Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Ήταν ένα καράβι... Ένα αρματαγωγό...» Νέα ναυτική εγκατάσταση στον Αλμυρό για τους Πεζοναύτες που θα φέυγουν για Μικρασία!

Η μεταφορά των αρματαγωγών στην περιοχή, εξυπηρετεί την ταχύτερη αντίδραση στην μεταφορά διά θαλάσσης της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών Στην από...







Η μεταφορά των αρματαγωγών στην περιοχή, εξυπηρετεί την ταχύτερη αντίδραση στην μεταφορά διά θαλάσσης της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών

Στην απόφαση δημιουργίας υποδομής ναυτικού σταθμού στην περιοχή του Αλμυρού στον Παγασητικό Κόλπο, για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, έχει καταλήξει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, σύμφωνα με άρθρο του Σάββα Βλάσση στο doureios.com. Η εξέλιξη σχετίζεται με τo εκπεφρασμένο ενδιαφέρον του ΓΕΕΘΑ για προωθημένη παρουσία πλοίων της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων του Αρχηγείου Στόλου στην περιοχή του Βόλου, προκειμένου να υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις συνεργασίας με την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών που εδρεύει στην πόλη του Βόλου.

Αρχικώς η ιδέα ήταν να αξιοποιηθεί ο λιμένας του Βόλου, και συγκεκριμένα ο υπό ανακατασκευή τρίτος προβλήτας. Εκεί επρόκειτο να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για την φιλοξενία μόνιμου κλιμακίου του Πολεμικού Ναυτικού ενώ μόνιμη θα ήταν η παρουσία τριών εκ των πέντε διαθεσίμων αρματαγωγών. Ωστόσο, η σκέψη ερχόταν σε αντίθεση με την κυβερνητική πρόθεση πωλήσεως του λιμένα από το ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Απρίλιο και την περαιτέρω ανάπτυξή του. Στην φάση αυτή εμφανίσθηκαν τοπικοί παράγοντες και βουλευτές που παρουσίασαν στοιχειοθετημένη εναλλακτική πρόταση για δημιουργία του έργου σε περιοχή του θαλασσίου μετώπου του Αλμυρού στον Παγασητικό Κόλπο, η οποία μπορούσε να παραχωρηθεί.







Το αποτέλεσμα ήταν να καταρτιστούν δύο μελέτες, για τις δύο υποψήφιες τοποθεσίες. Η περίπτωση του Βόλου είχε τα πλεονεκτήματα του μικρότερου κόστους και της εγγύτητος του στρατοπέδου των πεζοναυτών, που επέτρεπε μετάβαση στα αρματαγωγά σε πολύ μικρό χρόνο. Η περίπτωση του Αλμυρού επέτρεπε εξαρχής σχεδίαση του όλου έργου χωρίς περιορισμούς ενώ προσέφερε μεγαλύτερη ασφάλεια.

Στην περίπτωση του Αλμυρού, ο Δήμος έχει δεσμευθεί ότι θα παραχωρήσει μία έκταση 85-90 στρεμμάτων, στην οποία θα δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές, από προβλήτες και κτίρια υπηρεσιών, μέχρι εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών για το προσωπικό. Στην νέα ναυτική εγκατάσταση θα μετασταθμεύσουν και τα 5 αρματαγωγά κλάσεως ΣΑΜΟΣ που διαθέτει η Διοίκηση Αμφιβίων Δυνάμεων ενώ τα αερόστρωμνα ZUBR θα παραμείνουν στην Αμφιάλη.

Η μεταφορά των αρματαγωγών στην περιοχή, εξυπηρετεί την ταχύτερη αντίδραση στην μεταφορά διά θαλάσσης της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Η παραμονή της ταξιαρχίας στον Βόλο, επικράτησε λόγω των ευκολιών που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, ως προς τους χώρους εκπαιδεύσεως ιδίως, που όχι μόνο είναι ικανοποιητικοί αλλά και ελκυστικοί για συμμαχικές δυνάμεις που αναπτύσσονται τακτικά στην περιοχή. Σε περίπτωση μεταφοράς των πεζοναυτών στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος όπως σχεδιαζόταν προ ετών, θα αντιμετωπιζόταν σοβαρότατο πρόβλημα στην εκπαίδευση, εξαιτίας περιορισμών της νήσου και των συνεχών αναγκών μετακινήσεων με πλωτά μέσα. Πλέον τούτων, στην Μαγνησία και ειδικότερα στην περιοχή Αλμυρού, υφίστανται εγγύτατα άλλες σοβαρές υποδομές, όπως η 111 Πτέρυγα Μάχης, που επιτρέπουν υλοποίηση αεροκινήτων επιχειρήσεων ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, ως επίλεκτος Σχηματισμός, μπορεί να αναπτύσσεται και προς τα βόρεια σύνορα, εφόσον το απαιτήσουν οι περιστάσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.