Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η αγορά και δεύτερου συστήματος S-400 από την Τουρκία δεν θα αλλάξει ριζικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Άγκυρας

Μέσα στο 2021 θα υπογραφεί η δεύτερη σύμβαση για την παράδοση των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Τουρκία, αλλά τι σημαίνει για την ...







Μέσα στο 2021 θα υπογραφεί η δεύτερη σύμβαση για την παράδοση των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Τουρκία, αλλά τι σημαίνει για την Τουρκία, μια δεύτερη αγορά του Ρωσικού συστήματος αεράμυνας και πραγματικά μπορεί να αλλάξει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Άγκυρες;

«Η πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει το δεύτερο σύνταγμα S-400, εξηγείται από την επιθυμία να δείξει την ανεξαρτησία της, στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την πολυ-διανυσματική εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Σεργκέι Ντενισέντσεφ, στην εφημερίδα VZGLYAD.

Να υπενθυμίσουμε ότι , ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε τα σχέδια της Τουρκίας, να αγοράσει ένα δεύτερο σύνταγμα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.

«Με τη δήλωσή του, ο Ερντογάν, επιδεικνύει πολιτικό πείσμα: όχι μόνο δεν σταματά τη συνεργασία για τους S-400, όπως του ζήτησαν οι ΗΠΑ, αλλά και την ενισχύει», δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Σεργκέι Ντενισέντσεφ.

Τα σχέδια της Άγκυρας για την αγορά του δεύτερου συντάγματος S-400, επηρεάστηκαν από έναν συνδυασμό παραγόντων. Πρώτον, ο Ερντογάν επιδιώκει να αποδείξει την πολυδιάστατη φύση της Τουρκίας και να επικεντρωθεί, σε περισσότερους από έναν εταίρους απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεύτερον, η Τουρκία έχει την ευκαιρία να μελετήσει και να εργαστεί με νέες στρατιωτικές τεχνολογίες.

Επιπλέον, εκτός από το θέμα της τεχνολογίας και την επιθυμία να δείξει ανεξαρτησία, ο παράγοντας της τιμής έπαιξε επίσης ρόλο. Η αγορά του S-400 είναι φθηνότερη για τον τουρκικό προϋπολογισμό, από ότι, θα κοστίσει παρόμοια συνεργασία με τους Αμερικανούς.

«Ωστόσο, δύο συντάγματα S-400, δεν είναι τόσα πολλά για μια χώρα που βρίσκεται σε τόσο δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση. Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η αγορά ενός δεύτερου συντάγματος, θα αλλάξει ριζικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Άγκυρας. Οχι. Είναι περισσότερο πολιτικό ζήτημα», δηλώνει ο Ντενισέτσεφ.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει, ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την απόκτηση ενός δεύτερου συντάγματος, αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία. «Κάνουμε πολλά βήματα με τη Ρωσία, είτε πρόκειται για τους S-400 είτε για άλλα θέματα στην αμυντική βιομηχανία. Στην τελευταία μας τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Πούτιν, συζητήσαμε αυτό το θέμα. Όταν θα πάω στη Ρωσία, θα τα συζητήσουμε ξανά όλα αυτά », δήλωσε ο Ερντογάν.

Τον Αύγουστο, ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport, (μέρος της Rostec) Alexander Mikheev είπε, ότι θα μπορούσε να υπογραφεί στο εγγύς μέλλον μια νέα σύμβαση με την Τουρκία, για την προμήθεια αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 .

Όμως από την πλευρά των ΗΠΑ, εξακολουθούν να πιέζουν την Άγκυρα καθώς τον Ιούλιο, υπήρξε δήλωση της υφυπουργού Πολιτικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, που ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση που αγοράσει ρωσικά όπλα.

«Συνεχίζουμε να αντιτασσόμαστε, στην αγορά και ανάπτυξη της Τουρκίας του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι τυχόν νέες σημαντικές αγορές όπλων από τη Ρωσία, θα συνεπαγόταν πρόσθετες κυρώσεις (βάσει του αμερικανικού νόμου) CAATSA », δήλωσε η Νούλαντ στο Κογκρέσο. Πρόσθεσε ότι οι πωλήσεις και η κοινή παραγωγή, του μαχητικού-βομβαρδιστικού F-35 με την Τουρκία θα παραμείνουν σε αναμονή.

Θα υπενθυμίσουμε ότι η Ουάσινγκτον, προσέφερε στην Άγκυρα να εγκαταλείψει τους S-400 έναντι 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η Τουρκία δεν συμφώνησε σε αυτό. Η εφημερίδα VZGLYAD μίλησε λεπτομερώς, για τη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.