Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αποκαλυπτήρια της προτομής του στρατηγού Θεοδωράκη στο Μεσολόγγι... Ηταν ο απελευθερωτής της Κορυτσάς!

Συμπληρώθηκαν σήμερα 22 Νοεμβρίου, 81 χρόνια από την απελευθέρωσης της Κορυτσάς. Φέτος η επέτειος συνδέθηκε με τα αποκαλυπτήρια της...







Συμπληρώθηκαν σήμερα 22 Νοεμβρίου, 81 χρόνια από την απελευθέρωσης της Κορυτσάς. Φέτος η επέτειος συνδέθηκε με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρωταγωνιστή και απελευθερωτού της Κορυτσάς στρατηγού Δημήτριου Θεοδωράκη, στην ομώνυμη πλατεία Μεσολογγίου, ιδιαίτερη πατρίδα του ήρωα.

Η προσφορά του στην πατρίδα εκτιμήθηκε από τον Δήμο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης προτομής του, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νίκος Γεωργίου. Την κατασκευή του μνημείου ανέλαβαν ο Αθανάσιος και η Μαρίνα Μαρτίνου, μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες, αναγνωρίζοντας έτσι την ιδιαίτερη αξία της στρατιωτικής προσωπικότητας και της σπουδαίας προσφοράς του στρατηγού Θεοδωράκη.



Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμά. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του δημάρχου Κώστα Λύρου, ο οποίος ανέφερε ότι η Ιερή Πόλη, επέλεξε να «φιλοξενήσει» μια ηρωική μορφή των Βαλκανικών Πολέμων, του Μικρασιατικού μετώπου, αλλά και των επικών στιγμών του 1940, τον στρατηγό Δημήτριο Θεοδωράκη, τον απελευθερωτή και πρώτο ρρούραρχο της Κορυτσάς. Ο κ. Λύρος ευχαρίστησε ιδιαίτερα την οικογένεια Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, που με ευαισθησία και σεβασμό τόσο στο πρόσωπο του ήρωα όσο και στην πόλη, ανέλαβε την κατασκευή του μνημείου.

  

Ο κ.Μαρτίνος, συγκινημένος ευχαρίστησε τον Κώστα Λύρο για τη θερμή φιλοξενία και είπε πως τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του είναι φίλοι της Ι.Π. Μεσολογγίου «Εξάλλου είναι πολλοί συμπατριώτες της γυναίκας μου Μαρίνας, Αμπλιανίτες στο Μεσολόγγι, συνεπώς θεωρώ την πόλη αυτή, τόπο καταγωγής της συζύγου μου και του Ήρωα» σημείωσε. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λίβανος, ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, και ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης.



Στην εκδήλωση παρέστη ο συνταγματάρχης Ιωάννης Τσαούσης, Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Μεσολογγίου, ως εκπρόσωπος του α ρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Επίσης, ο αστυνομικός διευθυντής Αιτωλίας Νίκος Νικολάου, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι συλλόγων, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου. Ο Αναστάσιος Θεοδωρόπουλος, αντιστράτηγος ε.α., πρώην αναπληρωτής καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας της Σχολής Ευελπίδων, αναφέρθηκε στην στρατιωτική μεγαλοφυΐα του ήρωα, την αγάπη και πίστη προς την πατρίδα και την αφοσίωση στο εθνικό καθήκον, που θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.



Ο ανηψιός του στρατηγού, Κωνσταντίνος Θεοδωράκης μίλησε για την στρατιωτική πορεία και την πολύχρονη πολεμική του δράση, τονίζοντας ιδιαίτερα τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην απελευθέρωση της Κορυτσάς κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-41. Ανέγνωσε απόσπασμα από το χειρόγραφο βιογραφικό του ήρωα: «Το εσπέρας της Παρασκευής 22ας Νοεμβρίου, τεθείς επικεφαλής συγκροτηθέντος αποσπάσματος καταδιώξεως εξ ενός Τάγματος, συν ενός Λόχου και 25 εφίππων, εκινήθην προς καταδίωξιν των υποχωρούντων ιταλικών τμημάτων και εν συνεχεία κατέλαβον την Κορυτσάν (παρά την δοθείσαν διαταγήν της προϊσταμένης αρχής, περί αμυντικής εγκαταστάσεως του Συντάγματος επί του συγκροτήματος Μοράβα, Αρχηγού Πεζικού)». Η σημαντική αυτή επιτυχία ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη εναντίον τωνσΣυμμάχων εναντίον των δυνάμεων του Άξονα, καθόρισε την πορεία του Ελληνοιταλικού Πολέμου και επηρέασε σημαντικά τις εξελίξεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανέγνωσε επίσης την ιστορική προκήρυξη της απελευθέρωσης της ελληνικής πόλης της Βορείου Ηπείρου, που υπέγραψε ο τότε αντισυνταγματάρχης. Η προκήρυξη αυτή μαζί με το πρακτικό παράδοσης της πόλης από τους εκπροσώπους της στον Ελληνικό Στρατό, εστάλησαν άμεσα στο Υπουργείο Άμυνας στην Αθήνα. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού τα έστειλε στο Ιστορικό και Εθνικό Μουσείο για φύλαξη ως σημαντικά εθνικά κειμήλια.



Τα αποκαλυπτήρια της προτομής συνοδεύτηκε από κανονιοβολισμούς και κατάθεση στεφάνων. Ομάδα παιδιών, απόγονοι τέταρτης γενιάς του στρατηγού, απήγγειλε το ποίημα για τη γαλανόλευκη σημαία. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ήρωα και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου. Ο δήμαρχος απένειμε τιμητική διάκριση στον κ.Μαρτίνο και αναμνηστική πλακέτα στον κ. Κ. Θεοδωράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.