Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ Μίκης... Στον τάφο μου να γραφεί «Πολέμησε το Δεκέμβρη»... Και εννοεί τα Δεκεμβριανά του '44 όταν οι Κομμουνιστές με όπλα των ΝΑΖΙ, αιματοκύλισαν την Αθήνα!

«Στον τάφο μου να γραφεί: Πολέμησε το Δεκέμβρη. Θα μου πείτε... ο πόλεμος; Δεν ξέρω... Έχω και το κρητικό γονίδιο και μου αρέσουν τ’ άρματα....






«Στον τάφο μου να γραφεί: Πολέμησε το Δεκέμβρη. Θα μου πείτε... ο πόλεμος; Δεν ξέρω... Έχω και το κρητικό γονίδιο και μου αρέσουν τ’ άρματα. Πολέμησα 33 μέρες και μου άρεσε ο ήχος της μάχης. Όπου ήταν μάχη, έτρεχα, έμπαινα μέσα. Σφαίρα δεν μ’ έπιανε» είχε δηλώσει ο Μίκης Θεοδωράκης με αφορμή το νέο τότε (2015) ανέβασμα της παράστασης "Του νεκρού αδερφού"

Αξίζει να σημειωθεί μια λεπτομέρεια που συνδέει τις δύο περιπτώσεις. Ο Μίκης, σύμφωνα με τα τότε λεγόμενά του επέλεξε, για επιτύμβιο επίγραμμα μια φράση που δεν αναφέρεται καθόλου στο μουσικό του έργο αλλά σε μια στιγμή της ζωής του, αυτή που ως αντάρτης του Εφεδρικού ΕΛΑΣ της Αθήνας... Έχει μάλιστα περιγράψει τηξν συμμετοχή του ως αντάρτης του ΕΛΑΣ σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων....

Η αλήθεια για τα Δεκμβριανά του 44...

Στα δεκεμβριανά έλαβε χώρα το απροκάλυπτο πραξικόπημα του ΚΚΕ (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ) εναντίον της εθνικής κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου και δευτερευόντως εναντίον των Άγγλων του Σκόμπι . Έως τότε η αντιστασιακή δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ περιορίστηκε στην εξολόθρευση των έτερων αντιστασιακών ομάδων, όπως οι αντιστασιακές ομάδες του Ψαρού και του Άγρα και παρ'ολίγον του Ζέρβα και του Γρίβα, του Τσαους Αντών, κλπ

-Το πραξικόπημα ήταν προμελετημένο αφού 2 ημέρες πριν παραιτήθηκαν 6 ΕΑΜικοί υπουργοί της εθνικής κυβέρνησης, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου παραιτήθηκε ο έβδομος ΕΑΜικός υφυπουργός στρατιωτικών Σαρηγιάννης.

-Καταπατήθηκαν οι πρόσφατες συνθήκες Λιβάνου και Καζέρτας του 1944 μεταξύ της εξόριστης εθνικής κυβέρνησης και των ανταρτικών ομάδων (μεταξύ των οποίων και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ).

-Δολοφονήθηκαν με φρικιαστικό τρόπο 15 χιλιάδες άμαχοι Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων και τραυματίες εντός νοσοκομείων.

-Το ΕΛΑΣ ηττήθηκε από την ταξιαρχία Ρίμινι του εθνικού στρατού υπό την διοίκηση Θρασύβουλου Τσακαλώτου που είχε καταλύσει στην Αθήνα, το τάγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη και την οργάνωση Χ. Ο εξοπλισμός των ΕΛΑΣιτών ήταν τεχνολογικά προηγμένος προερχόμενος εκτός των άλλων από τους υποχωρούντες Γερμανούς, μετά το σύμφωνο Λειβαδίου.

-Ο αγγλικός στρατός υπό την διοίκηση Σκόμπι συνείσφερε ελάχιστα και καθυστερημένα εναντίον της κομμουνιστικής ανταρσίας, αφού άρχισε να πολεμά μόλις στις 28/12/44, μετά την επίσκεψη Τσώρτσιλ στην πολιορκημένη Αθήνα.

 Η Ταξιαρχία Ρίμινι και οι εξοπλισμένοι από τους ΝΑΖΙ Ελασίτες....

Η ταξιαρχία Ρίμινι με διοικητή τον Τσακαλώτο και δύναμη 2700 ανδρών, αποκλειστικά με ελαφρύ οπλισμό, προσέφερε ανυπολόγιστη υπηρεσία στην πατρίδα. Χάρις στον άθλο της, μόνη κυριολεκτικά, εναντίον υπέρτερου αριθμητικά και τεχνικά εχθρού, κατάφερε να τον εκδιώξει και έτσι να αποτρέψει την κατάληψη της ελληνικής πρωτεύουσας αλλά και ολόκληρης της πατρίδας στις αρχές του 1945. 

Αναφορικά ο ΕΛΑΣ είχε συγκεντρώσει στην Αττική δύναμη 23 χιλιάδων ανδρών εξοπλισμένους με τον τελευταίο γερμανικό οπλισμό που τους παρέδωσαν οι υποχωρούντες Ναζί, με το σύμφωνο Λειβαδίου Θεσσαλονίκης της 01/09/44. Σημειώστε πως ο ΕΑΜικός πρώην υφυπουργός στρατιωτικών Σαρηγιάννης πρότεινε να μεταφερθεί η ταξιαρχία στην Πάρνηθα αντί του Γουδίου, όμως ο Τσακαλώτος δεν δέχθηκε. 

Η ταξιαρχία γλύτωσε τον Σκόμπι από τον ΕΛΑΣ στο οφθαλμιατρείο και επέστρεψε στο Γουδί. Στις 11/12/44 εκλήθη ο Τσακαλώτος να συναντήσει τον Σκόμπι στα Ιλίσια. Ο Άγγλος διοικητής του είπε πως αδυνατεί να ανεφοδιάσει την ταξιαρχία και πρότεινε την εκκένωση των Αθηνών από Έλληνες και Άγγλους, ενώ οι Άγγλοι δεν είχαν πολεμήσει καν!

Ο Τσακαλώτος αρνήθηκε ξανά! Ο Σκόμπι επιμένει όμως υποχωρεί τελικά. Σημειώστε επίσης πως η ταξιαρχία Ρίμινι παρέλαβε καθυστερημένα τον πλήρη οπλισμό της μόλις στις 30 Δεκεμβρίου! Την μοίρα της Ελλάδας στην περίπτωση που η ταξιαρχία Ρίμινι δεν πετύχαινε, ασφαλώς την γνωρίζουμε από τους γείτονές μας Αλβανούς και τόσους άλλους λαούς που υπέστησαν επί 50ετίας τον κομουνιστικό ζυγό.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.