Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τα δρομολόγια των Τούρκων διακινητών στο Αιγαίο – Η κοινή συνιστώσα και ο ρόλος του Ερντογάν

Το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πάρο ήρθε να προστεθεί στη λίστα με δράματα μεταναστών που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια για την Ευρώπη. Είν...







Το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πάρο ήρθε να προστεθεί στη λίστα με δράματα μεταναστών που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια για την Ευρώπη.

Είναι το τρίτο ναυάγιο με νεκρούς τις τελευταίες ημέρες και το τέταρτο μεγάλο περιστατικό με πλοίο, γεμάτο δεκάδες μετανάστες, που ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια με πιθανό προορισμό την Ιταλία:
  • 23 Δεκεμβρίου: Σκάφος με άγνωστο αριθμό μεταναστών βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Φολεγάνδρου με αποτέλεσμα 3 άτομα να πεθάνουν και 12 να διασωθούν.
  • 24 Δεκεμβρίου: Ιστιοφόρο προσάραξε κοντά στα Αντικύθηρα. Έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα και απεγκλωβίστηκαν 90. Συνελήφθησαν 2 διακινητές.
  • 24 Δεκεμβρίου, δεύτερο ιστιοπλοϊκό προσάραξε στον Γερολιμένα, στο Γύθειο, με 92 μετανάστες. Οι Λιμενικοί συνέλαβαν 3 Τούρκους διακινητές.
  • 25 Δεκεμβρίου: Σημειώθηκε η τρίτη τραγωδία, στην Πάρο.

Το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνουν αλλεπάλληλα ναυάγια τις τελευταίες ημέρες με μετανάστες σε ελληνικές θάλασσες…. και ποιος ο ρόλος τους τουρκικού κράτους στη έξαρση μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα.

Στις αρμόδιες Αρχές γεννώνται ερωτήματα για την στάση του τουρκικού κράτους και κατά πόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η χώρα του βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, επιχειρεί να πιέσει την Ευρώπη και να πλήξει την Ελλάδα.

Μάλιστα στις Αρχές έχουν φτάσει πληροφορίες, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέου τύπου υβριδική απειλή από την Τουρκία, με εργαλειοποίηση των μεταναστών, αδιαφορώντας για ανθρώπινες απώλειες.

Η Τουρκία λέει στην Ευρώπη: «Δώστε λεφτά»

Αναλυτές που μίλησαν στο «Βήμα» θεωρούν πιθανό ο Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει εκ νέου την κάνουλα των προσφύγων με στόχο να πιέσει τη Δύση για βοήθεια στη χώρα του, που δοκιμάζεται οικονομικά.

Κάτι που επισήμανε μιλώντας στο Star, και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

«Η Τουρκία είναι ένα αστυνομικό κράτος… γνωρίζουν ποιος φεύγει και τι ώρα», είπε αναφερόμενος στον ρόλο του τουρκικού κράτους στην έξαρση μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα. «Η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο συνεχίζει να υπενθυμίζει το πρόβλημα στην Ευρώπη και να λέει «δώστε μου λεφτά»», πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα δύο αποφάσεις χρηματοδότησης, ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη της ποιοτικής εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων.

Το ποσό των 560 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί μέρος των επιπλέον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Ιούνιο του 2021 για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ στους πρόσφυγες στην Τουρκία για την περίοδο 2021-2023.
Τρεις λόγοι

Σύμφωνα με τον αναλυτή διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνο Φίλη, τρεις είναι οι λόγοι για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών:
  • Η Τουρκία να… υπενθυμίσει στην Ευρώπη το Μεταναστευτικό
  • Το ψεύτικο αφήγημά της για την Ελλάδα
  • Δουλέμποροι ψάχνουν νέες διαδρομές αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή.
Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα, αρκετές είναι οι αναφορές τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων στο ζήτημα αυτό, με τον Ερντογάν μάλιστα να εξαπολύει προ ημερών επίθεση κατά της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Αντί να απαντήσει στις εκκλήσεις της ελληνικής πλευράς για να μπει ένα τέλος στο δίκτυο των διακινητών που εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες με την ανοχή της Τουρκίας, έστρεψε τα βέλη του προς όλους τους άλλους εκτός από την αυλή του.

Σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα βυθίζει φουσκωτά των προσφύγων στο Αιγαίο. «Η Μεσόγειος έχει γίνει νεκροταφείο λόγω της στάσης της Δύσης» ανέφερε χαρακτηριστικά, σε μια πολύ σκληρή κριτική εναντίον των Δυτικών χωρών.

Πού στέλνουν οι δουλέμποροι τις καραβιές μεταναστών

Τα τέσσερα ναυάγια στην ελληνική θάλασσα, δεν είναι τα μόνα. Από τα τουρκικά παράλια οι δουλέμποροι στέλνουν καραβιές μεταναστών προς την Ιταλία. Όπως το φορτηγό πλοίο με τις 382 ψυχές που ξεκίνησε από την Τουρκία και εξέπεμψε σήμα κινδύνου νότια της Κρήτης, στις 29 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Άγγελο Συρίγο, πρόκειται για ένα μικρό τμήμα εκείνων των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία και θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη και που διαπιστώνοντας ότι είναι κλειστά τα περάσματα από Έβρο και από κοντινά νησιά του Αιγαίου προσπαθούν να πάνε στην ΕΕ μέσω μεγαλύτερων διαδρομών, όπως αυτές από Πάρο και Κύθηρα.

Ο κ. Συρίγος πρόσθεσε ότι οι διακινητές προσπαθούν να εκπαιδεύσουν μετανάστες μέσα σε 15 – 20 λεπτά στον χειρισμό σκάφους, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, ακόμη και χωρίς κακοκαιρία. 

Αποκαλυπτικός είναι χάρτης, που δημοσιοποίησε ο ΑΝΤ1, όπου φαίνονται τα σημεία από τα τουρκικά παράλια με τα δρομολόγια, που οι δουλέμποροι στέλνουν τις καραβιές των μεταναστών.

Σε όλα αυτά υπάρχει μία κοινή συνιστώσα. Το σημείο συνάντησης είναι νότια των Κυθήρων, απ’ όπου χαράζουν ρότα με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Η ηγεσία του Λιμενικού έχει ενημερώσει για όλα αυτά τόσο την Κομισιόν και την Frontex όσο και την επιτροπή δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.