Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σέντινελ: Η ανέγγιχτη φυλή που τρόμαξε ακόμα και τον Μάρκο Πόλο

Δηλητηριώδη βέλη, μαχαίρια, δόρατα, τσεκούρια, πέτρες. Με αυτά υποδέχονται τα μέλη της φυλής των Σέντινελ κάθε απρόσκλητο επισκέπτη στο νησ...




Δηλητηριώδη βέλη, μαχαίρια, δόρατα, τσεκούρια, πέτρες. Με αυτά υποδέχονται τα μέλη της φυλής των Σέντινελ κάθε απρόσκλητο επισκέπτη στο νησί τους στο σύμπλεγμα των νησιών Άνταμαν στον Κόλπο της Βεγγάλης.






Το μήνυμα που στέλνουν οι ιθαγενείς σε όποιον επιχειρεί να πατήσει στο νησί τους είναι ξεκάθαρο. Και οι περισσότεροι το σέβονται. Τα μέλη της φυλής των Σέντινελ είναι από τους λίγους ανθρώπους που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον λεγόμενο “έξω κόσμο”. Και είναι αποφασισμένοι να μείνουν έτσι. Αυτό, βέβαια κρατάει όλους εμάς τους υπόλοιπους στο σκοτάδι, αφού γνωρίζουμε ελάχιστα για την γλώσσα τους, την κουλτούρα τους, το αξιακό τους σύστημα ακόμα και την μορφή τους. Και ασχολούμαστε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τον θάνατο του ιεραπόστολου που επιχείρησε να φτάσει στο νησί τους και να τους προσηλυτίσει και το πλήρωσε με την ζωή του.
Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι ζουν ευτυχισμένοι και υγιείς στο νησί των 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδώ και 30.000 χρόνια! Ξέρουμε επίσης ότι τρέφονται με αγριόχοιρους, μύδια, φρούτα και μέλι και δεν έχουν ταμπού στο σεξ.

Έτσι σε όσους γνωρίζουν την φυλή των Σέντινελ δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Τζον Αλεν Τσάου ένας 26χρονος Αμερικανός ιεραπόστολος δέχθηκε τα δηλητηριώδη βέλη της φυλής και τον περιέφεραν δεμένο με ένα σκοινί στην παραλία μέχρι να ξεψυχήσει.




Δεν θα έπρεπε να είναι εκεί ο ιεραπόστολος
Ο Αμερικανός ιεραπόστολος μόνο καλές προθέσεις φαίνεται να είχε και το πλήρωσε με τον θάνατό του. Όμως, δεν θα έπρεπε να έχει πατήσει το πόδι του σε αυτό το νησί. Σύμφωνα με το νόμο στην Ινδία είναι παράνομο για οποιονδήποτε να πλησιάσει σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων το νησί, ενώ απαγορεύεται να να κινηματογραφήσει την φυλή των Σέντινελ. Ο ένας λόγος είναι για να προστατευθεί η ζωή των απρόσκλητων επισκεπτών στην νησί. Ο άλλος λόγος είναι να διασφαλιστεί η επιβίωση της φυλής αφού οι άνθρωποι αυτοί που ζουν στην απομόνωση τόσες χιλιάδες χρόνια κινδυνεύουν να πεθάνουν ακόμα και από μια απλή γρίπη, πόσο μάλλον από άλλες ασθένειες.
Οι ειδικοί λένε ότι είναι μια από τις πιο ευάλωτες φυλές στον πλανήτη. Μια ασθένεια μπορεί να τους εξαφανίσει όλους. Και αυτό θα είναι μια κανονική ανθρωπολογική καταστροφή! Οι Σέντινελ είναι οι μόνοι απευθείας απόγονοι των πρώτων ανθρώπων στην Ασία. Πριν από τουλάχιστον 75.000 χρόνια έφτασαν στα νησιά Άνταμαν.

