Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πολεμικό Ναυτικό: Τρέχουν οι διαδικασίες για την προμήθεια 6 ναρκοθηρευτικών

Το Πολεμικό Ναυτικό επιταχύνει τις διαδικασίες για την προμήθεια 6 ναρκοθηρευτικών πλοίων από την Ολλανδία Του Χρήστου Μαζανίτη Στις 29 Οκτ...







Το Πολεμικό Ναυτικό επιταχύνει τις διαδικασίες για την προμήθεια 6 ναρκοθηρευτικών πλοίων από την Ολλανδία

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στις 29 Οκτωβρίου ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), αντιναύαρχος (εα) Αριστείδης Αλεξόπουλος, κι ο Ολλανδός ομόλογός του, αντιναύαρχος Arie Jan de Waard, στο περιθωριο της τακτικής συνεδρίασης των διευθυντών εξοπλισμών του ΝΑΤΟ (CNAD) στις Βρυξέλλες, υπέγραψαν «Δήλωση Προθέσεων» (Letter of Intent) για πιθανή απόκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό 2 φρεγατών τύπου Μ και 6 ναρκοθηρευτικών τύπου Alkmaar.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχει μείνει με σταυρωμένα χέρια όλο αυτό το διάστημα αλλά έχει επιταχύνει τις διαδικασίες, ειδικά σε ότι αφορά το θέμα των ναρκοθηρευτικών.

Μετά το ατύχημα με το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» στον Σαρωνικό, πέρυσι τον Οκτώβριο και την ολοκληρωτική καταστροφή των συστημάτων ναρκοθηρίας καθώς και βοηθητικών συστημάτων, το Πολεμικό Ναυτικό δεν έμεινε μόνο με ένα πλοίο λιγότερο. Αναδύθηκε από το βυθό της απόκρυψης το μείζον πρόβλημα του γηρασμένου στόλου, που χρήζει άμεσης αντικατάστασης.



Η περίπτωση των 6 Ολλανδικών ναρκοθηρευτικών, κλάσης Alkmaar, φαίνεται ότι θα μπορέσει να δώσει την πολυπόθητη ανάσα και τον αέρα ανανέωσης που χρειάζεται, χωρίς να χρειαστεί να μπει το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή κτήσης της κάθε μονάδας κυμαίνεται στα 3 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι με λιγότερο από 20 εκατ. το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορέσει να ενισχύσει σημαντικά και το κυριότερο άμεσα τις αποτρεπτικές του ικανότητες.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης επισημαίνουν στο enikos.gr ότι το πιθανότερο είναι πώς στην υπηρεσία θα ενταχθούν τα 5 πλοία ενώ το 6ο θα χρησιμοποιηθεί ως δότης ανταλλακτικών.

Δεν πρόκειται για νεότευκτα πλοία αλλά για παλιά σκαριά, της δεκαετίας του ’80, που όμως έχουν συντηρηθεί πολύ καλά. Το παλαιότερο από τα 6 έχει καθελκυστεί το 1983 και το νεότερο το 1989.

Έχουν εκτόπισμα 600 τόνων, έμφορτο, μήκος 51 μέτρα, αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων, εμβέλεια 3.000 ναυτικά μίλια και χρειάζονται μέγιστο πλήρωμα 55 ατόμων.

Με την απόκτηση των ναρκοθηρευτικών το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορέσει να ενισχύσει την αποτρεπτική του ικανότητα έναντι της Τουρκίας, η οποία φημολογείται ότι διαθέτει μεγάλο αριθμό θαλασσίων ναρκών, με τις οποίες μπορεί εν καιρώ κρίσης να προχωρήσει σε αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών.

Τα τελευταία νέα αναφέρουν ότι η υπόθεση των 6 πλοίων θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένη και μάλιστα είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να έρχονται σταδιακά από το 2022 στην Ελλάδα, με την ολοκλήρωση της απόκτησής τους να προβλέπεται για το τέλος του 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.