Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Έτσι ξημέρωσε η 28η Οκτωβρίου 1940... Ώρα 3:00 το πρωί στο σπίτι του Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά επιδίδεται το ιστορικό τελεσίγραφο

Στις 03:00 επιδίδεται, από τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα Γκράτσι, στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, τελεσίγραφο, με το οποίο η ιτα...



Στις 03:00 επιδίδεται, από τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα Γκράτσι, στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, τελεσίγραφο, με το οποίο η ιταλιή Κυβέρνηση ζητούσε «το δικαίωμα να καταλάβη δια των Ενόπλων αυτής Δυνάμεων, κατά την διάρκειαν της σημερινής προς την Αγγλίαν ρήξεως, ωρισμένα στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους». Απέναντι σ' αυτή την ιταλική φασιστική απαίτηση, που ουσιαστικά σήμαινε την υποταγή της χώρας στην Ιταλία, η Ελλάδα απαντά το ιστορικό «ΟΧΙ».








Στις 04:00 ο Διοικητής της VII Μεραρχίας Υποστράτηγος Κατσιμήτρος Χαράλαμπος πληροφορείται τηλεφωνικώς από το ΓΕΣ, την παρακάτω ανακοίνωση : «Ο Ιταλός Πρεσβευτής την 03:00 διά διακοινώσεώς του προς την Ελληνική Κυβέρνησιν, εζήτησε να εισέλθωσι, σήμερον την 6ην πρωΙνήν τά ιταλικά στρατεύματα εις το ημέτερων έδαφος και ότι εν περιπτώσει αρνήσεως θα εισέλθωσι δια της βίας. Η Κυβέρνησις απέρριψε την αίτησιν ταύτην του Ιταλού Πρέσβεως και διατάσσει αντίστασιν μέχρις εσχάτων.»





Στις 5:30, δηλαδή μισή ώρα πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου που επιδόθηκε, αρχίζει η ιταλική εισβολή (XXV Σώμα Στρατού Τσαμουριάς) στην Ήπειρο με 7 φάλαγγες. Στην περιοχή της Πίνδου, η ιταλική Μεραρχία Τζούλια προσβάλλει τα προωθημένα τμήματα του Αποσπάσματος Πίνδου με 5 φάλαγγες από τις 05:00. Στην περιοχή βορειοδυτικής Μακεδονίας ο ιταλικός Στρατός περιορίζεται σε εκτέλεση πυρών πυροβολικού. Η ιταλική αεροπορία παρέχει υποστήριξη στους εισβολείς και επιπλέον βομβαρδίζει τις περιοχές Ναύσταθμου Σαλαμίνας. Σκαραμαγκά Πειραιά και Πατρών.

Ένα χρόνο αργότερα στις 28 Οκτωβρίου 1940: Ο λαός των Αθηνών γιορτάζει την πρώτη επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ. Παρά τα τρομοκρατικά μέτρα ασφάλειας των δυνάμεων κατοχής, πλήθος λαού παρέλασε μπροστά απ' το Μνημείο του «Αγνώστου Στρατιώτου» που καλύφθηκε από δάφνες. Στο Πανεπιστήμιο εκφωνείται ο πρώτος πανηγυρικός από τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Τσάτσο.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.