Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι στρατιώτες στο Καζακστάν μπορούν πλέον να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση, λέει ο πρόεδρος της χώρας

Η δήλωση του Τοκάγεφ έρχεται μετά την εξαιρετικά βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα τα προηγούμενα 24ωρα, με δεκάδες ...






Η δήλωση του Τοκάγεφ έρχεται μετά την εξαιρετικά βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα τα προηγούμενα 24ωρα, με δεκάδες νεκρούς διαδηλωτες

Ο πρόεδρος του Καζακστάν είπε σήμερα ότι εξουσιοδότησε τις δυνάμεις ασφαλείας στη χώρα «να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση», μια δήλωση που έρχεται μετά την εξαιρετικά βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα τα προηγούμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με το BBC, ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ ανέφερε σήμερα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος ότι «20.000 κακοποιοί» επιτέθηκαν στο Αλμάτι, το επίκεντρο των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που προκάλεσαν οι αυξήσεις σε καύσιμα στο Καζακστάν. Ο Τοκάγεφ κατηγόρησε για τα επεισόδια «τρομοκράτες» εκπαιδευμένους στο εξωτερικό, χωρίς να παρέχει ωστόσο κάποια απόδειξη.

Στο διάγγελμά του ο Τοκάγεφ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την αποστολή δυνάμεων στη χώρα και τόνισε ότι η παρουσία τους είναι προσωρινή στο Καζακστάν. Υπενθυμίζεται ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μία συμμαχία των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ υπό την αιγίδα της Ρωσίας, βρίσκεται ήδη στο Καζακστάν. Αυτές αριθμούν 2.500 άτομα και θα παραμείνουν για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση, κάτι που ωστόσο φαίνεται αρκετά δύσκολο.

Ο Τοκάγεφ είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι η συνταγματική τάξη αποκαταστάθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη χώρα της κεντρικής Ασίας, όπου μαίνονται αιματηρές ταραχές εδώ και ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. Το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, σε χωριστό δελτίο Τύπου, ανέφερε ότι 26 «οπλισμένοι εγκληματίες» σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 συνελήφθησαν, ενώ στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους 18 αστυνομικοί και μέλη της εθνικής φρουράς από την έναρξη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

Δεκάδες νεκροί, πάνω από χίλιοι τραυματίες

Δυνάμεις της Ρωσίας κι άλλων συμμαχικών χωρών της Μόσχας έφτασαν χθες, Πέμπτη, στο Καζακστάν για να υποστηρίξουν τις αρχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν εδώ και ημέρες μαζικές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν λόγω της ανόδου των τιμών καυσίμου οδηγώντας σε σκηνές χάους, κυρίως στην Αλμάτι. Τα βίαια επεισόδια, στα οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και περισσότεροι από χίλιοι τραυματίστηκαν, συνεχίστηκαν χθες, Πέμπτη, καθώς πυροβολισμοί ακούγονταν στο κέντρο της πόλης, γεγονός το οποίο έδειξε ότι υπήρχαν συγκρούσεις. Σήμερα το πρωί ανταποκριτές του Reuters είδαν θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιωτικούς στην κύρια πλατεία της Αλμάτι, όπου χθες στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε διαδηλωτές. Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω, ανταποκριτές του Reuters είδαν ένα πτώμα μέσα σε ένα αυτοκίνητο που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές. Επίσης σε άλλο μέρος της πόλης είδαν λεηλατημένο κατάστημα το οποίο πωλούσε προηγουμένως πυρομαχικά. Οι ίδιοι μετέδωσαν ότι σε άλλη πλατεία της Αλμάτι είδαν επίσης στρατιωτικά οχήματα και περίπου 100 ένστολους στρατιωτικούς..





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.