Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Λέιζερ 100 kW για τον αμερικανικό Στρατό με κόστος… 30 δολαρίων ανά πλήγμα!

defence-point.gr Η Raytheon αναπτύσσει και αυτή με τη σειρά της λέιζερ ισχύος 100 kW για τον αμερικανικό Στρατό (US Army), βάσει συμβολαί...




defence-point.gr Η Raytheon αναπτύσσει και αυτή με τη σειρά της λέιζερ ισχύος 100 kW για τον αμερικανικό Στρατό (US Army), βάσει συμβολαίου ύψους 10 εκατ. δολαρίων.






Το όπλο θα τοποθετηθεί και θα δοκιμαστεί φερόμενο επί οχήματος FMTV. Η ανάπτυξη του όπλου εντάσσεται στο πρόγραμμα αντιμετώπισης πυραύλων κρουζ, drones, ρουκετών και βλημάτων πυροβολικού και όλμων του αμερικανικού Στρατού.





Βάσει του προγράμματος Indirect Fire Protection Capability, Increment 2 έχουν δοκιμαστεί μέχρι στιγμής λέιζερ ισχύος από 2-50 kW. Τον Φεβρουάριο η Lockheed Martin ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ανάπτυξης ενός όπλου ισχύος 60 kW.
Το όπλο των 100 kW θα αποτελέσει ορόσημο για τα λέιζερ πολλαπλής ακτίνας. Μετά τη ολοκλήρωση των δοκιμών και της αξιολόγησης, στις αρχές του 2019, ο αμερικανικός Στρατός σχεδιάζει να αναθέσει συμβόλαιο ύψους 130 εκ. δολαρίων για ανάπτυξη και επίδειξη του συστήματος εντός τριών ετών. Το 2022 το όπλο θα πρέπει να (απο)δείξει την αποτελεσματικότητά του.



Το πρόγραμμα του όπλου λέιζερ κινείται παράλληλα με το Mobile-SHORAD (IM-SHORAD) που θα εξοπλίσει τις ταξιαρχίες Stryker από το 2020. Πιθανόν στο μέλλον τα δύο προγράμματα να τρέξουν παράλληλα.

Τα λέιζερ υψηλής ισχύος έχουν πολύ χαμηλό λειτουργικό κόστος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με συμβατικά όπλα. Το κόστος ανά πλήγμα είναι της τάξης των 30 δολαρίων μόνο και δεν χρειάζεται σοβαρή λογιστική υποστήριξη…

Ενδεχόμενη επιτυχής έκβαση τέτοιων εγχειρημάτων θα απελευθερώσει τους αμυντικούς προϋπολογισμούς των χωρών που τα διαθέτουν από μεγάλα ποσά, ενώ οι υπόλοιποι που… κάθονται με σταυρωμένα χέρια, θα εξασρώνται από τα υψηλού κόστους βλήματα και θα αναγκάζονται αν συντηρούν τις βιομηχανίας των προμηθευτριών χωρών.

Φυσικά, για ορισμένους ο πόλεμος θα καταστεί σταδιακά μια πιο φθηνή υπόθεση (affordable), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διεθνή ασφάλεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.