Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Άνθος κερασιάς» - Το ιαπωνικό μυστικό όπλο αυτοκτονίας

Η Yokosuka MXY7 Oka (άνθος κερασιάς) ήταν η ιαπωνική ιπτάμενη βόμβα. Αντίθετα όμως με τη γερμανική V1η Oka κατευθυνόταν προς τον στόχο από ...




Η Yokosuka MXY7 Oka (άνθος κερασιάς) ήταν η ιαπωνική ιπτάμενη βόμβα. Αντίθετα όμως με τη γερμανική V1η Oka κατευθυνόταν προς τον στόχο από πιλότο καμικάζι. Η Oka πέταξε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1944. Εντάχθηκε σε υπηρεσία στις αρχές του 1945 και συνολικά κατασκευάστηκαν 852.

Ανέπτυσσε μέγιστη ταχύτητα 648 χλμ. ανά ώρα σε οριζόντια πτήση. Η μέγιστη ταχύτητα σε βύθιση μπορούσε να φτάσει έως τα 900 χλμ. ανά ώρα. Η βόμβα έφερε πολεμική κεφαλή βάρους 1.200 κιλών και είχε βεληνεκές μόλις 37 χλμ. Μεταφερόταν προς τον στόχο στην «κοιλιά» βομβαρδιστικών.

Η πρώτη τους επιχειρησιακή χρήση σημειώθηκε στην Οκινάουα. Την 1η Απριλίου 1945 έξι ιαπωνικά βομβαρδιστικά Mitsubishi G4M «Betty» απογειώθηκαν φορτωμένα με ιπτάμενες βόμβες Oka και στόχο τον αμερικανικό αποβατικό στόλο.

Τα ιαπωνικά αεροσκάφη επιτέθηκαν αλλά μόνο μια Oka θεωρήθηκε ότι βρήκε στόχο πλήττοντας ένα πύργο πυροβόλων των 16 in. του θωρηκτού «West Virginia». Στην πραγματικότητα η Oka έπεσε κοντά στο θωρηκτό. Τρία αμερικανικά μεταγωγικά επλήγησαν επίσης αλλά δεν είναι γνωστό αν χτυπήθηκαν από Oka ή αεροσκάφη καμικάζι. Κανένα πάντως από τα «Betty» δεν επέστρεψε.

Οι Αμερικανοί αντελήφθησαν τον κίνδυνο και ανέπτυξαν μια νέα τακτική με καταδιωκτικά τους πέραν του βεληνεκούς των Oka, ώστε να καταρρίπτουν τα αεροσκάφη φορείς πριν αυτά αφήσουν τις ιπτάμενες βόμβες. Στις 9 Απριλίου πάντως οι Ιάπωνες ξαναδοκίμασαν. Αυτή τη φορά εννέα Betty επιτέθηκαν.


Μια Oka πέρασε και έπληξε το αντιτορπιλικό USS Abele που κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε αμέσως. Μια Oka εξερράγη στον αέρα σε απόσταση 50 μ. από ένα αμερικανικό αποβατικό από τα αντιαεροπορικά πυρά. Παρόλα αυτά η έκρηξη προκάλεσε ζημιές στο πλοίο. Δύο Oka εκτοξεύθηκαν κατά του αντιτορπιλικού USS Stanly. Η μια διαπέρασε το πλοίο χωρίς να εκραγεί και εξερράγη στη θάλασσα.

Η άλλη έπεσε πολύ κοντά στο σκάφος. Ένα μόνο ιαπωνικό βομβαρδιστικό γλίτωσε. Στις 14 Απριλίου επτά Betty επιτέθηκαν. Καταρρίφθηκαν και τα επτά πριν προλάβουν να αφήσουν τις Oka που μετέφεραν. Στις 16 Απριλίου έξι Betty εμφανίστηκαν. Τέσσερα καταρρίφθηκαν, αλλά καμία από τις βόμβες που άφησαν δεν έπληξε τον στόχο. Στις 28 Απριλίου τέσσερα Betty εκτέλεσαν νυκτερινή επίθεση. Ένα μόνο επέστρεψε, αλλά κανένα αμερικανικό πλοίο δεν επλήγη.

Στις 4 Μαΐου οι Ιάπωνες επιτέθηκαν και πάλι με επτά Betty. Μια Oka έπληξε τη γέφυρα του ναρκαλιευτικού USS Shea προκαλώντας μεγάλες ζημιές και απώλειες. Επίσης επλήγη η κορβέτα USS Gayety από μια Oka που ανατινάχθηκε κοντά. Το αντιτορπιλικό USS Hadley όμως δεν στάθηκε το ίδιο τυχερό και επλήγη σοβαρά πέραν πάσης επισκευής.

Στις 25 Μαΐου οι Ιάπωνες εξαπέλυσαν την μεγαλύτερη επίθεση με 11 Betty. Όμως λόγω κακοκαιρίας επέστρεψαν άπρακτα στα βάσεις τους. Στις 22 Ιουνίου έξι Betty πραγματοποίησαν την τελευταία επίθεση με Oka. Δεν επλήγη όμως κανένα αμερικανικό σκάφος και τέσσερα βομβαρδιστικά καταρρίφθηκαν. Το μυστικό ιαπωνικό όπλο είχε αποτύχει παντελώς να επιτύχει σοβαρά αποτελέσματα κυρίως λόγω της ευελιξίας των Αμερικανών και της αλλαγής αμυντικής τακτικής.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.