Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΣΚΙΣΟΥΜΕ...!!! Χάρβαρντ: «Το ΝΑΤΟ δεν θα αποτρέψει νέα τουρκική επιθετικότητα κατά της Ελλάδος λόγω σχέσης Τουρκίας-Ρωσίας!»

Ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου το Χάρβαρντ, σε ειδική έκθεση για την τουρκική νεο-Οθωμανική πολιτική και τις στρατιωτικές προ...







Ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου το Χάρβαρντ, σε ειδική έκθεση για την τουρκική νεο-Οθωμανική πολιτική και τις στρατιωτικές προεκτάσεις της κατά της Ελλάδος, έφτασε σε ένα πολύ κρίσιμο συμπέρασμα για την χώρα μας.

“Αν και το ΝΑΤΟ έχει μέχρι στιγμής αποτρέψει έναν πόλεμο (με την Άγκυρα), η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση, έχει προκαλέσει φόβους στη συμμαχία ότι τα παραδοσιακά, θεσμοθετημένα μέτρα αποκλιμάκωσης εντός αυτής, θα καταστούν αναποτελεσματικά, καθώς η Τουρκία πλησιάζει συνεχώς την Ρωσία και απομακρύνεται από την Ευρώπη, έχοντας λιγότερα κίνητρα ( εντός δύσης), να παραχωρήσει τα συμφέροντα της σε μεσίτες της εξουσίας όπως το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ.

Οι ελληνοτουρκικές διαμάχες για την Κύπρο, το Αιγαίο και την Αγία Σοφία δεν μπορούν να κατανοηθούν απλώς με ρεαλιστικούς γεωπολιτικούς όρους.

Αντίθετα, η ιστορική έχθρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει διαμορφώσει τα κίνητρα και των δύο χωρών, και έχει κάνει την προσέγγιση λιγότερο πιθανή να πετύχει, καθώς οι διαφωνίες σχετίζονται στενά με την κατασκευή εθνικής ταυτότητας τόσο μεταξύ των ελίτ όσο και του λαού.

Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι οι πρόσφατες εξάρσεις των ελληνοτουρκικών εντάσεων έχουν παραλύσει το ΝΑΤΟ.

Η μειωμένη δυνατότητα δυτικών πιέσεων επί της Τουρκίας έχει μειώσει την επιρροή ΝΑΤΟ-ΕΕ στην δομή εξουσίας της Τουρκίας, όπως φαίνεται και από την έξαρση των εντάσεων παρά την σχεδόν καθολική ευρωπαϊκή κατακραυγή κατά των πρόσφατων πολιτικών αποφάσεων των Τούρκων.

Ευρύτερα, οι εθνοπολιτισμικοί ανταγωνισμοί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καθιστούν πιο δύσκολη κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν οι παραδοσιακές δομές συμμαχίας με για αποκλιμάκωση”, αναφέρει το ίδιο μεταξύ πολλών άλλων.

Αυτό ως γενικό συμπέρασμα Αμερικανών ειδικών, μας προειδοποιεί ότι πιθανότατα η επόμενη ελληνοτουρκική κρίση θα είναι υπέρ του δέοντος “καυτή”, σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, και ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να “μπλοκάρει” τυχόν επιθετικού τύπου ενέργειες με την γειτονική χώρα.

Ως αντιστάθμισμα της δυνατότητας παρέμβασης του ΝΑΤΟ, έχουμε τις συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, οι οποίες, ότι και να δηλώνουν πολλοί, δίνουν ένα ισχυρό χαρτί στην χώρα μας, αλλά όντως δεν φτάνει ούτε και αυτό.

Σε κάθε περίπτωση πιθανής μελλοντικής, ελληνοτουρκική κρίσης, τουλάχιστον το πρώτο 48ωρο, η χώρα μας θα είναι μόνη της όπως έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη αρχηγοί των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, και πολλοί άλλοι αμυντικοί αναλυτές με γνώση του αντικειμένου.

Με αυτό το σκεπτικό, έχουμε προσαρμόσει εδώ και μεγάλο διάστημα την πολιτική εξοπλισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, εξοπλιζόμαστε είτε με δωρεάν υλικό από τις ΗΠΑ, είτε με αγορές, πάντα όμως, στο στενό πλαίσιο των απαιτήσεων που απορρέουν από το μεγάλο ελληνικό χρέος, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε επουδενί.

Σε κάθε περίπτωση, αν και όποτε προκύψει κρίση, είτε στην Κύπρο ( που είναι πολύ πιθανό), είτε στο Νότιο Αιγαίο, αυτό που θα ζυγίσει η Άγκυρα θα είναι δύο πράγματα:

Α. Η αποφασιστικότητα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στις εντολές που θα δώσουν στην στρατιωτική ηγεσία ( όπως μας έδειξε και η υπόθεση των Ιμίων).

Β. Στην δυνατότητα υπέρμετρου κόστους για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση πολλά θύματα, διότι το καθεστώς Ερντογάν θα έπεφτε όπως ο σουλτάνος Αβδουλχαμίτ το 1919.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.