Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Leopard-2HEL: Να γιατί είναι ο ικανότερος «φονιάς» του Δ’ Σώματος Στρατού!

Οι «μαυροσκούφηδες» δικαιολογημένα αναφέρουν με υπερηφάνεια ότι διαθέτουν το καλύτερο άρμα μάχης-όχι μόνο στην περιοχή της Θράκης-αλλά σ’ ...




Οι «μαυροσκούφηδες» δικαιολογημένα αναφέρουν με υπερηφάνεια ότι διαθέτουν το καλύτερο άρμα μάχης-όχι μόνο στην περιοχή της Θράκης-αλλά σ’ ολόκληρο το κόσμο. Και αυτό διότι μια από τις βασικές προδιαγραφές του Leopard-2HEL είναι η ικανότητα πρώτου πλήγματος με το άρμα εν κινήσει, εναντίον κινούμενου στόχου.




Η απαίτηση αυτή επιτυγχάνεται με την χρήση ενός εξελιγμένου Συστήματος Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) σε συνδυασμό με το σύστημα σταθεροποίησης κάνης. Το ΣΕΠ αποτελεί την «ψυχή» του άρματος μάχης. Από αυτό θα εξαρτηθεί η επιτυχία των βολών εναντίον εχθρικών στόχων και κατ επέκταση η ίδια η επιβίωση του πληρώματος στο πεδίο της μάχης. Στο Leopard-2HEL χρησιμοποιείται μια προηγμένη έκδοση του EMES 15 σε συνεργασία με το ψηφιακό σύστημα τακτικής κατάστασης TCCS (Tank Command and Control System).

Τις βολές και τις άλλες εκπαιδευτικές δράσεις-αντικείμενα πραγματοποίησε η 23η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία «3ο Σύνταγμα Ιππικού Δορύλαιον» (23 ΤΘΤ «3ο Σύνταγμα Ιππικού Δορύλαιον») με έδρα την Αλεξανδρούπολη (δες σχετική ανάρτηση ΕΔΩ). Η εκπαιδευτική δραστηριότητα της 23 ΤΘΤ μας έδωσε το έναυσμα για μια υπενθύμιση μερικών κρίσιμων στοιχείων, τα οποία βεβαίως γνωρίζουν άριστα, όσοι χειρίζονται τα «ατσάλινα θηρία» του Δ’ΣΣ.


Κορυφαία αντίληψη τακτικής κατάστασης

Το Leopard-2HEL διαθέτει μια από τις πλέον προηγμένες διατάξεις συστημάτων ναυτιλίας και σκόπευσης σε άρμα μάχης. Βασικό στοιχείο είναι η οθόνη αφής του συστήματος TCCS που βρίσκεται στην θέση του αρχηγού πληρώματος. Από αυτή μπορεί να γίνει έγχρωμη απεικόνιση του χάρτη της ευρύτερης περιοχής με παρουσίαση φίλιων αλλά και εχθρικών αρμάτων που καταδεικνύει οποιοδήποτε από τα Leopard-2 ενός ουλαμού, μέσω ζεύξης αναμετάδοσης δεδομένων!




Πέραν αυτών το σύστημα χρησιμοποιείται για έλεγχο πυρός, υπολογισμό συντεταγμένων στόχου και σχεδιασμό πορείας. Ακόμη υπάρχει ειδική απεικόνιση του αποθέματος των πυρομαχικών με συγκεκριμένους τύπους που υπάρχουν διαθέσιμοι, καθώς και επίπεδο των καυσίμων. Η πλοήγηση υποβοηθάται από GPS που παρέχει ακριβή δεδομένα για τη θέση του άρματος, τις αποστάσεις μεταξύ σημείων και την απεικόνιση γεωγραφικών δεδομένων.

Επιπλέον ο αρχηγός πληρώματος διαθέτει ανεξάρτητο πανοραμικό σκοπευτικό σύστημα υπέρυθρων δεύτερης γενιάς (IR) R-17 Ophelios (Optronic Passive High Sensitive Light Infra Red Optical Sensor) 360 μοιρών, η εικόνα του οποίου προβάλλεται σε ξεχωριστή τηλεοπτική οθόνη.

Ικανότητα εμπλοκής σε μεγάλες αποστάσεις

Ο πυροβολητής είναι αυτός εμπλέκει στόχους και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί το κυρίως υπέρυθρο σκοπευτικό WBG-X (8-14micron), με ενσωματωμένο αποστασιόμετρο λέιζερ και θερμικό περισκόπιο x16 Ophelios. Το πλεονέκτημα είναι καθοριστικό καθώς τα αντίστοιχα περισκόπια στα τουρκικά Leopard-2A4 και το εγχώριας ανάπτυξης ALTAY, προσφέρουν μεγέθυνση μονάχα x12, καθιστώντας τα υποδεέστερα ( άρα ικανά να εμπλέξουν στόχους σε πολύ μικρότερες αποστάσεις) από τα ελληνικά άρματα.

Αντιθέτως τα Leopard-2HEL μπορούν να προσβάλουν στόχους στην (εξωπραγματική για άρματα) απόσταση των 6.000 μέτρων συνδυαστικά με την ικανότητα του βλητικού υπολογιστή να παρέχει δεδομένα για τέτοιες αποστάσεις. Σημειώνεται ότι και τα δύο συστήματα είναι διασυνδεδεμένα με το ΣΕΠ του άρματος, γεγονός που επιτρέπει μικρούς χρόνους αντίδρασης απέναντι σε σχηματισμούς εχθρικών αρμάτων.

Ταυτόχρονα ο αρχηγός πληρώματος μπορεί να δει με το πάτημα ενός κουμπιού στην οθόνη του, εικόνα από το σκοπευτικό του πυροβολητή κατά τη κρίσιμη φάση της εμπλοκής. Το αποστασιόμετρο λέιζερ τύπου CE628 (Nd:YAG) της Zeiss-Eltro Optronik, εξασφαλίζει ακριβή σκόπευση ημέρα και νύχτα ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Η απεικόνιση των αποστάσεων γίνεται ψηφιακά ενώ η μέγιστη απόσταση σκοπεύσεως φτάνει τα 10.000 μέτρα.

Προσβολή ελικοπτέρων και αυτοπροστασία

Μια λεπτομέρεια που δεν είναι ευρέως γνωστή, αφορά το εν λόγω σύστημα, το οποίο έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε το Leopard-2HEL να μπορεί να εγκλωβίζει ακόμη και εχθρικά ελικόπτερα, βάλλοντας εναντίον τους βλήματα APFSDS-T.

Για αυτοπροστασία έναντι εχθρικών απειλών το Leopard-2HEL διαθέτει δύο (2) ζεύγη εκτοξευτών για τέσσερις (4) καπνογόνες βομβίδες των 76 χιλιοστών. Οι εκτοξευτές βρίσκονται τοποθετημένοι εκατέροθεν του πύργου και μπορούν να ρίξουν τα καπνογόνα ανεξάρτητα είτε σε βολές των τεσσάρων.

Σε συνδυασμό λοιπόν με το πυροβόλο των 120 χιλιοστών, την υψηλή ευελιξία και την εξαιρετική θωράκιση που προσφέρει προστασία σε περίπτωση εχθρικής προσβολής, οι «μαυροσκούφηδες» της 23ης ΤΘΤ δηλώνουν με.. νόημα ότι: «Τα άρματά μας δεν είναι κάτι που θα ήθελε να δει μπροστά τους οποιοσδήποτε αντίπαλος στο πεδίο της μάχης». Ο νοών νοείτο! https://defencereview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.