Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

DEC 4 Βολή με το τυφέκιο FG42 των γερμανών αλεξιπτωτιστών του Β’.Π.Π

guns-gr.comΤο 1942 η Luftwaffe ανταγωνιζόταν το Γερμανικό Στρατό με την παραμικρή αφορμή. Έτσι, όταν ο δεύτερος αποφάσισε να αποκτήσει έ...




guns-gr.comΤο 1942 η Luftwaffe ανταγωνιζόταν το Γερμανικό Στρατό με την παραμικρή αφορμή. Έτσι, όταν ο δεύτερος αποφάσισε να αποκτήσει ένα τυφέκιο εφόδου, η Luftwaffe θεώρησε ότι έπρεπε να απαντήσει. Αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα του Στρατού, που είχε υιοθετήσει τα κοντά φυσίγγια των 7,92 χλστ, η Luftwaffe αποφάσισε να διατηρήσει το αρχικό μέγεθος των φυσιγγίων. Ζήτησε, λοιπόν, από την Rheinmetall να σχεδιάσει ένα όπλο για τους αλεξιπτωτιστές με βάση αυτά (το όπλο δημιουργήθηκε στη προσπάθεια να εξοπλιστούν οι μονάδες αλεξιπτωτιστών με αυτόματο τυφέκιο που θα είχε τις δυνατότητες ενός πολυβόλου).






Η Rheinmetall σχεδίασε και έπειτα κατασκεύασε ένα από τα πιο αξιόλογα όπλα του Β’ Π.Π. Το όπλο ονομάστηκε Τυφέκιο Αλεξιπτωτιστών (Fallschirmjagergewehr) 42 και για συντομία FG 42. Έφερε, σε χώρο ελάχιστα μεγαλύτερο από ένα συμβατικό όπλο, μηχανισμό που επέτρεπε αυτόματη βολή. Το FG 42 ήταν, πράγματι, αξιοπρόσεκτο. Τα πρώρα δείγματα είχαν λαβή σχήματος πιστολιού, περίεργο κοντάκι, πρόβλεψη για ξιφολόγχη σε ειδικό εξάρτημα στην κάννη και δίποδο κάτω από το κοντάκι. Η τροφοδοσία ήταν από γεμιστήρα που τοποθετούνταν στο πλάι και η επαναγέμιση γινόταν με τη βοήθεια αερίων. Το FG 42 ήταν ένα πολύπλοκο όπλο και μπορεί να θεωρηθεί καινοτόμο, αν και για τη λειτουργία του χρησιμοποιήθηκε συνδυασμός από μηχανισμούς που ήδη υπήρχαν.




Δύσκολη παραγωγή.





Η Luftwaffe, πάντως, ενέκρινε το όπλο και ζήτησε την παραγωγή του. Όταν φάνηκε ότι η διαδικασία θα ήταν πολύπλοκη και δαπανηρή, υιοθετήθηκαν κάποιες απλοποιήσεις. Το όπλο εφοδιάστηκε με απλούστερο ξύλινο κοντάκι, ενώ η πιστολόσχημη λαβή αντικαταστάθηκε από μια συμβατική. Το δίποδο τοποθετήθηκε πιο μπροστά στην κάννη, ενώ αναζητήθηκαν τρόποι για πιό γρήγορη κατασκευή. Ακόμη κι έτσι, μόνο 7.000 τέτοια όπλα κατασκευάστηκαν ως το τέλος του πολέμου.
Η μεγάλη αξία του FG 42 φάνηκε μόνο μετά το τέλος του πολέμου, καθώς πολλά από τα χαρακτηριστικά του χρησιμοποιήθηκαν σε αρκετά όπλα. Το σημαντικότερο, ίσως, ήταν ο συμπαγής μηχανισμός αερίων μέσω του οποίου εκτελούσε βολή κατά βολή με το κλείστρο κλειστό και αυτόματη βολή με το κλείστρο κλειστό. Το FG 42 υπήρξε ένα πολύ προχωρημένο σχέδιο για την εποχή του, ενώ ήταν χαρακτηριστικές και οι ευθείες στο σχεδιασμό του. Πάντως, η παραγωγή του ήταν δύσκολη και παρουσίαζε προβλήματα ακόμη και το 1945. Σε γενικές γραμμές, όμως, το όπλο ήταν ιδιαίτερα αξιόλογο.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Διαμέτρημα: 7,92 χλστ
Συνολικό μήκος: 94 εκ
Μήκος κάννης: 50,2 εκ
Βάρος: 4,53 κιλά
Ταχύτητα εξόδου: 761μ / δευτ
Ταχυβολία: θεωρητική 750-800 βολές/λεπτό

Γεμιστήρας: 20 φυσιγγίων




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.