Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σεισμός στην Κρήτη: Πρέπει να ανησυχούμε και για τη Θήβα; - Τι δείχνει η ακολουθία, τι λένε οι ειδικοί

Ο σεισμός των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι με αποτέλεσμα έναν νεκρό, τουλάχιστον 20 τραυματίες και ζημιές σε σπίτια και επιχε...






Ο σεισμός των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι με αποτέλεσμα έναν νεκρό, τουλάχιστον 20 τραυματίες και ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της Θήβας.

Μπορεί η απόσταση των δυο περιοχών να είναι περίπου 490 χιλιόμετρα και ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι να μην επηρεάζει τα ρήγματα στη Θήβα, αλλά η επιστημονική κοινότητα που παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα των δύο περιοχών, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού και στη Θήβα.

Στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, η γη έτρεμε εδώ και 4 περίπου μήνες μέχρι τα 6 Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες αναμένεται πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Την ίδια στιγμή η περιοχή της Θήβας καταγράφει σχεδόν καθημερινά από τις αρχές Ιουλίου μια έντονη σεισμική δραστηριότητα με σεισμούς από 2 έως 4 Ρίχτερ. Στις 21 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου τόσο για το Αρκαλοχώρι όσο και για τη Θήβα.

Τα πορίσματα της σύσκεψης αυτής στην οποία συμμετείχαν 20 επιστήμονες δόθηκαν στις αρμόδιες αρχές. Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη του περασμένου Ιουλίου ανέφερε στο protothema.gr μετά το σεισμό στο Αρκαλοχώρι: “Και η περιοχή της Θήβας χρειάζεται προσοχή”.

Δεν αποκλείονται ισχυροί μετασεισμοί

Σύμφωνα με τα πορίσματα της επιτροπής δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού μεγαλύτερου από τις μέχρι τότε σεισμικές δονήσεις, τόσο στο Αρκαλοχώρι όσο και στη Θήβα. Στο Αρκαλοχώρι έχουμε το σεισμό των 6 Ρίχτερ, ενώ στη Θήβα οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. “Το φαινόμενο στη Θήβα βρίσκεται σε εξέλιξη και το παρακολουθούμε. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη για ισχυρότερο σεισμό” λέει ο Δρ Αθανάσιος Γκανάς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ κ. Κώστα Παπαζάχο είναι πιθανόν στη Θήβα να υπάρξει κάποιος ισχυρότερος σεισμός από αυτούς που έχουν ήδη καταγραφεί. “Η δυναμικότητα της περιοχής μπορεί να δώσει και μέχρι 6 και 6,5 Ρίχτερ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε έναν τέτοιο σε μέγεθος σεισμό. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη το παρακολουθούμε και είναι πολύ πιθανό να έχουμε έναν ισχυρότερο σεισμό από αυτούς που έχει δώσει μέχρι στιγμής”.

Η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου η οποία πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη στις 21 Ιουλίου 2021 δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα τα στοιχεία των δυο πορισμάτων που έβγαλε τότε για Αρκαλοχώρι και Θήβα.

Παπαδόπουλος: Η Θήβα χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή

Με αφορμή το μεγάλο σεισμό στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης, που ταρακούνησε το πρωινό της Δευτέρας όλο το νησί και άφησε πίσω του έναν νεκρό, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είπε στο ΑΝΤ1: «Δε σας κρύβω ότι η περίπτωση της Θήβας εξετάστηκε και αυτή μαζί με του Αρκαλοχωρίου, στην έκτακτη συνεδρίαση επιτροπής σεισμικού κινδύνου στις 21 Ιουλίου. Νομίζω λοιπόν ότι και η περιοχή αυτή χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. O σεισμός αυτός έγραψε μεγάλη ιστορία. Είναι η πρώτη φορά από την ενόργανη περίοδο της σεισμολογίας, δηλαδή από το 1900 και μετά που καταγράφεται επάνω στο νησί της Κρήτης ισχυρός σεισμός τέτοιου μεγέθους. Και το γενικεύω. Από εδώ και πέρα αλλάζει το τοπίο για το σεισμικό κίνδυνο στη χώρα. Σε κάθε γωνιά της χώρας μας, από εδώ και πέρα θα υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να γίνει σεισμός ισχυρός, έστω και αν δε γνωρίζουμε τα ρήγματα της περιοχής».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.