Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Υπόλογη για χρήση χημικών όπλων κατά των Κούρδων η Τουρκία-Η διεθνής κοινότητα «κλείνει» τα μάτια στην Άγκυρα

Γιατί δεν κινητοποιούνται οι αρμόδιοι οργανισμοί και ο ΟΗΕ για να ερευνήσουν πιθανές τουρκικές θηριωδίες κατά των Κούρδων; Στις 3 Δεκεμβρί...







Γιατί δεν κινητοποιούνται οι αρμόδιοι οργανισμοί και ο ΟΗΕ για να ερευνήσουν πιθανές τουρκικές θηριωδίες κατά των Κούρδων;

Στις 3 Δεκεμβρίου, μια θυελλώδης διαδήλωση έγινε έξω από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη.

Δεκάδες διαδηλωτές, οι περισσότεροι Κούρδοι, συνελήφθησαν. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν από τον οργανισμό να διερευνήσει τους ισχυρισμούς για χρήση χημικών όπλων από τις τουρκικές δυνάμεις εναντίον Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ.

Οι συλλήψεις έγιναν αφού διαδηλωτές κατάφεραν να παρακάμψουν την ασφάλεια και προσπάθησαν να εισέλθουν στα γραφεία του οργανισμού.


Η διαμαρτυρία ήταν μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας των Κούρδων και των υποστηρικτών τους, να επιστήσουν τη διεθνή προσοχή στους ισχυρισμούς για συνεχιζόμενη χρήση από τις τουρκικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, απαγορευμένων χημικών ουσιών εναντίον μαχητών του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα).

Οι επιθέσεις φέρεται να πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Βόρειο Ιράκ, με την ονομασία «Επιχείρηση Claw Lightning», η οποία ξεκίνησε στις 23 Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Αυτή η επιχείρηση, με επίκεντρο τις περιοχές Metina, Zap και Avashin-Basyan των επαρχιών Duhok και Erbil, είναι μια προσπάθεια εξασφάλισης μιας τεράστιας περιοχής, η οποία εμποδίζει τον έλεγχο προς την Βόρειο Συρία, και την “καρδιά” του PKK στα βουνά Καντίλ στα βορειοανατολικά.

Μια αναφορά στα τέλη Οκτωβρίου στον φιλοκουρδικό ιστότοπο ANF News ανέφερε συστηματική τουρκική εκστρατεία χρήσης χημικών όπλων στη ζώνη μάχης.

Η κουρδική οργάνωση ανέφερε ότι 323 τουρκικές επιθέσεις, έγιναν με χρήση χημικών όπλων κατά τους πρώτους έξι μήνες της επιχείρησης.

Η πρώτη χρήση, έλαβε χώρα στην περιοχή Gare τον Φεβρουάριο του 2021, πριν από την έναρξη της κύριας επίθεσης.

Στην επίθεση αυτή, υποστηρίζεται ότι σκοτώθηκαν έξι Κούρδοι μαχητές, ενώ Τριάντα δύο επιπλέον Κούρδοι, σκοτώθηκαν στη συνέχεια σε επιθέσεις με χημικά όπλα στο Avashin, τη Metina και το Zap.

Έτσι, σύμφωνα με τους κουρδικούς ισχυρισμούς, 38 μαχητές συνολικά έχασαν τη ζωή τους από χρήση χημικών όπλων τους πρώτους έξι μήνες της επιχείρησης Claw Lightning.

Ποιες αποδείξεις έχουν προσφερθεί για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς;

Το KCK (Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων), ένα κουρδικό σώμα με έδρα την Ευρώπη, κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει, τον απόηχο μιας χημικής επίθεσης στην περιοχή Avashin της επαρχίας Duhok στις 3 Μαΐου 2021.

Το βίντεο, το οποίο ο εκπρόσωπος του KCK είπε ότι είχε κυκλοφορήσει προηγουμένως από τουρκικές εθνικιστικές ομάδες, στην εφαρμογή Whatsapp, και δείχνει τα πτώματα τριών μαχητών του PKK, χωρίς εμφανή τραύματα, μετά την ανάσυρση τους από μια σπηλιά από Τούρκους στρατιώτες.

