Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Sim Swapping: Η απάτη μέσω κινητού – Πώς αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς «ανταλλάσσοντας» κάρτες

  Επιστρατεύουν κάθε μέσο που διαθέτουν και θα μπορούσαν να διαθέσουν ώστε να φτάσουν στον σκοπό τους που δεν είναι άλλος από το να αποσπάσ...

 





Επιστρατεύουν κάθε μέσο που διαθέτουν και θα μπορούσαν να διαθέσουν ώστε να φτάσουν στον σκοπό τους που δεν είναι άλλος από το να αποσπάσουν χρήματα. Ειδικά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πως βρίσκουν όλο και πιο ευφάνταστους τρόπους, τρόπους που δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε πως υπάρχουν. «Κλέβουν» ακόμη και την ταυτότητα των θυμάτων και ξαφρίζουν τραπεζικούς λογαριασμούς. Η πιο πρόσφατη μόδα των απατεώνων, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2019 από τότε συνεχώς αυξάνει τα κρούσματά της, ονομάζεται «sim swapping».

Τι είναι το sim swapping και πώς δρουν οι απατεώνες

Ο δράστης έχοντας για αρχή αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του χρήστη με «ηλεκτρονικό ψάρεμα» – phishing, ή χρήση κακόβουλων εφαρμογών-προγραμμάτων κ.λπ., εκδίδει μια νέα κάρτα sim όμοια με αυτή που έχει ο νόμιμος κάτοχος.

Μέσω αυτής της νέας κάρτας sim έχει στην ουσία στα χέρια του το κινητό του ατόμου που έχει αποφασίσει να κλέψει. Αυτό σημαίνει πως μπορεί ανενόχλητος να εισέλθει στον τραπεζικό λογαριασμό, καθώς κατέχει το μέσο για να κάνει την ταυτοποίηση των στοιχείων και μέσω του web banking να κλέψει τα χρήματα που υπάρχουν.

Παράλληλα, λαμβάνει κλήσεις και μηνύματα που προορίζονται για τους χρήστες-θύματα αλλά και υποκλέπτει τους κωδικούς μιας χρήσης (OTP) ή ακόμη και τα μηνύματα επαλήθευσης ασφάλειας.

Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να προστατευτούμε; Πώς θα καταλάβουμε πως έχουμε πέσει θύματα της απάτης «sim swapping» και πώς ακόμη θα μπορέσουμε να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω; Στις ερωτήσεις του Newsbeast απαντά η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute), κλινική εγκληματολόγος-Τrauma Coach και υποψήφια διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας, Κέλλυ Ιωάννου.

«Οι κυβερνοαπατεώνες βρίσκουν τρόπο να υποδυθούν ότι είμαστε εμείς»

«Το sim swapping είναι ένα φαινόμενο, μια μορφή απάτης που έχει ξεκινήσει από το 2019 και όσο περνούν τα χρόνια την βλέπουμε πιο έντονα. Ειδικά εν μέσω πανδημίας τα θύματα αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο. Επί της ουσίας οι κυβερνοαπατεώνες βρίσκουν έναν τρόπο να υποδυθούν ότι είμαστε εμείς στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Παίρνουν τηλέφωνο υποδυόμενοι πως είναι οι χρήστες λένε για παράδειγμα ”μου έκλεψαν το κινητό” και ζητούν έκδοση νέας κάρτας sim με τα ίδια στοιχεία. Αυτό άλλωστε μέχρι πρότινος γινόταν τηλεφωνικά με μία απλή ταυτοποίηση στοιχείων δίνοντας δηλαδή τον αριθμό ταυτότητας ή το ΑΦΜ» υπογραμμίζει η Κέλλυ Ιωάννου.

«Αφού πλέον υπάρχει η νέα sim στον ίδιο αριθμό οι κυβερνοαπατεώνες μπαίνουν στα τραπεζικά συστήματα, αποκτούν πρόσβαση στο e-baking και το μόνο τους έμενε είναι μόνο ο κωδικός μίας χρήσης. Αφού λοιπόν αποκτούν πρόσβαση και σε αυτό τον λογαριασμό πλέον έχουν όλα τα χαρτιά τους ”ανοιχτά” για να πάρουν τα χρήματα και να τα μεταφέρουν στους λογαριασμούς τους» σημειώνει η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute).

«Το φαινόμενο συνεχώς εξελίσσεται, η απάτη μπορεί να γίνει ακόμη και μέσω Viber ή WhatsApp»

Σύμφωνα με την Κέλλυ Ιωάννου το φαινόμενο… εξελίσσεται.

«Μπορεί δηλαδή να γίνει ακόμη και μέσω Viber ή μέσω WhatsApp. Μέσω ενός μηνύματος που έρχεται σου λένε πως ”πρέπει να συνδέσεις τον αριθμό σου ή ότι ο αριθμός σου έχει αποσυνδεθεί”. Από εκεί μπορούν να προσπαθήσουν να σε παγιδέψουν ώστε να σου υποκλέψουν στοιχεία και να πάρουν πρόσβαση στον λογαριασμό σου, καθώς πλέον μπορείς να χρησιμοποιείς το Viber ή το WhatApp από πολλαπλές συσκευές» εξηγεί.
«Πρέπει να ανησυχούμε όταν χάνεται το σήμα μας από τη μια στιγμή στην άλλη»Η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute), Κέλλυ Ιωάννου

Σύμφωνα με την κλινική εγκληματολόγο Κέλλυ Ιωάννου αυτό το οποίο πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στο εάν το σήμα του κινητού χάνεται σε ανύποπτα χρονικά διαστήματα. «Εάν για παράδειγμα είμαστε σε μια περιοχή που είχαμε σήμα υπό άλλες συνθήκες και αυτό χαθεί από τη μία στιγμή στην άλλη είναι μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά» λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.