Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αυτά είναι τα Ελληνικά και αποτελεσματικότατα OSA-AKM που ΞΕΣΚΙΖΟΥΝ χαλαρά τα Τουρκικά UAV

Μπορεί να μην είναι ευρέως διαδεδομένο, όμως τα Ελληνικά OSA-AKM, μπορούν να νικήσουν κατά κράτος οποιοδήποτε τουρκικό UAV. Όπως είνα...




Μπορεί να μην είναι ευρέως διαδεδομένο, όμως τα Ελληνικά OSA-AKM, μπορούν να νικήσουν κατά κράτος οποιοδήποτε τουρκικό UAV.

Όπως είναι ευρέως γνωστό, τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει επιδωθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να καταστεί παγκόσμιος παίκτης, στην κατηγορία των Μη Επανδρωμένων Οχημάτων. Κάτι που εν έτει 2019 μπορεί να «καυχηθεί» εν πολλοίς πως έχει καταφέρει, καθώς διαθέτει πλειάδα από διαφορετικούς τύπους UAVs και UCAVs – αεροχήματα όλων των τύπων και κατηγοριών, τα οποία μπορούν να καλύψουν κάθε απαίτηση.




Όπως είναι λογικό, αυτή η νέα απειλή που πρεσβεύουν τα Μη Επανδρωμένα Οχήματα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, προξένησαν το μέγιστο ενδιαφέρον του ελληνικού «αμυντικού» τύπου και κοινού, διότι δεν υπήρχε ανάλογο ιστορικό στο παρελθόν.

Η αλήθεια είναι ότι στην πλειονότητά της η ελληνική κοινή γνώμη – επηρεασμένη κυρίως από διάφορα δημοσιεύματα – τρέφει σοβαρά φοβικά σύνδρομα έναντι των τουρκικών UAVs & UCAVs. Κι όχι άδικα, καθώς αρκετά από αυτά αναφέρονται στα UAVs σαν ένα φονικό κι αποτελεσματικό όπλο, που δεν έχει σχεδόν κανένα τρόπο αντιμετώπισης από ελληνικής πλευράς. Τώρα τελευταία μάλιστα, με την επικείμενη ένταξη σε υπηρεσία του νέου τουρκικού οπλισμένου UAV (UCAV) κατηγορίας HALE (πτήσης σε υψηλό υψόμετρο – μεγάλης αυτονομίας) Akinci, έχουμε φτάσει στο σημείο να το συγκρίνουμε με επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Στο παρόν άρθρο, θα επιχειρήσουμε να φθάσουμε όσο πιο κοντά γίνεται στην πραγματικότητα, εκμεταλλευόμενοι τον προσομοιωτή CMANO, ο οποίος και είναι ο πιο αξιόπιστος πολιτικός τρόπος «οπτικοποίησης» των παραδειγμάτων μας.

ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ

Επειδή μας είναι αδύνατο να υλοποιήσουμε προσομοιώσεις με όλα τα Αντιαεροπορικά (Α-Α) συστήματα που διαθέτει η Ελληνική αεράμυνα και όλα τα U/CAV που διαθέτουν οι ΤΕΔ, θα πάρουμε σαν χαρακτηριστικά παραδείγματα το «παλαιότερο» Α-Α πυραυλικό σύστημα της Ελληνικής Αεράμυνας – το οποίο μάλιστα βρίσκεται και στην πρώτη γραμμή στο Αν.Αιγαίο- το SHORAD OSA-AKM, και το πιο αξιόλογο εν υπηρεσία UAV, το MALE UAV Anka.



Το Α-Α σύστημα OSA-AKM είναι κινητό σύστημα αντιμετώπισης εναέριων απειλών σε μέσα-χαμηλά ύψη και σε μικρά βεληνεκή. To σύστημα βρίσκεται πάνω σε ΤΘ όχημα Ρωσική κατασκευής, και δύναται να δράσει πληρως αυτόνομα εφόσον απαιτηθεί, μιας και διαθέτει ενσωματωμένα τόσο τα όπλα του (6 πυράυλους), όσο και τους αισθητήρες του (radar έρευνας και καταύγασης, κάμερα TV). Ο ΕΣ διαθέτει 39 οχήματα-εκτοξευτές (TELARs), οι οποίοι είναι κατανεμημένοι στα κύρια νησιά του Αν.Αιγαίου, με κύρια αποστολή την Α-Α προστασία των εκεί Σχηματισμών.

Χαρακτηριστικά – Δυνατότητες

Εμβέλεια: 12-15 χλμ
Ύψος εμπλοκής: 100μ – 12 χλμ. (για τον πύραυλο 9Μ33Μ3).
Ταχύτητα βλήματος 2,9 Mach
Πολεμική κεφαλή: 18 kgr
Μέγιστη Εμβέλεια ραντάρ ερεύνης: 45 χλμ.
Στόχοι εμπλοκής: 1
Βλήματα για βολή: 6
Χρόνος αναπληρώσεως: 5 δευτ.
Ρυθμός βολής: 6 πύραυλοι/λ



To UAV Anka είναι το κύριο UAV της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Είναι ένα σύγχρονο Μη Επανδρωμένο Εναέριο Όχημα, κατηγορίας MALE. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις υπηρετούν με 22 τέτοια αεροχήματα (10 ΑΝΚΑ-S και 12 ΑΝΚΑ-Β).






Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.