Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τους περιμένουμε ΠΩΣ και ΠΩΣ... «Απειλές» της Τουρκίας μέσω ΟΗΕ για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο!

Η Τουρκία με επιστολή της προς τον ΟΗΕ διαμαρτύρεται και ταυτόχρονα «απειλεί» την Κύπρο για τις γεωτρήσεις της ExxonMobil και της Qatar Pet...







Η Τουρκία με επιστολή της προς τον ΟΗΕ διαμαρτύρεται και ταυτόχρονα «απειλεί» την Κύπρο για τις γεωτρήσεις της ExxonMobil και της Qatar Petroleum. «Γαβγίζει» και δεν πρόκειται να «δαγκώσει», αφού με τους Αμερικανούς «τα ΄χει βρει» και όπως λένε οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον κυπριακό Τύπο, πήρε από το Κατάρ πολλά χρήματα για να «κάτσει ήσυχα».

Παρόλα αυτά η επιστολή που κατέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ ,έχει τη σημασία της.

Σ΄ αυτή αναφέρει μεταξύ άλλων:

Με αναφορά στις επιστολές μας με ημερομηνία 28 Απριλίου 2016 (A/70/855-S/2016/406), 12 Απριλίου 2017 (A/71/875-S/2017/321) και 21 Σεπτεμβρίου 2019 (A/74/462- S/2019/764), γράφω για να εκφράσω τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με μια ακόμη προκλητική ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης, η οποία χορήγησε άδεια υπεράκτιας έρευνας υδρογονανθράκων και υπέγραψε σύμβαση έρευνας και κατανομής παραγωγής με την κοινοπραξία της ExxonMobil και της Qatar Petroleum για το λεγόμενο «Μπλοκ 5», τμήμα του οποίου παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καταρχάς, θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας έχουν δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη μέσω ορισμένων επίσημων ανακοινώσεων, η πρώτη από τις οποίες είναι η προφορική μας σημείωση αρ. 2004/ Turkuno DT /4739, με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2004 και η τελευταία είναι η επιστολή μου με ημερομηνία 18 Μαρτίου 2020 (A/74/757).

Η Τουρκία θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και συμφέροντα και δεν θα επιτρέψει καμία μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα υδρογονανθράκων εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η αποφασιστικότητά μας ως προς αυτό έχει δημοσιοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και πιο πρόσφατα ξανά με τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας στις 2 Δεκεμβρίου 2021.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι δεν υπάρχει καμία ενιαία αρχή που να είναι de jure ή de facto αρμόδια να εκπροσωπεί τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους, κατά συνέπεια την Κύπρο ως σύνολο. Οι πόροι υδρογονανθράκων μέσα και γύρω από το νησί της Κύπρου ανήκουν στον τουρκοκυπριακό και ελληνοκυπριακό λαό μαζί ως συνιδιοκτήτες και κυρίαρχους ίσους του νησιού. Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) προς την ελληνοκυπριακή διοίκηση, η τελευταία από τις οποίες υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019, για τη δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας που θα συνεπάγεται, μεταξύ άλλων συνιστωσών, δίκαια έσοδα, κοινή χρήση υπεράκτιων πόρων υδρογονανθράκων. Αυτή η πρόταση θα μπορούσε εύκολα να φέρει μια λύση στο ζήτημα των υδρογονανθράκων γύρω από το νησί και ως εκ τούτου να χρησιμεύσει ως σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να αγνοεί τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων ως προς αυτό.

Η ανακοίνωση της ελληνοκυπριακής διοίκησης για συνέχιση των γεωτρήσεων εντός του λεγόμενου «Μπλοκ 10» αποτελεί ένα άλλο παράδειγμα μεταξύ των πολλών κλιμακωτών βημάτων που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά τους, απέναντι σε τέτοιες μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.