Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Επιχείρηση «Hubertus»: Η μάχη των Σκαπανέων στο Στάλινγκραντ ΒΙΝΤΕΟ

Η μάχη του Στάλινγκραντ είναι από μόνη της γνωστή. Στην σύγκρουση αυτή όπου οι οδομαχίες ήταν ο κανόνας το Μηχανικό διαδραμάτισε εκ των πρα...




Η μάχη του Στάλινγκραντ είναι από μόνη της γνωστή. Στην σύγκρουση αυτή όπου οι οδομαχίες ήταν ο κανόνας το Μηχανικό διαδραμάτισε εκ των πραγμάτων σημαντικό ρόλο. Έχοντας απωθήσει τους Σοβιετικούς στο ανατολικό άκρο της πόλης, ο επικεφαλής της γερμανικής 6ης Στρατιάς στρατηγός Πάουλους, θεωρούσε πως αρκούσε μια ακόμα προσπάθεια για την συντριβή των τελευταίων σοβιετικών νησίδων αντίστασης στην φέρουσα το όνομα του Στάλιν πόλη.




Η επίθεση αυτή θα ξεκινούσε στις 11 Νοεμβρίου 1942 υπό την κωδική ονομασία «Hubertus». Την επίθεση είχε ήδη προαναγγείλει, τρόπο τινά, ο Χίτλερ με ραδιοφωνικό του μήνυμα, στις 8 Νοεμβρίου. Όταν εκφωνείτο ο λόγος του, οι δυνάμεις της 6ης Στρατιάς ήλεγχαν το 90% της κατεστραμμένης πόλης. Ο τομέας των εργοστασίων όμως ελέγχονταν από τους Σοβιετικούς.


Στο εργοστάσιο «Ερυθρός Οκτώβρης» αμύνονταν τα υπολείμματα της σοβιετικής 39ης Μεραρχίας Τυφεκιοφόρων (ΜΤΦ), την οποία κάλυπτε από αριστερά η 284η ΜΤΦ. Μικρό μέρος του εργοστασίου «Ερυθρό Οδόφραγμα» κρατείτο από υπολείμματα των σοβιετικών 138η, 308η και 244η ΜΤΦ.

Στις εργατικές κατοικίες στην περιοχή του εργοστασίου αμυνόταν το 768ο Σύνταγμα της 138ης ΜΤΦ. Τέλος στο χημικό εργοστάσιο «Λαζούρ» αμυνόταν υπολείμματα της 284ης ΜΤΦ και των 9ης και 38ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας. Απέναντι οι Γερμανοί παρέτασσαν τις επίσης καταπονημένες 71η, 76η, 7η, 95η, 305η και 389η Μεραρχίες Πεζικού (ΜΠ) και την 100η Μεραρχία Κυνηγών (ΜΚ), με την ενίσχυση των 14η, 16η, και 24η Μεραρχίες Πάντσερ (ΜΠα).




Ωστόσο οι γερμανικές μεραρχίες είχαν απομείνει πραγματική σκιά του εαυτού τους και δεν ήταν ικανές να εμπλακούν σε μια νέα σειρά σκληρών οδομαχιών για να εκδιώξουν τους Σοβιετικούς από τις τελευταίες νησίδες αντίστασης στην πόλη.

Αν και είχε αποφασιστεί η ενίσχυση της 6ης Στρατιάς με 10 τάγματα τουρκογενών από τον Καύκασο υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες για τη μαχητική αξία αυτών. Εξάλλου τα τάγματα αυτά δεν θα έφταναν στο Στάλινγκραντ πριν το τέλος Δεκεμβρίου.

Έρχονται οι σκαπανείς

Έτσι με πρόταση του στρατηγού Τσάισλερ, επιτελάρχη της Ανωτάτης Διοίκησης του γερμανικού Στρατού (ΟKH), αποφασίστηκε να αποσταλούν, άμεσα, στο Στάλινγκραντ τάγματα Μηχανικού τα οποία θα αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος της νέας επίθεσης. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr

https://www.history-point.gr/epicheirisi-hubertus-i-machi-ton-skapaneon-sto-stalingkrant-vid




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.