Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ..;;; Να αναγνωρίσει η Τουρκία την κυπριακή ΑΟΖ με ανταλλάγματα για τους Τουρκοκυπρίους, λέει ο Αναστασιάδης

  ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΤ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΑ! ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ... Τ...

 




ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΤ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΑ! ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ...

Τη δέσμη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ο ίδιος πρότεινε στον ΓΓ του ΟΗΕ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προέβαλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ως τη λύση αποκατάστασης του κλίματος δυσπιστίας και της δημιουργίας κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών, τονίζοντας πως οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας των κατεχομένων δεν δημιουργούν συνθήκες επανέναρξης διαλόγου στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε να υπάρξουν συνθήκες επανένωσης, σημειώνοντας ότι το βάρος της κατοχής «δεν αφορά μόνο πλέον τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους Τουρκοκύπριους», σε μια έμμεση αναφορά του αντικτύπου στα κατεχόμενα από την συνεχόμενη διολίσθηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Όπως είπε, οι αξιώσεις της Τουρκίας για αναγνώριση της κυριαρχίας και της κυριαρχικής ισότητας των κατεχομένων πριν την έναρξη του διαλόγου «δεν είναι ούτε όροι ούτε προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός διαλόγου».

Αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είπε πως δεν είναι άλλα από του να ανατεθεί η διοίκηση ή η προστασία του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, εις αντάλλαγμα, ναι, το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου να τεθεί υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών αρκεί να τηρούνται οι διεθνείς κανονισμοί του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), η προστασία του FIR, η επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου με την εποπτεία της ΕΕ όσον αφορά τους δασμούς και τελωνεία, ενώ η Τουρκία να επιτρέψει την προσέγγιση των κυπριακών πλοίων στα τουρκικά λιμάνια.

Σε σχέση με το φυσικό αέριο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν χρειάζονται τα όποια άλλα από όσα αποτελούν οι συγκλίσεις, από όσα αποτελούν οι προτάσεις που μετουσιώνονται σε νομοθέτημα όπως είναι το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων, όπως ήταν η πρόταση για άνοιγμα καταπιστευματικού λογαριασμού και κατάθεση όταν και εφόσον υπάρξουν έσοδα κατ΄αναλογία πληθυσμού προς όφελος των Τουρκοκυπρίων.

Πρόσθεσε ακόμη πως εάν η Τουρκία αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το δικαίωμα και προ της λύσης του Κυπριακού να αντλούν κεφάλαια από τον λογαριασμό αυτό.

«Αυτά είναι μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στο να δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως «την ίδια ώρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει η τουρκοκυπριακή κοινότητα και η Τουρκία ιδιαίτερα που καθοδηγεί την σημερινή τουρκοκυπριακή διοίκηση - χωρίς να συμβαίνει ότι δεν παρενέβαινε στις παλαιότερες, θέτοντας φραγμούς στην διαπραγμάτευση - να προσαρμοστούν με τη βάση λύσης του Κυπριακού όπως αποτυπώνεται στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.