Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Καλάβρυτα 1943: Τι λέει ο σκηνοθέτης της ταινίας για τον «καλό ναζί» που σώζει γυναικόπαιδα

  Για την σκηνή που έχει προκαλέσει σάλο στην ταινία «Καλάβρυτα 1943» και παρουσιάζει τον «καλό Αυστριακό ναζί» να σώζει γυναικόπαιδα από το...

 



Για την σκηνή που έχει προκαλέσει σάλο στην ταινία «Καλάβρυτα 1943» και παρουσιάζει τον «καλό Αυστριακό ναζί» να σώζει γυναικόπαιδα από το σχολείο του χωριού την ώρα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, μίλησε ο σκηνοθέτης της ταινίας, Νικόλας Δημητρόπουλος.

Όπως ο ίδιος είπε στον ΑΝΤ1, «εμείς έχουμε πει ότι είναι μυθοπλασία η ταινία και σκοπός ήταν να δείξει τα φρικαλέα πράγματα που έχουν κάνει οι Ναζί στα Καλάβρυτα και στην Ελλάδα και το ποσό κακό έχει κάνει ο φασισμός γενικότερα».

Τοπικοί φορείς και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος, έχουν καταγγείλει τους υπευθύνους της ταινίας, για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Μάλιστα, η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος προανήγγειλε μηνύσεις εις βάρος των υπευθύνων της ταινίας «Καλάβρυτα 1943», στην οποία μάλιστα συμπαραγωγός είναι η ΕΡΤ και πρωταγωνιστής ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός Μαξ φον Σίντοφ.

Παράλληλα, ο πρώην Δήμαρχος Καλαβρύτων, Τάκης Νικολάου, εκ των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, που ήταν μέσα στο σχολείο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, προσπαθεί να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια. Όπως λέει, «εγώ τότε ήμουν 22 μηνών, αλλά η μητέρα μου που είχε άλλα πέντε παιδιά αναγκάστηκε όταν ΄σπάσαν το τζάμι οι γυναίκες, μέσα σε αυτά και εγώ, μας βγάλαν από το παράθυρο. Εμένα με βρήκε μια θεία μου και δυο βδομάδες μετά με ΄φερε στη μάνα μου. Έξω υπήρχαν φρουροί με όπλα. Είναι δυνατόν να ανοίγανε μια πόρτα και να τους αφήσουνε να φύγουν;».

Οι δημιουργοί της ταινίας πάντως εξέφρασαν την λύπη τους για το γεγονός ότι το έργο τους έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις, πριν ακόμα προβληθεί, καθώς όπως υποστηρίζουν προσπαθεί να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των Ναζί: Την «Σφαγή των Καλαβρύτων», τον Δεκέμβριο του 1943.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.