Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον πουλά 280 πυραύλους αέρος-αέρος στη Σαουδική Αραβία

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει στη Σαουδική Αραβία 280 πυραύλους αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς, παρά τη δέσμευση του Τζο Μ...







Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει στη Σαουδική Αραβία 280 πυραύλους αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς, παρά τη δέσμευση του Τζο Μπάιντεν να δώσει προτεραιότητα στη διπλωματία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Υεμένη, όπου το Ριάντ έχει επέμβει στρατιωτικά.

Το σουνιτικό βασίλειο, που στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, είχε ζητήσει την απόκτηση 280 πυραύλων AIM-120C εκτιμώμενης αξίας 650 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κυβέρνηση ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι αποφάσισε να αποδεχθεί το αίτημα, πρόσθεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία έχουν ψυχρανθεί μετά την άφιξη του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο οποίος είχε δεσμευτεί πριν από την εκλογή του να καταστήσει υπόλογους τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας για την αποτρόπαια δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ωστόσο, ο αμερικανικός στρατός εξακολουθεί να είναι ανεπτυγμένος σε πολλές βάσεις στο βασίλειο, το οποίο παραμένει βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ δικαιολόγησε αυτή την πώληση, η οποία φαίνεται αντίθετη με τη δέσμευση του Μπάιντεν να τερματίσει την υποστήριξή του στον υπό την ηγεσία του Ριάντ στρατιωτικό συνασπισμό που εμπλέκεται στρατιωτικά στην Υεμένη, τονίζοντας ότι αυτοί οι πύραυλοι θα προστατεύουν τις ζωές Αμερικανών.

«Έχουμε παρατηρήσει μια αύξηση των διασυνοριακών επιθέσεων κατά της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο χρόνο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι σαουδαραβικοί πύραυλοι AIM-120C έπαιξαν βασικό ρόλο στην αναχαίτιση πολλαπλών επιθέσεων με drone που έθεσαν σε κίνδυνο τις δυνάμεις των ΗΠΑ και απείλησαν περισσότερους από 70.000 Αμερικανούς πολίτες στο βασίλειο», πρόσθεσε.

Αυτός ο τύπος πυραύλων «δεν χρησιμοποιείται εναντίον χερσαίων στόχων», συμπλήρωσε, ενώ το Ριάντ κατηγορείται ότι βομβαρδίζει αδιάκριτα αμάχους. Αυτή η πώληση «θα επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία να αναπληρώσει τα αποθέματά της και (στις ΗΠΑ) να σεβαστούν τη δέσμευση του προέδρου να υποστηρίξει την άμυνα της σαουδαραβικής επικράτειας».

Η απόφαση κατά τον εκπρόσωπο «συνάδει επίσης πλήρως με τη δέσμευση της κυβέρνησης να ενισχύσει τη διπλωματία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Υεμένη, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Σαουδική Αραβία έχει τα μέσα για να αμυνθεί σε αεροπορικές επιθέσεις των Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.