Tελευταια Νεα

Δευτέρα, Οκτωβρίου 04, 2021

Καθοριστική εβδομάδα για τη βόρεια Ελλάδα - Πόσο πιθανό είναι να «κοκκινίσει» κι άλλο η χώραΣε κλίμα αβεβαιότητας ξεκινά ακόμη μία εβδομάδα με την πανδημία να έχει εδραιωθεί για τα καλά στη βόρεια Ελλάδα, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού φαίνεται να παγιώνονται σε απογοητευτικά ποσοστά κάτω του 50%, ενώ την ίδια στιγμή τα πανεπιστήμια να ανοίγουν για να υποδεχτούν χιλιάδες φοιτητές.

Πολλοί θάνατοι

Την Κυριακή τα κρούσματα ήταν εμφανώς μειωμένα, όμως οι 31 νεκροί του τελευταίου 24ώρου καταδεικνύουν ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οπως είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, «έχουμε λιγότερους θανάτους από το δεύτερο και τρίτο κύμα, αλλά έχουμε περισσότερους θανάτους από Γαλλία και Ιταλία που δείχνει τάση επιδείνωσης τις επόμενες εβδομάδες». 

Το άνοιγμα των πανεπιστημίων δεν φαίνεται να ανησυχεί τόσο τους ειδικούς καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο οι φοιτητές όσο και το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό είναι σε υψηλό ποσοστό εμβολιασμένοι γεγονός που κάνει λιγότερο περίπλοκη την εξίσωση που αποκρυπτογραφεί τις διαθέσεις της πανδημίας.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τη βόρεια Ελλάδα, όπου οι ειδικοί καταγράφουν μέρα με τη μέρα τα επιδημιολογικά δεδομένα ελπίζοντας σε κάμψη της πανδημικής έξαρσης. Ομως ενώ τα επιβληθέντα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη απαγορεύουν την κυκλοφορία από τη μία τα ξημερώματα μέχρι τις 6 το πρωί και τη μουσική σε κάθε είδους χώρο αναψυχής και εστίασης, παρατηρείται πλέον το φαινόμενο των εκδρομέων που μεταβαίνουν σε κοντινές πόλεις για νυχτερινή διασκέδαση.

  

Η πιθανότητα διασποράς κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνεται την ώρα που η Θεσσαλονίκη με 190 κρούσματα την Κυριακή πλησιάζει την Αθήνα που εμφάνισε 224 και η τάση δεν δείχνει διάθεση σταθεροποίησης.

Από τη Δευτέρα ανοίγουν σταδιακά τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Ωστόσο ορισμένα ιδρύματα, όπως το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το ΠΑΜΑΚ, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανακοίνωσαν την έναρξη των μαθημάτων από τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου, για την «καλύτερη προετοιμασία τους στην εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου».
Τη Δευτέρα

Από την άλλη, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα ξεκινήσουν τα μαθήματα από τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου.

Διαφοροποιήσεις ενδέχεται να υπάρχουν στις επιμέρους σχολές και στα τμήματα των Πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα στο ΕΚΠΑ, όπου στο Τμήμα Φιλολογίας ξεκινούν τα μαθήματα στις 4 Οκτωβρίου, ενώ το Τμήμα Ψυχολογίας στις 11 Οκτωβρίου, όπως και στη Νομική Σχολή.

Στην τελευταία υπουργική απόφαση προβλέπεται, ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, όταν προσέρχονται στα Πανεπιστήμια, οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:
να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για Covid-19, τον οποίο έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών ή
να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή
να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορονοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.
Πόλεις στο κόκκινο

Σημειώνεται ότι τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όσον αφορά την πανδημία. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η Θεσσαλονίκη έχει τεθεί από το πρωί της Παρασκευής σε καθεστώς μίνι lockdown. Μαζί της στο «κόκκινο» μπήκαν η Λάρισα, η Χαλκιδική και το Κιλκίς, ενώ παραμένουν σε αυτό Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα.

Σε αναμονή των αποτελεσμάτων των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκονται οι επιστήμονες, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

«Θα δούμε αν θα αποδώσουν τα μέτρα», είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. 


Ο ίδιος τόνισε ότι στην Ελλάδα, έχουμε λιγότερους θανάτους από το δεύτερο και τρίτο κύμα, αλλά «έχουμε περισσότερους θανάτους από Γαλλία και Ιταλία που δείχνει τάση επιδείνωσης τις επόμενες εβδομάδες. Στα 5 εκατ εμβολιασμούς έχουμε ελάχιστες παρενέργειες αλλά πολλούς νεκρούς», σημείωσε, μιλώντας στο Open.

«Εμένα με ανησυχεί η παγκόσμια κατάσταση. Η Αφρική είναι εμβολιασμένη στο 30%. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα ανισοκατανομής». Σε ερώτηση πως θα είναι ο φετινός χειμώνας τόνισε: «Αυτό είναι το στοίχημα. (…) Δεν θέλουμε να έχουμε πάλι περιορισμούς, lockdown. Ελπίζουμε να το πετυχουμε».


« Προηγουμενη
Επομενη »