Όσα ξέρουμε για το πως ζουν τα μέλη της φυλής των Σέντινελ
Το περιβάλλον τους είναι ιδανικό: Μαγευτικές παραλίες με λευκή άμμο, πράσινο παντού. Οι άνδρες κυνηγούν χελώνες, γουρούνια και ψάρια με τα δόρατά τους αλλά και τα βέλη τους. Οι γυναίκες ψαρεύουν και μαζεύουν φρούτα από τα δέντρα του νησιού. Το καλοκαίρι μαζεύουν μέλι αφού πρώτα αλείψουν το σώμα τους με έναν ειδικό πολτό που φτιάχνουν από φύλλα και διώχνει τις μέλισσες. Όλοι κυκλοφορούν σχεδόν γυμνοί και ζουν σε καλύβες. Αυτά όλα τα κάνουν εδώ και 30.000 χρόνια! Μακριά από τον σύγχρονο κόσμο με τα γκάτζετ, το άγχος και άλλα.


Η πρώτη επαφή με τους Σέντινελ και όλες οι αποτυχημένες απόπειρες
Η πρώτη καταγεγραμμένη επαφή με τα μέλη της φυλής των Σέντινελ έγινε πριν από περίπου 1.000 χρόνια από Κινέζους και άραβες εξερευνητές οι οποίοι μόλις τους συνάντησαν και το έβαλαν στα πόδια για να γλιτώσουν από τα φαρμακερά τους βέλη. Προφανώς φοβήθηκαν τόσο πολύ που τους περιέγραψαν ως πανύψηλους με ράμφη στο πρόσωπό τους.

Όταν βρέθηκαν στο διάβα του Μάρκο Πόλο τον 13ο αιώνα εκείνος έγραψε: «Είναι η πιο βίαιη και πιο σκληρή φυλή που έχω συναντήσει. Μάλλον τρώνε όποιον πιάσουν στα χέρια τους».

Και το 1563, ένα ναύτης με το όνομα Σέζαρ Φρέντερικ προειδοποιούσε: «Αν οποιοδήποτε πλοίο για κακή του τύχη σταματήσει σε αυτά τα νησιά κανείς δεν φεύγει ζωντανός».

Έτσι, για πολύ καιρό, ακόμα και όταν είχαν γίνει αποικίες των Βρετανών όλα τα νησιά στο σύμπλεγμα αυτό, κανείς δεν άγγιζε τους Σέντινελ.
Το 1880 σε άλλη μια εκστρατεία των Βρετανών για νέες αποικίες, ένας σκληρός αποικιοκράτης έφτασε στο νησί με πάνοπλους αστυνομικούς και απήγαγε μια ολόκληρη οικογένεια. Τους πληγε στο Πορτ Μπλερ όπου οι δυο ενήλικες πέθαναν αμέσως! Τότε, ο σκληρός αποικιοκράτης αναγκάστηκε να επιστρέψει τα παιδιά στο νησί μαζί με δώρα…

Πέρασαν χρόνια πολλά όταν το 1970 μια ομάδα ανθρωπολόγων πλησίασαν το νησί επιχειρώντας να καταγράψουν τα πάντα γι αυτή τη φυλή – μυστήριο. Και αυτοί και οι κάμερές τους έγιναν δεκτοί με φαρμακερά βέλη, ενώ ισχυρίστηκαν ότι έζησαν ένα κανονικό σεξ σόου στην ακτή.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, άλλη μια απόπειρα εισβολής στον κόσμο των Σέντινελ. Οι εισβολείς ήταν φορτωμένοι με δώρα για τους ιθαγενείς. Ένα μίνι πλαστικό αυτοκίνητο, ένα ζωντανό γουρούνι και αλουμινένια ποτηράκια. Πως τους υποδέχθηκαν; Φυσικά με βροχή από φαρμακερά βέλη.

Περιστασιακά, οι άνδρες της φυλής εκτός από τα βέλη που ρίχνουν, κουνούν με οργισμένο βλέμμα τα πέη τους.
Κανείς δεν γνωρίζει πόσα είναι τα μέλη της φυλής των Σέντινελ. Αυτό που έχει εντυπωσιάσει είναι πως επέζησαν από το τσουνάμι του 2004. Όταν μέρες μετά πέταξε πάνω από το νησί τους ένα ελικόπτερο για να δει αν έχουν επιζήσει, το βομβάρδισαν με βέλη. Το 2011 είχαν μετρηθεί από ασφαλή απόσταση 15 άτομα. Πριν από 10 χρόνια ήταν 39. Η φυλή κινδυνεύει με εξαφάνιση και αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους και για το δικό τους καλό, όσοι σκέφτονται να επισκεφθούν το νησί.

πηγη: DailyMail




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.