Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Παιδική πορνογραφία: Γιατί αυξήθηκαν οι υποθέσεις εν μέσω πανδημίας

  Ακόμη δύο υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας εξιχνιάστηκαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η μία αφορά στη σύλληψη ενός 60χρονου συντα...







Ακόμη δύο υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας εξιχνιάστηκαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η μία αφορά στη σύλληψη ενός 60χρονου συνταξιούχου μουσικού, ο οποίος μέσα από πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης είχε γνωρίσει ανήλικη, 15 ετών, από την Ιταλία και προσποιούμενος ότι είναι συνομήλικός της, απέσπασε υλικό πορνογραφίας.

Του Κυριάκου Μαντούβαλου

Η δεύτερη αφορά στον εντοπισμό ενός 20χρονου στη Σπάρτη, ο οποίος απέσπασε προσωπικές φωτογραφίες από δύο 17χρονες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια τις εκβίαζε ζητώντας τους κι άλλο υλικό. Όταν εκείνες αρνήθηκαν τούς έλεγε ότι θα στείλει τις φωτογραφίες σε φίλους και συγγενείς τους.

Οι δύο περιπτώσεις παρουσιάζουν ομοιότητες αλλά έχουν και σημαντικές διαφορές, με κυριότερη ότι στην περίπτωση του 60χρονου βρέθηκε τεράστιος όγκος υλικού και σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ σε εκείνη του 20χρονου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για προσβολή γενετήσιας πράξης, δεν βρέθηκε υλικό, οπότε δεν υπήρξε ενεργοποίηση του αυτοφώρου. Οι δυο περιπτώσεις, έρχονται να προστεθούν στις πολλές αντίστοιχες που έχουν καταγραφεί το 2021.

Οι ελληνικές Αρχές για να φτάσουν στα ίχνη των δύο ανδρών συνεργάστηκαν με τις ιταλικές και τις βρετανικές Αρχές αντίστοιχα, αφού εκεί απευθύνθηκαν οι ανήλικες κατά περίπτωση.

Στην υπόθεση του 60χρονου έκανε εντύπωση ο τεράστιος όγκος δεδομένων που είχε στην κατοχή του. Στον έλεγχο που έγινε τη στιγμή της εφόδου συνοδεία εισαγγελέα στο σπίτι του, δεν διαπιστώθηκε να υπάρχει και εμπορία πορνογραφικού υλικού, κάτι όμως που θα το αποσαφηνίσει ο εργαστηριακός έλεγχος των αρχείων και των υπολογιστών του συνταξιούχου μουσικού.
Παπακώστας στο enikos.gr: Υπήρξε αύξηση στη διακίνηση παιδικής πορνογραφίας μέσα στην πανδημία

Οι περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας και διακίνησης του υλικού μέσω του διαδικτύου ολοένα και αυξάνονται. Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνει και ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας.

«Παρατηρείται αύξηση στη διακίνηση παιδικής πορνογραφίας κατά την περίοδο της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη. Κοντά στο μέσο όρο της αύξησης αυτής κινήθηκε και η Ελλάδα. Τόσο στις τελευταίες δύο περιπτώσεις, όσο και σε άλλες στο παρελθόν, εντοπίζονται από το ψηφιακό στίγμα, αλλά η έρευνα και η ανάλυση συνεχίζονται. Ενδέχεται πρόσωπα που έχουν εντοπιστεί, να συμμετέχουν σε διακίνηση τέτοιου υλικού ή σε εκβίαση για να λάβουν τέτοιο υλικό και το μέγεθος συμμετοχής τους στις πράξεις αυτές προκύπτει μετά την ανάλυση που κάνουν τα εργαστήρια και οι έμπειροι αστυνομικοί».
Παιδική πορνογραφία: Γιατί έχουν αυξηθεί οι υποθέσεις

Στο ερώτημα, πού οφείλεται αυτή η αύξηση ο κ. Παπακώστας αναφέρει: «Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που παρατηρείται αυτή η αύξηση. Και οι δύο σχετίζονται με την πανδημία και τον εγκλεισμό.

Ο πρώτος λόγος είναι πως άνθρωποι οι οποίοι ταξίδευαν σε τρίτες χώρες και μπορούσαν με λίγα χρήματα να προχωρήσουν σε πρωτογενές trafficking, εγκλωβίστηκαν κατά την ουσία στη χώρα, οπότε προσέφυγαν σε αυτή τη «λύση».

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι εξαιτίας του εγκλεισμού έχουν πολύ περισσότερο χρόνο διαθέσιμο για να ψάξουν, να κατεβάσουν και να αποθηκεύσουν τέτοιο υλικό. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί λόγοι που κατά την περίοδο της πανδημίας αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων αυτών. Όχι δραματικά, αλλά αυξήθηκε».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «μπορεί κάποιος σε μια περιήγηση να πέσει πάνω σε μια τέτοια παραπομπή. Αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα. Η επίσκεψη όμως σε συγκεκριμένους ιστοτόπους, για παράδειγμα, κρυπτογραφημένους ή όχι, από τους οποίους κατεβάζουν όγκο δεδομένων, εκεί υπάρχει κανονικά διακίνηση πορνογραφικού υλικού.

Το άλλο ερώτημα, το οποίο τείνει να πάρει και τον χαρακτήρα «κοινού κοινωνικού ερωτήματος», είναι αν τα social media συμβάλλουν στην αύξηση διακίνησης πορνογραφικού υλικού ανηλίκων, όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς και οι δύο φερόμενοι ως δράστες, τα θύματα τους τα γνώρισαν μέσω των εφαρμογών (facebook, instagram κ.α.).

Ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξηγεί: «όχι, δεν έχει σχέση αυτό, αντίθετα νομίζω ότι οι πλατφόρμες αυτές έχουν όλες τις δικλείδες ασφαλείας ώστε αν υπάρξει τέτοια δραστηριότητα να την καταγράψει και όπου υπάρχουν λόγοι, να την παραδώσει στις Αρχές.

Είναι άλλο δύο άνθρωποι να γνωριστούν εκεί και άλλο να δικινηθεί τέτοιο υλικό μέσω social media. Οι άνθρωποι αυτοί προτιμούν τέτοιο υλικό από πιο σκοτεινά σημεία του διαδικτύου καθώς εκεί μπορούν να δρουν χωρίς κατ’ ουσία να καταγράφονται.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι υπήρξε επικοινωνία τόσο με τις βρετανικές όσο και τις ιταλικές Αρχές ώστε να εντοπίσουμε τα στίγματα των υπολογιστών. Απέναντι σε τέτοια πράγματα συνεργάζονται οι Αρχές, βοηθά η μια την άλλη κτλ».

Μέχρι στιγμής και μόνο για τους μήνες του 2021 έχουν υπάρξει οκτώ επίσημες ενημερώσεις για υποθέσεις που σχετίζονται με παιδική πορνογραφία, έχοντας η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προβεί σε μεγάλο αριθμό εντοπισμών, προσαγωγών και συλλήψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.