Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο Μπιλ Γκέιτς και άλλοι διάσημοι που... ΔΕΝ θα αφήσουν χρήματα στα παιδιά τους...!!!

Η κοινή πεποίθηση είναι ότι το να έχεις βαθύπλουτους γονείς συνήθως συνεπάγεται ότι έχει, αν όχι ένα εξασφαλισμένο, σίγουρα ένα πιο άνετο, ...







Η κοινή πεποίθηση είναι ότι το να έχεις βαθύπλουτους γονείς συνήθως συνεπάγεται ότι έχει, αν όχι ένα εξασφαλισμένο, σίγουρα ένα πιο άνετο, οικονομικά, μέλλον.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ολοένα και αυξανόμενη τάση, η οποία ξεκίνησε από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Γουόρεν Μπάφετ, και σύμφωνα με την οποία πολλοί Κροίσοι της υφηλίου δεν προτίθενται να αφήσουν τίποτα στα παιδιά τους, όπως αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ του οικονομικού ιστότοπου Gobankingrates.com.

Ο πρώτος που εξέφρασε δημοσίως την επιθυμία του να μην αφήσει ούτε ένα… σεντ τσακιστό στα παιδιά του ήταν ο Μπιλ Γκέιτς. Ο ιδρυτής της Microsoft, ενώ έχει μια καθαρή περιουσία της τάξεως των 131 δισ. δολαρίων, δεν σχεδιάζει να παραδώσει την τεράστια περιουσία του στα παιδιά του, Τζένιφερ, Ρόρι και Φίμπι, προσθέτοντας εμφατικά ότι «στα παιδιά μου θα δοθεί κάθε ευκαιρία να μορφωθούν, αλλά δεν θα αφεθούν να ζήσουν από μια πολύ βαριά οικονομική κληρονομιά».

Αλλά και ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, με μια προσωπική περιουσία ύψους άνω των 132 δισ. δολαρίων, ξεκαθάρισε δημοσίως ότι δεν θα μοιραστεί το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του με τις κόρες του, την τετράχρονη Μαξ και την τρίχρονη Όγκαστ. Σε μια επιστολή προς τη νεογέννητη κόρη τους το 2015, ο Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, δεσμεύτηκαν να δωρίσουν το 99% των μετοχών της εταιρείας τους, όχι στις κόρες τους, αλλά σε άλλους σκοπούς, με απώτατο στόχο να «προωθηθεί το ανθρώπινο δυναμικό και την ισότητα για όλα τα παιδιά στην επόμενη γενιά».

Ένας από τους κορυφαίους μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, ο Τεντ Τέρνερ του CNN, με καθαρή περιουσία 2,2 δισ. δολάρια, παραδέχτηκε και αυτός ότι δεν αφήνει στα πέντε παιδιά του κάποια «ουσιαστική κληρονομιά». «Τη στιγμή του θανάτου μου, σχεδόν όλη μου η περιουσία θα μεταβιβαστεί σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και σκοπούς», δήλωσε πρόσφατα ο Τέρνερ.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πάντως, ξεκίνησε από τον μεγιστάνα Γουόρεν Μπάφετ ο οποίος, προ ετών, και παρότι έχει συγκεντρώσει μια περιουσία άνω 102 δισ. δολαρίων, δήλωσε ευθαρσώς ότι μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των χρημάτων θα πάει στα τρία παιδιά του, ένα ποσό γύρω στο 1 δισ. δολάρια δηλαδή. Ο επιχειρηματίας επενδυτής έχει δεσμευτεί να δώσει το 99% του πλούτου του κατά τη διάρκεια της ζωής του.


Κάπως έτσι, ο Μπάφετ με τον Γκέιτς ίδρυσαν από κοινού το ίδρυμα Giving Pledge, υποσχόμενοι να δωρίσουν το συντριπτικό μέρος της αμύθητης περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, αμέσως μετά τον θάνατό τους.

