Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το «μαύρο κουτί» της Γης: Τι είναι, πού θα βρίσκεται, γιατί κατασκευάζεται...Θα καταγράφει τα πάντα και θα υπάρχει και μετά το τέλος του ανθρώπου...

 Κάθε φορά που δημοσιεύεται μια νέα έρευνα ή δημοσιεύματα ή tweets για το κλίμα, ένα γιγάντιο ατσάλινο κουτί σκαρφαλωμένο σε μια πεδιάδα γρα... Κάθε φορά που δημοσιεύεται μια νέα έρευνα ή δημοσιεύματα ή tweets για το κλίμα, ένα γιγάντιο ατσάλινο κουτί σκαρφαλωμένο σε μια πεδιάδα γρανίτη στην αυστραλιανή πολιτεία της Τασμανίας, θα τα καταγράφει όλα.

Με τους χοντρούς χαλύβδινους τοίχους, τις αποθήκες μπαταριών και τους ηλιακούς συλλέκτες, οι δημιουργοί του «Μαύρου Κουτιού της Γης» λένε πως η δομή του κουτιού αυτού – στο μέγεθος ενός λεωφορείου – θα παραμένει άφθαρτη στην ίδια την κλιματική κρίση και προορίζεται να επιβιώσει περισσότερο από τους ανθρώπους.

Ουσιαστικά, οι δημιουργοί του ελπίζουν πως το μαύρο αυτό κουτί θα μπορεί να πει στους μελλοντικούς πολιτισμούς πώς η ανθρωπότητα δημιούργησε την κλιματική κρίση και πώς αποτύχαμε ή καταφέραμε να την αντιμετωπίσουμε. «Το κουτί θα λειτουργήσει ως ένα άφθαρτο και ανεξάρτητο βιβλίο της ‘υγείας’ του πλανήτη μας» δήλωσε στο CNN ο Τζόναθαν Νίμπον, καλλιτέχνης και διευθυντής του Glue Society, που συμμετέχει στο έργο. «Και ελπίζουμε πως θα ζητήσει από τους ηγέτες να λογοδοτήσουν ενώ θα εμπνεύσει δράση και αντίδραση στον ευρύτερο πληθυσμό»

Κι ενώ η κατασκευή του κουτιού θα ολοκληρωθεί αργότερα μέσα στο 2022, οι σκληροί δίσκοι έχουν αρχίσει ήδη να καταγράφουν ευρήματα και συνομιλίες που βασίζονται σε αλγόριθμους από τη διάσκεψη Κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκόβη της Σκωτίας, τον Νοέμβριο.

Ποιο είναι το έργο του;

«Το Μαύρο Κουτί της Γης θα καταγράφει κάθε βήμα που κάνουμε προς αυτή την καταστροφή» γράφουν οι υπεύθυνοι του έργου, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας και μιας εταιρείες επικοινωνιών μάρκετινγκ Clemenger BBDO. «Εκατοντάδες σύνολα δεδομένων, μετρήσεις και αλληλεπιδράσεις που σχετίζονται με την υγεία του πλανήτη μας θα συλλέγονται συνεχώς και θα αποθηκεύονται με ασφάλεια για τις μελλοντικές γενιές».

Ο ατσάλινος αυτός μονόλιθος θα καταγράψει όλες τις συνομιλίες και τα τεχνουργήματα που σχετίζονται με το κλίμα από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών της θερμοκρασίας της γης και της θάλασσας, της ποσότητας αεριών του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, του ανθρώπινου πληθυσμού, της κατανάλωσης ενέργειας, των στρατιωτικών δαπανών, των αλλαγών πολιτικής και ακόμη περισσότερα.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το κουτί θα είναι γεμάτο με μονάδες αποθήκευσης και θα κατεβάζει συνεχώς επιστημονικά δεδομένα από το διαδίκτυο, τα οποία θα τροφοδοτούνται από τα ηλιακά πάνελ της δομής και τις αποθήκες μπαταρίας.

Θα αποθηκεύει δεδομένα για τα επόμενα 50 χρόνια - Εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση σε αυτό

Οι δημιουργοί του εκτιμούν πως το μαύρο κουτί έχει την ικανότητα να αποθηκεύει αρκετά δεδομένα για τις επόμενες 3 με 5 δεκαετίες και συνεχίζουν την έρευνά τους για να αυξήσουν τις δυνατότητες αποθήκευσης πέρα από την αρχειοθέτηση θεμάτων και τη συμπίεση δεδομένων. Ο Νίμποουν είπε πως οι δημιουργοί του εξακολουθούν να μελετούν ποιος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μαύρο αυτό κουτί στο μακρινό μέλλον, καθώς η πρόσβαση σε αυτό είναι σχεδιασμένη ώστε να είναι δύσκολη και θα απαιτούσε προηγμένες τεχνολογίες.

Όπως είπε, σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν πολλαπλές μορφές κωδικοποίησης, συμπεριλαμβανομένου μαθηματικού συμβολισμού για τις μακροπρόθεσμες αναλογικές επιγραφές από χάλυβα, οι οποίες θα περιλαμβάνουν οδηγίες απαραίτητες για την αποκωδικοποίηση του κουτιού από όποιον το ανακαλύψει.

«Είναι αδύνατο να προβλέψουμε ποιος ή τι θα βρει το κουτί, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε πως δεν θα έχει καμία χρησιμότητα εκτός κι αν ανακαλυφθεί από κάποιον ή κάτι που είναι έξυπνο και πολιτισμένο, με την ικανότητα κατανόησης και ερμηνείας βασικού συμβολισμού» τόνισε.

«Το πώς θα τελειώσει η ιστορία, εξαρτάται από εμάς»

Οι νεότερες γενιές μπορεί να επωφεληθούν από το έργο αυτό, χρησιμοποιώντας το για να βρουν λύσεις καθώς θα απειλούνται περισσότερο από καταστροφές που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή στο μέλλον, όπως οι πυρκαγιές που θα αλλάξουν το τοπίο, η ιστορική ξηρασία, τα κύματα καύσωνα και οι θανατηφόρες πλημμύρες, που συνεχίζουν να επιδεινώνονται κάθε χρόνο.

«Είναι ένας πολύ δημιουργικός τρόπος προσέγγισης της δυνητικά πιο καταστροφικής έκβασης της κλιματικής κρίσης, δημιουργώντας ουσιαστικά αυτό το ‘θησαυροφυλάκιο της κρίσης’ για τα κλιματικά δεδομένα» είπε ο Βλάντισλαβ Κάιμ, ένας νεαρός ακτιβιστής από τη Μολδαβία, που ανήκει στην συμβουλευτική ομάδα νέων για την κλιματική Αλλαγή του OHE.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία το μαύρο κουτί η βιβλιοθήκη δεδομένων για το κλίμα θα γίνει προσβάσιμη μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να συνδεθούν ασύρματα με το μαύρο κουτί, το οποίο θα βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία μεταξύ Στράχαν και Κουίνσταουν, στην Τασμανία.

«Το πώς θα τελειώσει η ιστορία εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς» γράφουν οι δημιουργοί του. «Μόνο ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι ενέργειες, η αδράνεια και οι αλληλεπιδράσεις σας καταγράφονται τώρα».Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.