Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τουρκία: Ο Ερντογάν (ξανα)μίλησε και η λίρα κατακρημνίστηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά

Η «προτροπή» του Ερντογάν στην Κεντρική Τράπεζα να διπλασιάσει την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων οδήγησε τη λίρα σε νέα πτώση μετά το κλείσ...





Η «προτροπή» του Ερντογάν στην Κεντρική Τράπεζα να διπλασιάσει την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων οδήγησε τη λίρα σε νέα πτώση μετά το κλείσιμο των τουρκικών αγορών



Κάθε φορά που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται στην ιδιότυπη οικονομική θεωρία του σύμφωνα με την οποία τα χαμηλότερα επιτόκια οδηγούν σε τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, η λίρα σημειώνει ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.

Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί εδώ και καιρό από την “παλιά” πολιτική σύμφωνα με την οποία βασίζονται στο υψηλό κόστος δανεισμού και σε ένα ισχυρό νόμισμα προκειμένου να επιβραδύνει τον πληθωρισμό, και αντ’ αυτού έχει επιλέξει το σύστημα που δίνει προτεραιότητα σε μεγάλες επενδύσεις, εξαγωγές και ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας, δήλωσε ο Ερντογάν τη Δευτέρα.

Όπως είπε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα «Η επιλογή μας ήταν είτε να εγκαταλείψουμε τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είτε να αναλάβουμε την ιστορική πρόκληση και να ανταποκριθούμε στις δικές μας προτεραιότητες».


Ενώ οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες επιλέγουν τη σύσφιξη της πολιτικής τους, καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη πυροδοτεί άνοδο των τιμών, η απόφαση της Τουρκίας να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές και έχει απογοητεύσει τους επενδυτές που υποστηρίζουν ότι η νομισματική της χώρας γίνεται όλο και πιο ασταθής και απρόβλεπτη.

Ο πρόεδρος υποστηρίζει με εμμονή την ανορθόδοξη (οικονομικά) άποψη ότι το υψηλό κόστος δανεισμού προκαλεί τον πληθωρισμό αντί να τον περιορίζει, και έχει απαιτήσει μέχρι στιγμής μια δραστική μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, ακόμη και ενώ ο πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά στο 20%.


Η «προτροπή» του Ερντογάν στην Κεντρική Τράπεζα να διπλασιάσει την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων οδήγησε τη λίρα σε νέα πτώση μετά το κλείσιμο των τουρκικών αγορών. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως και 2,1% στα 11,4767 ανά δολάριο και διαπραγματεύτηκε 0,9% χαμηλότερα στα 11,3804 στις 7:56 μ.μ. στην Κωνσταντινούπολη.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.