Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας για την έκθεση της Κομισιόν

Με μία οργισμένη ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απαντά στην έκθεση-καταπέλτη της Κομισιόν, που καλεί τη χώρα να αποφύγει α...







Με μία οργισμένη ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απαντά στην έκθεση-καταπέλτη της Κομισιόν, που καλεί τη χώρα να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντά τονίζοντας πως “δεν αποδεχόμαστε αβάσιμους ισχυρισμούς και άδικη κριτική” ενώ σημειώνει πως “σε μια εποχή που προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική πολιτική ατζέντα και να αναβιώσουμε τον διάλογο υψηλού επιπέδου με την ΕΕ, δυστυχώς, δημοσιεύτηκε μια έκθεση για την Τουρκία, στην οποία αγνοήθηκαν οι ευθύνες έναντι της υποψήφιας χώρας Τουρκίας”.

Σημειώνει επίσης πως “απορρίπτουμε τους άδικους και δυσανάλογους προσδιορισμούς τους σχετικά με τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Αυτή η προσέγγιση, η οποία αγνοεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία και τις απειλές τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK/PYD/YPG, το FETO και το DAESH, δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό εκτός από το να κάνει τις ριζοσπαστικές ομάδες στην Ευρώπη ευτυχισμένες ενάντια στην ΕΕ και την Τουρκία”.

Και συνεχίζει: “Παρά τις εκκλήσεις μας για ενημέρωση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου σε όλες τις διαστάσεις της, είναι απαράδεκτο να θέλει η ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει μόνο τη διάσταση της μετανάστευσης της Συμφωνίας στην Έκθεση και δεν αναφέρει τις δικές της υποχρεώσεις, ενώ επαινεί αυτό που έχει κάνει η Τουρκία, να διατηρεί μια καθημερινή σχέση δώρων και συναλλαγών μαζί μας μόνο σε τομείς που εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα.

Είναι ένα νέο παράδειγμα των ανακολουθιών της ΕΕ να δηλώσει ότι η συμμόρφωσή μας με τις πολιτικές της ΕΕ έχει μειωθεί και έχουν προκύψει συγκρούσεις συμφερόντων σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς, ενώ εμποδίζει τους υφιστάμενους υψηλού επιπέδου μηχανισμούς διαλόγου και συνεργασίας με την υποψήφια χώρα Τουρκία”.

Η Άγκυρα κατηγορεί την ΕΕ για μεροληψία υπέρ της Ελλάδας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: “Απορρίπτουμε επίσης τις ασυνεπείς και μεροληπτικές ελληνικές θέσεις στην έκθεση, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, για θέματα που σχετίζονται με θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου που δεν εμπίπτουν κυρίως στην αρμοδιότητα της ΕΕ. Αν και έχουμε διαδραματίσει τον ρόλο μας στη μείωση των εντάσεων και στην έναρξη διαλόγου και συνεργασίας, λυπούμαστε που η ΕΕ δεν αποδίδει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Αυτή η μεροληπτική και άδικη στάση της ΕΕ δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος και προκαλεί επίσης τη συνέχιση των εντάσεων” σημειώνεται μεταξύ άλλων.



Καταπέλτης η Κομισιόν: Να αποφύγει η Τουρκία απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας

Σημειώνεται πως η Κομισιόν παρουσίασε την ετήσια έκθεση για τις προς ένταξη χώρες και την πρόοδο την οποία έχουν σημειώσει, ενώ όσον αφορά στην Τουρκία σημειώνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

Χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει: Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ανανέωσης μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των κρατών-μελών της.

Αναμένει, επίσης, από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ, ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας. Οι σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος δεν αντιμετωπίστηκαν αξιόπιστα από την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να αντιστρέψει αυτήν την αρνητική τάση ως θέμα προτεραιότητας με την αντιμετώπιση της αποδυνάμωσης των αποτελεσματικών ελέγχων και ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.