Και ηθοποιοί και μουσικοί στο «κόλπο»

Ανάλογα θα πράξει και ο βρετανός μουσικός Sting, ο οποίος έχει καθαρή περιουσία 400 εκατ. δολαρίων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αφήσει μετρητά στα έξι παιδιά του – Τζο, Φούξια, Μίκυ, Τζέικ, Έλιοτ και Τζάκομο. Σε συνέντευξή του στην Daily Mail, ο μουσικός είπε ότι «δεν θα μείνουν πολλά χρήματα για να ξοδέψουν [τα παιδιά μου]. Έχουν την εργασιακή ηθική που τους κάνει να θέλουν να πετύχουν με βάση την αξία τους», είπε.

Αλλά και ο Έλτον Τζον και ο σύζυγός του Ντέιβιντ Φέρνις με συνολική καθαρή περιουσία 550 εκατ. δολαρίων, παραδέχτηκαν τις προάλλες πως δεν σκοπεύουν να αφήσουν πολλά από αυτά στους γιους τους, Ελάια και Ζάκαρι.

«Φυσικά και θέλω να αφήσω τα δυο αγόρια μου σε μια πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Αλλά είναι τρομερό να δίνεις στα παιδιά ένα ασημένιο κουτάλι [σ.σ: αγγλική έκφραση που σημαίνει «να τους προικίσεις με πολλά χρήματα]. Τους καταστρέφει τη ζωή», είπε ο Τζον.

Ομοίως σκέφτεται και ο κριτής του «X Factor», Σάιμον Κάουελ, ο οποίος, αν και έχει καθαρή περιουσία 600 εκατ. δολαρίων, δεν σκοπεύει να μεταβιβάσει την περιουσία του στον γιο του, Ερικ. «Θα αφήσω τα χρήματά μου σε κάποιον, όχι όμως στο παιδί μου. Ίσως σε μια φιλανθρωπική οργάνωση, πιθανώς για παιδιά και σκύλους», είπε ο Βρετανός στο περιοδικό Esquire το 2013.

Και ο Τζάκι Τσαν, ο οποίος έχει καθαρή περιουσία 400 εκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάζει να δώσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς αντί του γιου του, Τζέισι. «Αν είναι πραγματικά ικανός, τότε θα μπορεί να βγάλει τα δικά του χρήματα. Αν δεν είναι, τότε απλώς θα σπαταλήσει τα χρήματά μου», ανέφερε ο Τσαν προσθέτοντας ότι πιθανότητα τα χρήματά του θα καταλήξουν στα ταμεία του φιλανθρωπικού ιδρύματος Jackie Chan, το οποίο προσφέρει υποτροφίες σε νέους του Χονγκ Κονγκ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκας – και μέλος του Giving Pledge των Γουόρεν Μπάφετ και Μπιλ Γκέιτς. Την περιουσία του, της τάξεως των 10 δισ. δολαρίων, δεν θα την χαρούν τα τέσσερα παιδιά του αλλά διάφορες φιλανθρωπίες.

Τέλος, ο Άστον Κούτσερ και η Μίλα Κούνις, με συνολική κοινή περιουσία 275 εκατ. δολαρίων παραδέχθηκαν αμφότεροι σε συνέντευξή τους πως δεν είναι μέσα στα πλάνα τους να αφήσουν χρηματική κληρονομιά στα δύο μικρά παιδιά τους, τον Ουάιατ και τον Ντμίτρι.

«Δεν θα φτιάξω καταπίστευμα [fund] για αυτούς γιατί τα παιδιά μου ζουν ήδη μια πραγματικά προνομιακή ζωή και δεν το ξέρουν καν», αποκάλυψε ο Κούτσερ στο Business Insider. «Θα καταλήξουμε να δώσουμε τα χρήματά μας σε φιλανθρωπίες και σε διάφορα άλλα πράγματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.