Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΟΛΑΦΟΣ για την Άγκυρα...!!! Με ξεκάθαρες ΑΝΤΙΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ για όλα, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην τουρκία!

ΥΠΕΡ ΚΥΠΡΟΥ, ΑΡΜΕΝΙΩΝ, ΚΟΥΡΔΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Ποιος είναι και ο Jeff Flake και τι δείχνει η τοποθέτηση του ω...






ΥΠΕΡ ΚΥΠΡΟΥ, ΑΡΜΕΝΙΩΝ, ΚΟΥΡΔΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ


Ποιος είναι και ο Jeff Flake και τι δείχνει η τοποθέτηση του ως Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία για τις προθέσεις της Ουάσιγκτον;

Ο Τζεφ Φλέικ, ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, έφτασε στην Τουρκία. Ο Φλέικ, που έφτασε με αεροπλάνο από το Σαν Φρανσίσκο, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το μεσημέρι...

Συγεκριμένα, ο πρεσβευτής Jeff Flake και η σύζυγός του Cheryl Flake προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στις 12.05 με την πτήση TK 290 της Turkish Airlines από Σαν Φρανσίσκο.

Κάνοντας μια δήλωση στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο, ο Φλέικ είπε: «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και σας ευχαριστώ για αυτό το καλωσόρισμα».

Ποιος είναι και τι περιμένουμε

Παρά το γεγονός ότι ήταν Ρεπουμπλικανός, ο Φλέικ υποστήριξε τον Δημοκρατικό Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020, ενώ υπηρέτησε ως γερουσιαστής της πολιτείας της Αριζόνα στη Γερουσία των ΗΠΑ το 2013-2019 και ήταν μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2001-2013.

Ο Φλέικ αποσύρθηκε από τη Γερουσία το 2019, επικαλούμενος διαφωνίες του με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τις πολιτικές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Με αυτόν τον διορισμό, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιβεβαιώνει την καλύτερη παράδοση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Η πεποίθηση ότι η κομματική πολιτική πρέπει να παραμείνει εσωτερική υπόθεση και να μην συγχέεται με τις σχέσεις με άλλες χώρες. Η αμερικανική εξωτερική πολιτική μπορεί και πρέπει να είναι ακομμάτιστη. Αυτή είναι η πεποίθησή μου και επίσης η δέσμευσή μου.» , ανέφερε ο Flake.

O προβληματισμός των Τούρκων

Ο διορισμός του νέου πρέσβη των ΗΠΑ Τζεφ Φλέικ στην Άγκυρα προβληματίζει έντονα την Τουρκία, αφού κατά την παρουσία του στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας προς έγκριση του διορισμού του, δεν μάσησε τα λόγια του και δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών για τις αμερικανικές προθέσεις απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ξεκάθαρα πως εάν η Τουρκία αγοράσει νέα συστοιχία S-400 ή άλλα ρωσικά όπλα μελλοντικά, ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις, τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ δήλωσε πως ο Ερντογάν είναι «αυταρχικός και καταπιεστικός για το λαό του ηγέτης και δεν ταιριάζει με το ΝΑΤΟ».

«Η σχέση μας με την Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Η Τουρκία επέλεξε να αγοράσει και να δοκιμάσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Αυτή η ενέργεια ήταν αντίθετη με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ 2016 και δικαίως προκάλεσε την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και την επιβολή κυρώσεων CAATSA. Η μόνη οδός για την απομάκρυνση των κυρώσεων αυτών είναι η απομάκρυνση των S-400 από την Τουρκία. Προειδοποιώ επίσης πώς η αγορά στο μέλλον ρωσικών όπλων εμπεριέχει τον κίνδυνο επιβολής νέων κυρώσεων» δήλωσε ο Φλέικ.

Αναφορικά με την Κύπρο, ο Τζεφ Φλέικ ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται λύση δύο κρατών και επισήμανε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και ο ΟΗΕ μίλησαν ανοιχτά και καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Αναφερόμενος στον Ερντογάν τον ίδιο , είπε ότι η πολιτική του δε συνάδει με μία σύγχρονη δημοκρατία και μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, ενώ υπερασπίστηκε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Λαμβάνοντας υπόψιν τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή και τις κατασταλτικές τακτικές του καθεστώτος Ερντογάν που προς τον λαό του, είναι αναγκαίο ο Πρέσβης των ΗΠΑ να μην διστάσει να κατηγορήσει την Τουρκία. Η καταπίεση που ασκεί ο Ερντογάν δεν ταιριάζει σε μία δημοκρατία και σε ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Στα δημοκρατικά πολιτεύματα δεν φυλακίζουν δημοσιογράφους, δεν τρομοκρατούν ακαδημαϊκούς και δεν παραβιάζουν την θρησκευτική ελευθερία. Δεν αποσύρουν τις δεσμεύσεις τους για τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και δεν φυλακίζουν τους πολιτικούς του αντιπάλους» δήλωσε συγκεκριμένα.

Ο Φλέικ αναγνώρισε επίσης πως οι Κούρδοι της Συρίας είναι ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ που βοήθησε καταλυτικά στην νίκη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και τάσσεται υπέρ τους.

Τα παραπάνω όπως είναι εύλογο δείχνουν το στίγμα και τις προθέσεις των ΗΠΑ για την Τουρκία.

Η συνέχεια διαφαίνεται συναρπαστική, αφού ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ θα έχει απέναντι του τον αλλοπρόσαλλο Ερντογάν, ο οποίος απείλησε με απέλαση 10 πρέσβεις δυτικών κρατών, μεταξύ αυτών των ΗΠΑ, Γαλλίας και Γερμανίας, για την υπόθεση του αιτήματος απελευθέρωσης του ανθρωπιστή Οσμάν Καβάλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.