Το ANF δημοσίευσε επίσης ένα ακόμη βίντεο που δείχνει, όπως υποστηρίζει, πλάνα από αέριο που χρησιμοποιήθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις στις 8 Ιουνίου 2021, ενάντια σε σήραγγες που υπήρχαν Κούρδοι μαχητές στην περιοχή Werxele.

Ένα άλλο βίντεο, που επίσης προφανώς δείχνει τη χρήση κάποιου είδους αερίου, μεταδόθηκε από το φιλοκουρδικό κανάλι Medya News στις 10 Οκτωβρίου 2021.

Επιπλέον, κυκλοφόρησαν μαρτυρίες μαχητών του PKK που επέζησαν, οι οποίες αναφέρουν επίθεση με χημικά όπλα από τους Τούρκους.

Αυτά τα βίντεο από μόνα τους, δεν επαρκούν για να αποδείξουν την ακρίβεια των ισχυρισμών περί χρήσης χημικών όπλων.

Η Τουρκία απορρίπτει σθεναρά τις κατηγορίες. Τον Νοέμβριο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ απέρριψε την άποψη ότι η Άγκυρα κατέχει ακόμη και όπλα αυτού του είδους.

«Δεν υπάρχουν απολύτως, και σε καμία περίπτωση, χημικά όπλα στην δύναμη των τουρκικών δυνάμεων», είπε ο Ακάρ.

Η Τουρκία έχει υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 1997, η οποία απαγορεύει τη χρήση, την ανάπτυξη «αποθέματος και μεταφορά χημικών όπλων».

Παρά την άρνηση αυτή, παρόμοιοι ισχυρισμοί έχουν επανειλημμένως εμφανιστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες σχετικά με την χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία εναντίον των Κούρδων.

Το 2019, μια έρευνα του ΟΑΧΟ για τους ισχυρισμούς ότι είχαν χρησιμοποιηθεί στην περιοχή Ras al Ain/Sere Kaniye της βόρειας Συρίας απορρίφθηκε αφού αξιωματούχοι του OPCW κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε ήταν «πιθανώς» λευκός φώσφορος, μια ουσία που δεν ταξινομείται ως χημικό όπλο, ούτε απαγορευόταν να χρησιμοποιηθεί από στρατούς σε μάχη.

Ο MURAT KARAYILAN, ένας ανώτερος αξιωματούχος του PKK, εν τω μεταξύ, έχει κατονομάσει το νευρικό αέριο Tabun, ή χλωροπικρίνη και το αέριο μουστάρδας ως ουσίες που η οργάνωσή του ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από τον τουρκικό στρατό κατά τη διάρκεια των πρόσφατων μαχών. στο βόρειο Ιράκ.

Οι Κούρδοι ζητούν μια ανεξάρτητη έρευνα του παγκόσμιου οργανισμού ή του ΟΗΕ, και αυτό οφείλει να γίνει το ταχύτερο δυνατό.

Όλα τα περιστατικά φαίνεται να δείχνουν ότι όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες στη Metina, το Zap και το Avashin, αποτελούν σοβαρές ενδείξεις χρήσης χημικών όπλων “χαμηλής ισχύος”, και είναι προς το παρόν ανεξερεύνητα, τουλάχιστον από επίσημους φορείς.

Ο ρόλος της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ, συμμάχου των ΗΠΑ και κυρίως ως δυνητικού αποστολέα μεταναστών προς τις ευρωπαϊκές ακτές φαίνεται πιθανό να το διασφαλίζει αυτό, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post.

Οι διαμαρτυρίες ενάντια σε αυτή την κατάσταση πραγμάτων, εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και αναμένουμε να αποκαλυφθεί στο εγγύς μέλλον, ότι είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία, για την οποία ίσως, η διεθνής κοινότητα κλείνει επιδεικτικά τα μάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.