πληθυσμό κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Πρόκειται για ένα δίκτυο ατόμων και επιχειρήσεων που φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον ρωσικό κρατικό μηχανισμό, αναλαμβάνει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε κρίσιμες ζώνες και σύμφωνα με το BBC, απαριθμεί περίπου δέκα χιλιάδες μισθοφόρους.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι, η ομάδα Wagner απέσυρε δεκάδες μισθοφόρους από την Αφρική για να τους στείλει στην Ανατολική Ευρώπη, όπου οι ρωσικές δυνάμεις απειλούν την Ουκρανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.