Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ελληνοτουρκικά: To επόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο θα έχει και αμερικανικά πλοία;

Ο απόστρατος Τούρκος αντιναύαρχος Τσεμ Γκιουρντενίζ, αξιολογώντας την συμφωνία, ανέφερε στο πρακτορείο Sputnik πως οι ΗΠΑ «θα μπορούν να στ...







Ο απόστρατος Τούρκος αντιναύαρχος Τσεμ Γκιουρντενίζ, αξιολογώντας την συμφωνία, ανέφερε στο πρακτορείο Sputnik πως οι ΗΠΑ «θα μπορούν να στείλουν πολεμικά πλοία στην περιοχή» και πως η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη εξέλιξη «για να πιέσει την Τουρκία».

Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Διοίκησης της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου παρουσία του Έλληνα υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι ακτοφυλακές Ελλάδας και ΗΠΑ θα μπορούν να διεξάγουν κοινές περιπολίες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

«Αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει τις χώρες μας να επιταχύνουν περαιτέρω τις επισκέψεις πλοίων και τις δραστηριότητες εκπαίδευσης μεταξύ των διοικήσεων της ακτοφυλακής. Αυτή η συμφωνία είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας για την ασφάλεια στη θάλασσα, τις επιχειρήσεις, την ανταλλαγή πληροφοριών, τις επιθεωρήσεις αλιείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την εκπαίδευση που περιγράφεται», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

«Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών βοηθά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και των δυνατοτήτων της συμμαχίας μας σε μια περιοχή που δεν ήταν πάντα φιλική και όπου η Ελλάδα θεωρείται πλέον ευρέως ως σημαντικό στοιχείο σταθερότητας, ένας αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ», τόνισε.

Σύμφωνα με τους Τούρκους η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας «έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια».

«Η επέκταση των συμφωνιών συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε σχεδόν όλες οι στρατιωτικές βάσεις και τα λιμάνια της Ελλάδας να ανοίξουν στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις», σημείωσε ο Τσεμ Γκιουρντενίζ.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τις ΗΠΑ για να πιέσει την Τουρκία να υποχωρήσει στα σύνορα «που επιβάλλονται στον χάρτη της Σεβίλλης».

«Όπως μπορείτε να δείτε οι ΗΠΑ κάνουν μια υπεράκτια εξισορρόπηση αυτή τη στιγμή. Εφαρμόζουν δηλαδή μια στρατηγική περικύκλωσης Ρωσίας και Τουρκίας σε κρίσιμες θαλάσσιες περιοχές. Το ρωσικό θαλάσσιο εμπόριο είναι κατά 60% αιγαιοπελαγίτικο καθώς χρησιμοποιεί τις ανοιχτές θαλάσσιες περιοχές και τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να εξετάσει εκ των προτέρων τα μέτρα της εναντίον αυτού». είπε ο Τούρκος αντιναύαρχος.

Ως απάντηση ο Τσεμ Γκιουρντενίζ προτείνει παρόμοια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας τη Ρωσίας.

«Ως μέλος του ΝΑΤΟ (σ.σ. η Τουρκία), αυτό μπορεί να μην είναι ευπρόσδεκτο από τη Δύση, αλλά αυτή τη στιγμή η Δύση στραγγαλίζει την Τουρκία σε κάθε τομέα», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.